2010 m. gegužės 26 d.
Nr. 40
(1825)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pristatyti liaudies menai

Bronius VERTELKA

Juostų pynėja Janina Jatautienė

Panevėžio dailės galerijoje veikė Panevėžio krašto tautodailininkų kūrybos paroda. Joje 702 savo darbus rodė 212 autorių. Gausa ir įvairove stebina medžio drožyba, audimas, mezgimas, keramika, tapyba, kalvystė, pynimas, juvelyriška.

Tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Vidas Mažukna pastebėjo, jog pastaraisiais metais žymiai išaugo liaudies meistrų skaičius, žadama priimti apie 30 naujų narių. Naujokai stengiasi nenusileisti seniesiems meistrams. Ypač stiprius darbus pristatė autoriai, į Tautodailininkų sąjungą įstojusieji pernai ir užpernai. Mažokai vietos  tautodailės darbams tapo galerijoje – į parodą nepateko apie trečdalis kūrinių.

Dailininkas Anatolijus Stiško iš Ukmergės rajono sakė: „Čia regiu tai, ko nerasi profesionaliajame mene. Jūsų darbų vyks žiūrėti iš užsienio ir jie savo vertės nepraras ir po pusšimčio metų, o profesionalų nebežinos ir po dešimties“.

Panevėžietė juostų pynėja Janina Jatautienė pageidavo natūralių įvairiaspalvių siūlų – iš sintetinių liaudies meno nepadarysi. O juostos pinamos nuo senų laikų, merginos jų net po 20 turėdavusios. Juostos žmogų lydėdavusios nuo gimimo iki jo mirties. Danutė Keturakienė į tautodailininkų gretas įstojo jau sulaukusi brandžių metų. Panevėžietė teigė, jog jaunystėje patekti į dailės mokyklą negalėjo todėl, kad nebuvo komjaunuolė. Tapus tautodailininke atsivėrė plačios galimybės parodyti save. Moteris piešia vaizdus iš atminties, stengiasi užfiksuoti gamtos pokyčius.

Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė džiaugėsi, kad galerija 2013-aisiais turės priestatą ir tada tautodailininkai galės eksponuoti visus savo darbus.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija