2010 m. rugpjūčio 18 d.
Nr. 59
(1844)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Pleneras dailininkei atminti

Bronius VERTELKA

Tapytojų plenero dalyviai (iš kairės):
Rasa Čypaitė, Renė Sriubiškienė,
Aleksandras Spundzevičius, Kęstutis
Preidžius ir Laimutė Širvydienė

Rokiškio krašto muziejuje vyko respublikinis tapytojų pleneras, skirtas garsios menininkės  Monikos Bičiūnienės 100-mečiui. Plenere dalyvavo šeši tapytojai: vilnietės Danguolė Raudonikienė ir Laimutė Širvydienė, kupiškietė Renė Sriubiškienė, biržietis Kęstutis Preidžius, rokiškiečiai Aleksandras Spundzevičius ir Rasa Čypaitė. Be to, D. Raudonikienė atsivežė anūką Marių, gyvenantį Norvegijoje. Jis buvo kaip plenero mokinys, dirbo su senele ir tapė.

R. Sriubiškienė yra kilusi iš Pandėlio krašto, išsikėlusi į Kupiškį pradėjo piešti. Su M. Bičiūniene bendravo nuo vaikystės ir vadino ją dėdiene (Renės tėvelis ir M. Bičiūnienės vyras buvo broliai). Tapytoja plenero metu nutapytame paveiksle pavaizdavo dėdienę, atsisveikinančią su Nemunėliu. Į aštuntą dešimtmetį įkopusi R. Sriubiškienė buvo  vyriausia plenero dalyvė. Kupiškietė džiaugėsi turėjusi puikias sąlygas darbui, poilsiui ir geru maistu.

Apie dešimtmetį tapantis A. Spundzevičius sakė: „Ne viename tapybos plenere esu dalyvavęs, ir iš kiekvieno jų daug ko gero parsivežiau. Tokie kūrybiniai pasirodymui prie meno prisiglaudusiam yra reikalingi“.

Vilnietei L. Širvydienei Rokiškio kraštas pirmiausia asocijuojasi su tapytoja M. Bičiūniene ir jos sūnumi Rimu, kuris yra dailės studijos „Paletė“ (Laimutė ją lanko jau 30 metų) vadovas.

 Liepos 24-ąją Rokiškio krašto muziejuje buvo atidaryta M. Bičiūnienės tapybos bei respublikinio tapytojų plenero darbų paroda. Tą pačią dieną Pandėlyje prie gimnazijos atidengta ir pašventinta M. Bičiūnienei skirta skulptūra (autorius Almantas Sriubiškis), o Pandėlio bibliotekoje pristatyti M. Bičiūnienės darbai. Senojoje Pandėlio mokykloje atidaryta moksleivių piešinių paroda, skirta M. Bičiūnienės 100-mečiui, pasirodė M. Bičiūnienės kūrybos parodos katalogas, kuriame sudėti ir plenero dalyvių darbai.

Rokiškis
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija