Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Trijų Karalių šventė – su vyskupu

Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas (kairėje) Kupiškio
Kristaus Žengimo į dangų
bažnyčioje su Trimis Karaliais

Praėjusį sekmadienį Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje buvo švenčiama Trijų Karalių (Kristaus apsireiškimo) šventė. Tikinčiųjų prisirinko daug – kaip per pačias didžiąsias šventes. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Pamokslas buvo aktualus kiekvienam tikinčiajam, kuris galvoja apie gyvenimo prasmę, žmogaus siekius ir kelio į užsibrėžtą tikslą pasirinkimą. Dievas davė protą žmogui, kad galvotų ir įvertintų, kas yra gera, o kas bloga. Bažnyčioje žmogus atgauna sielos ramybę, malda padėkoja Viešpačiui, pagalvoja apie savo egzistenciją, randa teisingą takelį iš gyvenimo klystkelių. Netgi paklydėlis, gavęs kunigo palaiminimą, pagalvoja apie gyvenimo prasmę ir gali visiškai pakeisti savo elgseną, pasitaisyti. Mes privalome ne pasmerkti paklydėlį, o padėti jam, neleisti nuskęsti alkoholizmo ar narkomanijos liūne. Tik bendra malda, susitelkimu turime baigti dabartines rietenas, susipriešinimą. Vysk. J.Kauneckas pasidžiaugė, kad gausiai prisirinko tikinčiųjų į šv. Mišias ir kad buvo toks gausus būrys priimančiųjų komuniją.


Kalėdnaktis

Bernelių Mišias aukoja klebonas
kun. Stasys Toleikis. Šalia – klierikas
Audrius Jankūnas

LAUKUVA. Tik antri metai Laukuvos Šv.Kryžiaus atradimo bažnyčioje (Šilalės dekanatas) klebonu dirba kun. Stasys Toleikis, o jau spėjo pelnyti visos Laukuvos tikinčiųjų bei Laukuvos seniūnijos valdžios pagarbą. Mat naujasis klebonas stengiasi gyventi visų parapijos tikinčiųjų bei seniūnijos rūpesčiais. Atėjęs klebonauti, pirmiausia jis griebėsi jau begriūvančios iš akmenų pastatytos bažnyčios remonto: buvo sutvirtinti pamatai, tiksliau, po jais esantis gruntas, išlygintas šventorius, sutvarkyta bažnyčios aplinka.


Viešpaties gimimo belaukiant

Zarasai. Praėjusį Adventą Zarasų parapijos klebonas kun. Remigijus Kavaliauskas kvietė melstis ir savo kasdienį darbą įtraukti į Viešpaties laukimo džiaugsmą. Tuo tikslu kiekvienas sekmadienis buvo skirtas vis kitai žmonių grupei.

Pirmas Advento sekmadienis buvo skirtas švietimo darbuotojams. Buvo šventinami adventiniai vainikai; juos nešė prie altoriaus kiekvienos miesto mokyklos atstovai – Ąžuolo gimnazijos, P. Širvio pagrindinės mokyklos, Santarvės vidurinės mokyklos bei Žemės ūkio mokyklos. Mokyklų direktoriai skaitė šv. Mišių skaitinius.


Vaikšto paslaptis Kalėdų

Vilnius. Sekmadienis, įsiterpęs tarp Kalėdų ir Naujųjų metų, pavadintas Šventosios Šeimos sekmadieniu. Jo ypač laukia Šv. Teresės-Aušros Vartų parapijos vaikai. Jau tapo tradicija šį sekmadienį vaikams, jų tėveliams ir močiutėms po šv. Mišių (Sumos) susirinkti prie Kalėdų eglutės. Taip buvo ir 2003 metais. Tą dieną visi dalyvavo šv. Mišiose, kurias aukojo klebonas mons. Edvardas Rydzikas, klausėsi jo sakomo pamokslo prasmingų žodžių. Šeima yra paties Dievo įsteigta. Kristus laimina vyro ir moters sąjungą, tarnavimą vienas kitam, jų meilę, sutarimą, iš meilės gimstančius vaikus – žmonių giminės pratęsimą. Gyventi šeimos gyvenimą yra pašaukimas; tai Dievo dovana. Reikia melstis už tuos pašaukimus, už tai, kad šeimos nuolatos būtų Dievo reikaluose. Dievas visada teikia pagalbą jos norintiems, teikia nesustodamas ir nepaliaudamas. Tik privalome būti atlaidūs ir pakantūs vieni kitiems, dėti pastangas, kad vaikai būtų arčiau Dievo. Kiekvieno šeima turėtų būti susirūpinusi amžinaisiais dalykais, to mokyti vaikus, būsimuosius tėvus ir motinas.


Šeima – pasaulio taikos lopšys

Virgis Stakėnas vilkaviškietėms
mielai rašė autografus ant savo
naujausio albumo

Vilkaviškis. Minint Šventosios Šeimos šventę (gruodžio 28 dieną), pirmąkart surengta Vilkaviškio vyskupijos katalikiškų šeimų šventė. Į šv. Mišias Vilkaviškio Katedroje susirinko visų šešių vyskupijos dekanatų – Šakių, Marijampolės, Alytaus, Aleksoto, Lazdijų ir Vilkaviškio šeimų atstovai. Šv. Mišias su Vilkaviškio vyskupu Rimantu Norvila koncelebravo Aleksoto ir Alytaus dekanai kun. Deimantas Brogys ir kun. Arūnas Užupis. Šeimų atstovai dalyvavo liturgijoje.


Svarbiausia žinoti, ko norime

Kai širdį užvaldo turtas, joje nebelieka vietos Dievui

ALYTUS. „Man džiugu, kad Šv.Angelų Sargų parapijos tikintieji ne tik nuoširdžiai pasidalija talentais, bet stengiasi pažinti ir Šventąjį Raštą. Kiekvieno krikščionio pareiga – gilintis ir gyventi pagal Dievo žodžio tiesas“, – taip dvasinės konferencijos, vykusios Alytuje, klausytojams kalbėjo parapijos svečias, Vilniaus motorizuotojo pėstininkų bataliono „Geležinis vilkas” kapelionas kun. Jonas Tamošiūnas.

Pokalbio tema – „Kam gi atiteks, ką sukrovei?“ (Evangelija pagal Luką). Pasak prelegento, socialinės problemos visą laiką buvo aktualios. „Kiekvienas norime gauti savo dalį. Kai nesugebame išspręsti savo problemų, bėgame į savivaldybę, kreipiamės į žurnalistus. Bet ar visada žinome, ko norime?“ – klausė kapelionas.


Advento renginiai

Elektrėnų dekanate

Aukštadvaris. Gruodžio 19 dieną Socialinių darbuotojų rengimo mokykloje, kur taip pat įsikūrę senelių globos namai, įvyko adventinė vakaronė. Vakaronėje dalyvavo Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, Aukštadvario Šv. Dominiko bažnyčios rektorius mons. Vytautas Kazimieras Sudavičius, Aukštadvario parapijos altaristas kun. Albinas Šilkinis, taip pat Aukštadvario senelių globos namų gyventojai ir Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo mokyklos Aukštadvario skyriaus studentai, mokyklos ir globos namų vadovybė bei Trakų rajono savivaldybės meras T. Uždel. Vakaronė prasidėjo vyskupo vadovaujamomis Mišiomis Šv. Domininko bažnyčioje. Vyskupas pamoksle pabrėžė artėjančių Kalėdų šventės prasmę, taip pat veiklos, kurią vykdo Aukštadvario socialinių darbuotojų mokykla bei globos namai, svarbą Aukštadvariui ir Kaišiadorių vyskupijai, palinkėjo visiems Dievo malonėmis gausių švenčių, Viešpaties palaimos darbuose ir asmeniniame gyvenime.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija