2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Paminėta medikų globėjo diena

Džiuljeta Kulvietienė

Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias
aukojo arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius bei kunigai Nerijus
Šmerauskas ir Vitas Kaknevičius

Kalba LSMU Neonatologijos klinikos
vadovė doc. Eglė Markūnienė
ir LSMU kapelionas
kun. Artūras Kazlauskas

Vilniaus Bernardinų bažnyčios
šlovinimo grupės „Ichthus“ koncertas

Kauno klinikų bendruomenės atstovai
per šv. Mišias Šv. Luko koplyčioje

Spalio 18 dieną Bažnyčia mini gydytoją, apaštalo Pauliaus palydovą ir evangelistą šv. Luką, kurį medikai pagarbiai vadina savo globėju. Kauno klinikų bendruomenė turi šio šventojo vardu pavadintą koplyčią. Šiais metais Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias už visus medikus ir jų pacientus aukojo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, jam talkino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Kauno klinikų kapelionai kunigai Artūras Kazlauskas, Nerijus Šmerauskas ir Vitas Kaknevičius, giedojo moterų ansamblis „Kolegės“.

Tapytojas žodžiais

Manoma, kad Luko Evangelija parašyta apie 80 metus po Kristaus. Evangelijoje pagal šv. Luką yra pasakojimų, nerandamų kitų užrašytose Evangelijose. Manoma, kad šiuos pasakojimus šv. Lukas girdėjo iš pačios Dievo Motinos Marijos. „Iki mūsų dienų yra atėjusi žinia, kad jis buvo gydytojas, – pasakojo arkivyskupas S. Tamkevičius. – Lukas yra trečiosios Naujojo Testamento Evangelijos autorius. Palyginti su kitomis, jo Evangelijoje daugiausia dėmesio skiriama Marijai.“

Šv. Lukas – vienas išsamiausių Naujojo Testamento autorių. Jo Evangelijai būdingas stilius išraiškingesnis, parašytas gražia kalba. Lukas vadinamas „tapytoju žodžiais“ dėl turtingos ir subtilios kalbos.

Trečiosios Evangelijos ir Apaštalų darbų autorius pasižymėjo įvairiapusiais talentais, Pagal VI amžiaus liudijimus tikima, kad šv. Lukas buvęs ne tik gydytojas, bet ir tapytojas, nutapęs Švč. Mergelės Marijos atvaizdą, kurį ji pati pagyrusi ir palaiminusi, kartu palaimindama ir paveikslų tapytojus. Todėl šv. Lukas laikomas ir tapytojų globėju.

Gydytojo gebėjimas ir galėjimas

„Jūs, gydytojai, kartais net patys nesuprantate, kiek duodate žmogui, – medikams kalbėjo arkivyskupas. – Numalšinti skausmą, dovanoti gyvybę, sveikatą. Pajutęs gydytojo šilumą, meilę, prielankumą ir gerumą, dažnas žmogus net kitaip ima žiūrėti į gyvenimą, tikėti Juo, gyvenimu ir savo galimybėmis, pasitikėti kitais žmonėmis.“

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Juozas Pundzius padėkojo arkivyskupui S. Tamkevičiui už šv. Mišias ir iškilmes, skirtas Gydytojų globėjo dienai, už išmintį, kurios klausydami vis daugiau sužinome apie šv. Luką. Prof. J. Pundzius dėkojo ir visiems Klinikų kapelionams ir visai šv. Luko šviesoje susirinkusiai bendruomenei.

Studentiškai...

Vakare Kauno arkivyskupijos jaunimo centre vyko Vilniaus Bernardinų bažnyčios šlovinimo grupės „Ichthus“ koncertas, kurį surengė LSMU akademinė sielovada. Susirinkusius pasveikino LSMU Neonatologijos klinikos vadovė doc. Eglė Markūnienė ir LSMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija