2010 m. balandžio 9 d.
Nr. 27
(1812)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Tikybos dėstymo 20-mečio minėjimas

Panevėžys. Kovo 19 dieną, minint Švč. Mergelės Marijos sužadėtinio ir Jėzaus globėjo šv. Juozapo iškilmę, Panevėžyje paminėtas tikybos mokymo Lietuvos mokyklose 20-ties metų jubiliejus. Šventė prasidėjo  šv. Mišiomis Kristaus Karaliaus Katedroje, kurias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir nemažas būrys kunigų iš visos vyskupijos. Drauge meldėsi tikybos mokytojai, katechetai, Panevėžio miesto ir rajono valdžios atstovai, švietimo įstaigų vadovai. Ganytojas pamokslo metu nuoširdžiai dėkojo visiems, kurie savo kasdieniniu darbu, tarnystėmis, pastangomis ir geru žodžiu liudija tikėjimą, dvasinių dalykų svarbą ne tik mokyklose, bet ir savo gyvenamojoje aplinkoje. Mokant tikėjimo tiesų, dirbant mokyklose ir parapijose, supažindinant su krikščioniškąja doktrina labai svarbu nepasinerti tik į darbą ir veiklą, renginių organizavimą, bet toje terpėje palikti vietos ir Dievo veikimui. Vyskupas minėjo, kad dažnai apaštalaudami pritrūkstame jėgų, pasitikėjimo, išsisemiame, žodžiai ir darbai nepasiekia žmonių širdžių. Tai ženklas, kad nustojome pasitikėti Dievo Dvasia, kad sutriko mūsų maldos ryšys su Aukščiausiuoju.

Po šv. Mišių Juozo Miltinio dramos teatre įvyko jubiliejinė padėkos ir džiaugsmo šventė. Grojant smuikui, uždegus tris simbolines žvakes, scenos gilumoje išryškėjus šv. Juozapo su kūdikėliu Jėzumi ant rankų ikonai, buvo perskaityta ištrauka iš Evangelijos pagal Matą, kuri kaip tik ir pasakoja apie Viešpaties angelo apreiškimą Juozapui. Šventės metu prisiminta tikėjimo auginimo, brandinimo, įskiepijimo istorija Panevėžio vyskupijoje. Vyskupas Kazimieras Paltarokas parašė daugybę laiškų, pasakė daugybę pamokslų ir visomis galiomis stengėsi, kad Gyvenimo Žodis plistų žmonių gyvenimuose, darbuose ir pasirinkimuose. Steigtos katalikiškos organizacijos, kviesti darbuotis vienuolijų atstovai, statyta Katedra, rūpintasi jaunimo švietimu, leisti katalikiški leidiniai, organizuotos šventės, susitikimai. Šiandien net sunku prisiminti visus darbus, visas pastangas ir žmones, kurie kūrė, mokė, auklėjo... Nesuvokiamo dydžio tiražais per visą sovietmetį plito vysk. K. Paltaroko „Katekizmas“ – kone vienintelė knygelė, paprastais būdais kelioms kartoms pasakojusi apie žmogaus dabartį ir amžinybę, apie Dievą ir žmogų.  Lietuvai atgavus Nepriklausomybę vyskupui Juozui Preikšui teko pratęsti pirmojo vyskupijos ganytojo darbus. Vos įžengus į Kristaus Karaliaus Katedros sostą reikėjo tuojau pat pradėti rūpintis katechetų ir tikybos mokytojų paruošimu, išmokslinimu parapijoms ir mokykloms, atkurti tikybos pamokas, rūpintis dėstytojais, lektoriais, metodinių priemonių parengimu, išleidimu, atkurti daugelį bažnytinių institucijų, atsiimti bažnytinėms bendruomenėms priklausiusius pastatus ir nuolat budėti, kad tik gyvuotų, įsitvirtintų, neužgestų gera valia, kad nesilpnėtų tikėjimas, kad susidūrus su sunkumais nenusileistų rankos.

Sveikinimo žodį tarė vyskupas Jonas Kauneckas. Ganytojas drauge su Katechetikos centro vadove Zita Tručioniene įteikė popiežiaus Benedikto XVI apaštalinius palaiminimus dvidešimt metų tikybą dėstantiems mokytojams: Ilonai Antanavičiūtei (Panevėžys), Dianai Černiuvienei (Rokiškis), Reginai Daugienei (Pasvalys), s. Genei Daukaitei (Kupiškis), Stanislavai Gasiūnaitei (Pasvalys), Genei Jakšienei (Panevėžys), s. Leonorai Kasiulytei (Panevėžys), Vytautui Mažvylai (Anykščiai), Celinai Mikalauskienei (Biržų r.) ir Ritai Ratkevičiūtei (Panevėžys). Vyskupo padėkomis-palaiminimais apdovanoti mokytojai, mokyklose dirbę 15–19 metų, o kiekvienam iškilmėse dalyvavusiam pedagogui įteikta po kryželį ir varpelį.

Šventėje dalyvavo ir miesto meras Vitalijus Satkevičius, kuris nuo 1994 metų dėstė tikybą ir dalinosi Kristaus Prisikėlimo šviesa. Meras asmeniškai paliudijo apie savo tikėjimo kelionę, apie bendradarbiavimą su jau amžinybėn iškeliavusiu Panevėžio garbės piliečiu mons. Jonu Juodeliu.

Tikybos mokymo istorijos Lietuvoje 20-mečio kelią apžvelgė Vilniaus pedagoginio universiteto Tikybos katedros docentė daktarė Alma Stasiulevičiūtė. Ji pabrėžė, kad tikybą dėstantys mokytojai, rodos, neįtelpa į šiandienines švietimo nuostatas, kurios ragina žmogų būti konkurencingu, paminti principus ir lipti per galvas. Bet kartu tikybos mokytojai yra palaiminti, nes jų žodžio, pastangų, tikėjimo ir doros liudijimo labai reikia sekuliarioje mokykloje. Viešnia ragino dėstant tikybą vengti teologinių šablonų, kalbėti šiuolaikine, šiandienine kalba, bandyti pristatyti mylintį Dievą, bandyti ieškoti to, kas gera, gražu. Apie tikybos mokymo ir dėstymo praeitį mokyklose, apie tikybos kaip disciplinos įkurdinimą švietime kalbėjo  Panevėžio rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus. Jis prisiminė 1988–1990 metus, kai kunigai pirmą kartą bandė susitikti su mokykla, mokytojais, mokiniais.

Šventėje dalyvavęs Panevėžio miesto Švietimo skyriaus vedėjas Dainius Šipelis kalbėjo apie tikybos mokymo mokykloje svarbą, švietimo planus, ugdymo procesą, įstatymus ir nuostatus.

Tikybos mokymo 20-mečio kelią Panevėžio vyskupijoje pristatė Panevėžio vyskupijos Katechetinio centro vadovė Z. Tručionienė. Jos kalbą praturtino nuotraukų montažas, atspindėjęs laisvės troškulį, Sąjūdžio metus, pirmųjų tikybos mokytojų ir katechetų ruošimąsi, kursus ir seminarus, renginius, gyvenimo mokykloje ir parapijoje akimirkas.

Po sveikinimų, prisiminimų, pasidalinimų ir visos oficialiosios dalies, renginio dalyviai šventinėje agapėje dar sykį džiaugėsi žodžiu ir kasdienine duona. Padėkos šventę baigė spektaklis „Mamatė“ (režisierius Vytautas Kupšys), pagal Šatrijos Raganos apysaką „Sename dvare“.

Kun. Justas Jasėnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija