2012 m. rugpjūčio 31 d.    
Nr. 32
(2007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Juokavo humoristai

Rūta Averkienė

Humoro grupių artistai iš Surviliškio,
Vilkaviškio, Matuizų ir Marcinkonių

Marcinkonių kultūros namų salė vos talpino žiūrovus, susirinkusius į septintąją respublikinę humoro grupių šventę „Ėglis 2012“. Tądien buvo paminėta ir vienos iš šmaikščiausių Lietuvoje humoro grupių – Marcinkonių „Spanguolės“ – gyvavimo 15 metų sukaktis. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo puikią progą pasijuokti drauge su humoro grupių artistais iš Surviliškio, Vilkaviškio, Matuizų.

Pasak šios jau tradicine tapusios kas antri metai vykstančios šventės sumanytojų marcinkoniškių Rimutės Avižinienės ir Natalijos Čaplikienės, jau senokai norėjosi kurti tradicijas ir turėti savo, didžiausio Lietuvos kaimo, teatrų šventę. Todėl ir pavadinimą sumanė dzūkišką, ir labai jau vaidybos žanrui pritinkantį. Kadagys, dzūkiškai ėgliu vadinamas, dygus, bet labai sveikas augalas, „Spanguolė“, beje, irgi – rūgšti, bet labai sveika, kaip ir kandus humoristų pasijuokimas iš savo ir kitų ydų – nemalonus, bet sveikas.

Dvigubą šventę vedė ir žiūrovus linksmino šmaikštieji „spanguoliečiai“ Jonas Bajorūnas ir Genutė Čaplikienė.

Humoristų šventėje dalyvavę svečiai iš Kėdainių rajono Surviliškio miestelio – humoro grupė „Bobų radijas“, vadovaujama Erlandos Turskienės, parodė, kaip gali nutikti kaimo žmogui, visiškai nesuprantančiam pramogų ir reklamų pasaulio.

Kaimynų matuiziškių – humoro grupės „MTV“, vadovaujamos Irenos Čaplikienės, artistės juokėsi iš savęs ir kitų.

Vilkaviškio rajono policijos komisariato humoro grupė „02“, vadovaujama Jono Paspirgėlio, šmaikščiai „pravėrė“ kasdienio policininkų gyvenimo užkulisius.

Iš kaimiečių gyvenimo nepiktai, tačiau su didele šmaikštumo doze juokėsi Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ artistai, šventės svečiams suvaidinę Rimutės Avižinienės ir Natalijos Čaplikienės režisuotus vaizdelius.

Humoro grupių šventėje dalyvavęs Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius dėkojo humoristams už šmaikštumą, o „Spanguolės“ artistams linkėjo kūrybinės sėkmės ir gerų koncertinių kelionių, įteikė jiems Padėkos raštus ir didelį pyragą.

Humoro šventėje taip pat dalyvavo Varėnos rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė ir Savivaldybės tarybos narys Gediminas Jakavonis. „Jus myli ir Jūsų pasirodymų laukia ne tik varėniškiai, jus myli visos Lietuvos žiūrovai“, – sakė R. Svirskienė.

„Spanguolės“ artistus sveikino ir taip pat šmaikštavo humoristai iš Vilniaus: „Spanguolės“ „krikštatėvis“, grupei pavadinimą sugalvojęs Raimundas Kaškauskas, Vaclovas Vičius, Marcinkonių seniūnas Vilius Petraška ir kiti „Spanguolės“ gerbėjai.

Festivalio organizatorė R. Avižinienė sakė, kad „Spanguolė“ gimė iš didelio noro pasijuokti šmaikščiau, originaliau, geriau už kitus. Ši humoro grupė šmaikštauja jau penkiolika metų. Per tą laiką retas kuris negirdėjo Uršės, Juozos, Marcelios, Serafimos personažų šmaikščių posakių. Šaunu, kad kai vieni skundžiasi ir reiškia nesibaigiančias pretenzijas dėl įvairiausių sunkumų, kiti tiesiog juokiasi – iš savęs, iš kitų, iš ydų. Hiperbolizuoti humoristiniai vaizdeliai iš nūdienos gyvenimo – puiki proga tarsi iš šalies pamatyti iki šiol nematytus savo ir aplinkinių trūkumus.

R. Avižinienė dėkojo esamiems ir buvusiems humoro grupės artistams, be kurių geranoriškumo „Spanguolė“ tikrai nebūtų „nokusi“ penkiolika metų.

Marcinkonys, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija