Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Liko ne tik geri darbai

Svėdasiškiai neseniai atsisveikino su 1916 metais gimusiu Juozu Kepalu. Kovo 11-ąją jis amžinajam poilsiui atgulė Svėdasų kapinėse, šalia 2006-ųjų vasario 12 d. mirusios savo žmonos Valerijos (g. 1927 m.).

Šio krašto žmonėms J.Kepalas buvo gerai pažįstamas, žinomas, todėl apie jį liko patys šviesiausi, gražiausi prisiminimai. Gimęs ir augęs Svėdasų valsčiaus Aukštųjų Malaišių kaime, vėliau pavadintame Degsniais, J.Kepalas mokėsi Netikiškių pradžios mokykloje, vėliau mokslo žinių sėmėsi Salų žemės ūkio mokykloje, kurią baigė 1932 metais.

1938-1940 metais tarnavo Lietuvos kariuomenėje ryšininku. 1946-1955 metais už „nusikaltimus“ Stalino režimui ir antisovietinę veiklą atliko, kaip jis sakydavo, „pakūtą“ Gulago salyno „kurortuose“. Nuo 1956-ųjų apsigyveno Svėdasuose, dirbo kolūkyje įvairius darbus, 1984 metais išėjo į užtarnautą poilsį.

J.Kepalas aktyviai reiškėsi kaip literatas, ne kartą jo prisiminimus iš tremties laikų, noveles, vaizdelius spausdino Anykščių krašto laikraštis „Anykšta“, kiti leidiniai. Keletas svėdasiškio J.Kepalo tremties prisiminimų 2000-aisiais buvo išspausdinta Svėdasų literatų klubo „Sietuva“ kūrybos rinktinėje „Baltieji debesys“. Vaikystėje jam teko artimai bendrauti su būsimuoju išeivijos rašytoju, knygų leidėju ir vertėju Steponu Zobarsku (1911-1984). Užrašęs šiuos prisiminimus, taip pat prisiminimus apie Svėdasų krašto praeitį, susitikimus su rašytoju kanauninku Juozu Tumu-Vaižgantu, dovanojo Svėdasų krašto muziejui.

Šalia daugelio J.Kepalo gerų darbų minima ir jo, kaip uolaus kataliko, veikla. Prisimindamas neseniai mirusį šį parapijietį Svėdasų klebonas kun. Rimantas Kaunietis tikintiesiems papasakojo apie šio svėdasiškio pastangas radiofikuoti bažnyčią. Būtent J.Kepalas pirmasis tuo reikalu raštu kreipėsi pagalbos į dabartinį Seimo narį Vytautą Galvoną ir paprašė materialinės paramos įrengiant bažnyčioje garso aparatūrą. Iš Anykščių kilęs vilnietis verslininkas V.Galvonas atkreipė dėmesį į svėdasiškio J.Kepalo prašymą ir skyrė lėšų – Svėdasų bažnyčioje buvo įrengta puiki įgarsinimo aparatūra. Tuo labai džiaugiasi ir didžiuojasi visi tikintieji.

Vytautas BAGDONAS

Svėdasai, Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija