2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Vienus išleido – kitus priėmė

Klebonas kan. dr. Algis Genutis
ir prel. Juozas Šiurys su jaunimu
po Sutvirtinimo sakramento

ŠILALĖ. Žolinė šilališkiams šiemet buvo liūdnoka – tą Viešpaties dieną parapijos tikintieji atsisveikino su šešerius metus Šilalės parapijai vadovavusiu dekanu klebonu kun. Stasiu Toleikiu. Kiek ankstėliau atsisveikinta ir su nuoširdžiu bei pareigingu parapijos vikaru kun. Kęstučiu Motiejaičiu. Šie abu kunigai garbingai, nuoširdžiai ir gražiai šilališkių buvo išlydėti darbuotis į Šilutę.

Tačiau kai tikintieji sužinojo, kad į jų vietą iš Palangos atvažiuoja du garbūs kunigai kan. bažn. t. dr. Algis Genutis (kilęs iš Šilalės krašto) ir jau nemažą kunigystės patirtį turintis kunigas vikaras relig. m. mgr. Vytautas Tamašauskas, šilališkių liūdesys sumažėjo. Prie jų dar prisidėjo ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminariją baigęs, diakono pareigoms paskirtas Justinas Palubinskas. Tai rimtas, reiklus ir perspektyvus kunigas. Su šiais naujais į Šilalę paskirtais kunigais liko dirbti ir ilgametis Šilalės parapijos vikaras kun. Mindaugas Alekna.

Džiaugdamiesi paskirtaisiais kunigais šilališkiai pradėjo ruoštis ingresui, kurį numatė surengti rugpjūčio 22-osios sekmadienį ir kartu paminėti gėdingą Molotovo-Ribentropo paktą. Ingreso išvakarėse, rugpjūčio 21-ąją, Šilalės šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje įvyko Sutvirtinimo sakramento šventė, kurią organizavo paskirtieji kunigai.  Galutinį sutvirtinamųjų paruošimą Sutvirtinimo iškilmei nuoširdžiai atliko diakonas J. Palubinskas. Tą šeštadienį į iškilmę atvyko Telšių vyskupijos generalvikaras prelatas Juozas Šiurys, talkinant jo pagalbininkui vyskupo sekretoriui  kun. Domui Gatautui. 96 šilališkiai gavo Sutvirtinimo sakramentą. Ta proga prel. J. Šiurys drauge su savo pagalbininku kun. D. Gatautu bei naujaisiais Šilalės parapijos kunigais aukojo šv. Mišias, o tos dienos homiliją paskyrė Sutvirtinimo sakramentą priėmusiems, jų tėvams ir „kūminams“.

Rugpjūčio 22-ją, sekmadienį, jau iš pat ryto į Šilalės šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią skubinosi šilališkiai dalyvauti iškilmingame paskirtųjų kunigų ingrese. Atvyko grupelė tikinčiųjų netgi iš Palangos, tuo pagerbdami iki tol Palangoje dirbusius kunigus Algį Genutį ir Vytautą Tamašauską.

Tą dieną Votyvos šv. Mišias aukojo kunigas vikaras relig. m. mgr. V. Tamašauskas, kuris šilališkius maloniai nuteikė ne tik nuoširdžia šv. Mišių auka, bet ir pasakyta homilija.

Dar gerokai prieš Sumos šv. Mišias į Šilalės bažnyčią pradėjo rinktis būriai tikinčiųjų. Netrukus bažnyčia prisipildė sausakimšai. Atvyko ir Šilalės rajono savivaldybės vadovai: meras Albinas Ežerskis, jo pavaduotoja Vera Macienė bei kiti garbūs svečiai.

Šv. Mišių pradžioje,  priminus tikintiesiems liūdną istorinę sukaktį ir kad šiai intencijai aukojamos ir Mišios, Šilalės parapijai paskirtas dekanas klebonas kan. bažn. t. dr. Algis Genutis prisistatė tikintiesiems savo pagalbininką vikarą V. Tamašauską bei diakoną J. Palubinską.

Tos dienos šv. Mišias aukojo dabar jau naujasis Šilalės parapijos klebonas dekanas kan. bažn. t. dr. Algis Genutis ir kiti ingrese dalyvavę kunigai, giedojo Šilalės parapijos choras (vadovas Antanas Kazlauskas).

Po šv. Mišių paskirtuosius kunigus A. Genutį, V. Tamašauską ir diakoną J. Palubinską nuoširdžiai sveikino Šilalės parapijos tikintieji, pastoracinė taryba, choristai ir rajono savivaldybės vadovai, linkėdami gražaus bendradarbiavimo.

Ingresas baigėsi Kauno muzikinio teatro solistės Ritos Preikšaitės (pianistė Beata Vingraitė) giesme „Ave Marija“ bei kitais kūriniais, o Kauno lėlių teatro aktorė Liucija Zorubaitė padeklamavo eilių.

Žilvinas PRANEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija