2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Spaudos dienos minėjimo vietos moksleiviai ieškojo pagal žemėlapį

Spaustuvės įkūrėjas Vytautas
Andziulis, Vytauto Didžiojo
karo muziejaus direktoriaus
pavaduotojas dr. Steponas
Gečas ir Kauno rajono meras
Valerijus Makūnas

Saliai. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną V. Andziulio pogrindinėje spaustuvėje-muziejuje „ab“ Salių kaime aidėjo žandaro šūviai, o Kauno rajono moksleiviai ją turėjo atrasti patys – pėsčiomis ir pagal išdalytus žemėlapius. Renginyje dalyvavo muziejaus įkūrėjai Vytautas ir Birutė Andziuliai, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė, Švietimo sporto ir kultūros skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas dr. Steponas Gečas, Domeikavos seniūnė Lina Stragienė, Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas.

Apie lietuviškos knygos ir žodžio raidą, spaustuvės svarbą pasakojo J. Lukšos gimnazijos direktorius V. Vitkauskas, dainuojamosios poezijos kūrinius atliko festivalio „Akacijų alėja“ dalyvis, bardas Domantas Razauskas. Vėliau mokinių laukė viktorina apie spaudą. Geriausiai pasirodė Babtų gimnazijos mokiniai. Jie nesunkiai atsakė į sudėtingiausius klausimus.

Slaptą spaustuvę po savo sodybos namu V. Andziulis įkūrė 1980 metais. Į ją patekti galima iš šiltnamio, po slankiojančiu vandens baseinu. Spausdinti pogrindinę spaudą ir ją platinti padėjo Juozas Bacevičius. Spaustuvės pavadinimas kilo iš pirmųjų steigėjų pavardžių raidžių.

Spaustuvė yra Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinys. Muziejų per metus aplanko apie 2 tūkst. turistų. Daug jų – užsienio svečiai.

Pirmoji šioje spaustuvėje išleista knygelė – vyskupo Kazimiero Paltaroko „Tikybos pirmamokslis”. Vėliau buvo leidžiami Juozo Urbšio prisiminimai, Adolfo Damušio studija apie sovietinį genocidą, Juozo Gražulio, Roberto Grigo (Rasūno), Kęstučio Genio kūryba ir kitos.

Kauno rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija