2013 m. gruodžio 13 d.    
Nr. 45
(2069)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Teatrų festivalio uždaryme – apdovanojimai

Rūta Averkienė

Dalios Tamulevičiūtės profesionalių
teatrų festivalio laureatai

„Įtaigiausio personažo be žodžių“
nominaciją aktoriui Henrikui
Savickiui įteikia Varėnos rajono
savivaldybės meras Vidas Mikalauskas

„Įtaigiausio vaidmens“ nominacijos
laureatas aktorius Juozas Budraitis

D. Tamulevičiūtės bendražygė,
teatro pedagogė, režisierė,
doc. Elena Savukynaitė ir Dalios
Tamulevičiūtės giminių prizą,
įsteigtą teatrui, labiausiai
atitikusiam režisierės kūrybos
dvasią, atsiėmęs Klaipėdos dramos
teatro režisierius Povilas Gaidys

Geriausia aktore pripažinta
aktorė Gražina Balandytė

Geriausiu aktoriumi pripažintas
Šiaulių dramos teatro
aktorius Sigitas Jokubauskas

VARĖNA. Čia baigėsi beveik visą mėnesį trukęs ketvirtasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Rugsėjo 30-ąją jis prasidėjo šv. Mišiomis ir režisierės pagerbimo renginiu Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje bei Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos įteikimu laureatui – Klaipėdos jaunimo teatrui – už spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, o žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šios premijos laureato Kauno nacionalinio dramos teatro spektaklį „Astrida“, režisuotą Inesos Pauliulytės.

Pirmasis festivalis, įvykęs prieš ketverius metus, buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė visus, neabejingus scenos menui.

Šiemet festivalis baigėsi iškilmingu 17 nominacijų laureatų apdovanojimu bei nuostabia teatralizuota programa. Festivalio dalyviai turėjo puikią progą pamatyti Varėnos krašto talentus – įspūdingą šventinį festivalio uždarymo renginį papuošė maži ir dideli Varėnos krašto dainininkai ir šokėjai, nuo scenos prabilę gražia dzūkiška tarme. Festivalio laureatai tradiciškai buvo apdovanoti diplomais ir žymių Maksimonyse gyvenančių ir kuriančių keramikių – Elvyros Petraitienės ir Rūtos Indrašiūtės – sukurtomis keramikos skulptūromis.

Didžiųjų Varėnos krašto žmonių – M. K. Čiurlionio, V. Krėvės ir D. Tamulevičiūtės – kūryba ir nuopelnai yra mūsų stiprybė ir didžiausia paskata tęsti bei skatinti reikšmingus kultūrinius darbus. Visam Lietuvos teatrui svarbus D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis Varėnoje labiausiai įprasmina šiuos siekius.

Šiųmetis festivalis tęsėsi visą mėnesį, jo programoje – 22 įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Juos vertino garbinga komisija: D. Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė, docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė; Varėnos rajono Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė; pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė; scenaristas, režisierius, D. Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, kas bus įvertinta festivalio nominacijomis.

Prizas už sėkmingiausią debiutą įteiktas Panevėžio teatrui „Menas“ už spektaklį „Raganius“ (pagal V. Krėvę), režisuotą Alberto Vidžiūno.

„Įtaigiausio personažo be žodžių“ nominacija atiteko aktoriui Henrikui Savickiui už Katino vaidmenį Kauno valstybinio dramos teatro spektaklyje John Patrik „Mūsų brangioji Pamela“, režisuotame Algirdo Latėno.

Kaip įtaigiausia vaikiško spektaklio interpretacija įvertintas Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis pagal brolių Grimų pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“, režisuotas Olego Žiugždos.

Geriausia muzika skambėjo Keistuolių teatro muzikiniame spektaklyje vaikams „Dūkstantmečio Kurmis“.

Nominacijos „Geriausia spektaklio scenografija“ laureatu tapo Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Viskuo kaltas teatras“ (Walter ir Peter Marksai), kurio dailininkas – Artūras Šimonis.

Už šiuolaikinės dramaturgijos sceninę interpretaciją apdovanotas Kauno mažojo teatro spektaklis „Nuo raudonos žiurkės iki žalios žvaigždės“. Šios pjesės autorius – Aleksejus Slapovskis, režisierius – Darius Rabašauskas.

Už sceninę klasikinės dramaturgijos interpretaciją apdovanota režisierė Laima Adomaitienė už spektaklį pagal A. Čechovą „Meška“.

Geriausiu nacionalinės tematikos spektakliu tapo teatro „Atviras ratas“ bibliografinių improvizacijų spektaklis „Lietaus žemė“, režisuotas Aido Giniočio.

Geriausia antraplane aktore tapo teatro „Cezario grupė“ aktorė Vilma Raubaitė už Tarnaitės vaidmenį spektaklyje „Dar viena meilės staigmena“. Šio spektaklio režisierius – Cezaris Graužinis.

Geriausiu antraplaniu aktoriumi pripažintas teatro „Naisių vasara“ aktorius Tomas Montvila už Brolio vaidmenį spektaklyje „Mėlynbarzdžio vaikai“ pagal R. Šerelytę. Režisierė – Regina Steponavičiūtė.

Nominacijos „Įtaigiausias vaidmuo“ laureatu tapo aktorius Juozas Budraitis už Krepo vaidmenį Oskaro Koršunovo teatro spektaklyje „Paskutinė Krepo juosta“.

Geriausia aktore pripažinta aktorė Gražina Balandytė už Pamelos Kronki vaidmenį Valstybinio Kauno dramos teatro pjesėje „Mūsų brangioji Pamela“, režisuotoje Algirdo Latėno.

Geriausiu aktoriumi pripažintas Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jokubauskas už Duonkepio vaidmenį Marselio Panjolio romantinėje istorijoje „Duonkepio žmona“.

Nominacijos „Geriausias režisierius“ laureatu tapo Klaipėdos dramos teatro režisierius Povilas Gaidys už spektaklį „Viskuo kaltas teatras“.

Geriausiu spektakliu vaikams pripažintas Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Aukso Obelėlė, vyno šaltinėlis“ (scenarijaus autorius ir režisierius – Rimas Driežis).

Kaip geriausias spektaklis įvertintas Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Juoko akademija“ (Koko Mitani), režisuotas Viačeslavo Gvozdkovo.

„Žiūrovų spektaklio“ prizas atiteko Šiaulių dramos teatro spektakliui Marsel Pangol „Duonkepio žmona“ režisuotam Arvydo Lebeliūno.

Dalios Tamulevičiūtės giminių prizą, įsteigtą teatrui, labiausiai atitikusiam režisierės Dalios Tamulevičiūtės kūrybos dvasią, atsiėmė Klaipėdos dramos teatro režisierius Povilas Gaidys.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas paminėjo, jog šiųmetis festivalis buvo išskirtinis ne tik tuo, kad jame buvo keturios premjeros bei didelis dėmesys skirtas mažiesiems žiūrovams bei jaunimui, bet ir tuo, kad šiame festivalyje vaidino daugybė teatro žvaigždžių bei D. Tamulevičiūtės mokinių. Jis sakė: „Džiaugiamės, kad mes visi tokiu būdu vėl galėjome prisiliesti prie iškilios kraštietės Dalios Tamulevičiūtės talento. Dėkojame visiems aktoriams, teatrų vadovams, kurie apsilankė Varėnoje ir padovanojo mums savo kūrybą...“ Rajono vadovas gėlių puokštę įteikė pačiai garbingiausiai šventinio renginio viešniai – D. Tamulevičiūtės mokytojai Marijai Bakanavičienei.

Renginyje dalyvavusi kultūros ministro patarėja Audronė Misiukonienė padėkojo festivalio organizatoriams už gražias iniciatyvas ir linkėjo didelės sėkmės rengiant kitus festivalius.

Komisijos pirmininkas, režisierius Algimantas Pociūnas sakė, jog dvidešimt du spektaklius įvertinti buvo labai sunku ir nors norinčių dalyvauti šiame festivalyje vis daugėja, tačiau kitąmet turėtų būti didesnė atranka, o kai kurie teatrai į Varėną turėtų atvežti brandesnius kūrinius. Jis dėkojo visiems varėniškiams – ir festivalio organizatoriams, ir žiūrovams – už nuoširdumą ir betarpiškumą.

Geriausia festivalio aktore pripažinta G. Balandytė, negalėdama nuslėpti jaudulio, sakė, jog „Dalia kūrė taip, kad su ja žmonės buvo laimingi. Atrodo, kad ir dabar ji žiūri amžinybės akimis ir laimina festivalio sumanytojus, organizatorius ir visą festivalį, žinodama, kad jis bus nemirtingas. Šiandien susidaro įspūdis, kad Varėna – Lietuvos kultūros centras“.

S. Jokubauskas, besidžiaugdamas geriausio aktoriaus titulu, šmaikštavo, jog jam, kaip dzūkui, „nesusvietnas malonumas“ būti apdovanotam Dzūkijoje.

Režisierius P. Gaidys festivalį apibūdino kaip vienintelį prasmingą teatrinį festivalį, kuriame pagerbiamas ir režisierius, ir aktorius, ir Dalia Tamulevičiūtė, ir visas teatro menas.

Aktorius J. Budraitis prisipažino, jog jam didelė garbė buvo vaidinti Dalios Tamulevičiūtės festivalyje ir kad jis labai vertina šios režisierės, kuri išauklėjo gausų būrį žinomų aktorių, vaidmenį teatro istorijoje.

Po įspūdingo festivalio uždarymo renginio varėniškiai džiaugėsi turėdami progą pakalbinti ne vieną žinomą Lietuvos aktorių ar režisierių.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija