2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Kronika

Jaunųjų skaitovų konkursas

Skaitovų konkurso nugalėtojas
Aistis Gvazdauskas

Panevėžys. Gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Smėlynės bibliotekoje (Smėlynės g. 49) dvyliktąjį kartą surengtas tradicinis mikrorajono meninio skaitymo konkursas „Esu dalelė didelio pasaulio“. Lydimi savo mokytojų bei auklėtojų atvyko 34 dalyviai iš 8 miesto ugdymo įstaigų: penkių mokyklų („Rožyno“ progimnazijos, „Aušros“, „Vilties“ pagrindinių mokyklų, Senvagės pagrindinės bei pradinės mokyklos) bei trijų lopšelių-darželių („Vaivorykštės“, „Rūtos“ ir „Sigutės“). Konkurse dalyvavo 26 mergaitės ir 9 berniukai. Jauniausiam skaitovui Jonukui vos 4 metai. Džiugu, kad šiemet net 12 vaikų atstovavo darželiams.


Kronika

Spaudos dienos minėjimo vietos moksleiviai ieškojo pagal žemėlapį

Spaustuvės įkūrėjas Vytautas
Andziulis, Vytauto Didžiojo
karo muziejaus direktoriaus
pavaduotojas dr. Steponas
Gečas ir Kauno rajono meras
Valerijus Makūnas

Saliai. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną V. Andziulio pogrindinėje spaustuvėje-muziejuje „ab“ Salių kaime aidėjo žandaro šūviai, o Kauno rajono moksleiviai ją turėjo atrasti patys – pėsčiomis ir pagal išdalytus žemėlapius. Renginyje dalyvavo muziejaus įkūrėjai Vytautas ir Birutė Andziuliai, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė, Švietimo sporto ir kultūros skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas dr. Steponas Gečas, Domeikavos seniūnė Lina Stragienė, Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas.


Kronika

Gal kūryba prasidės nuo pasakų?

Girstučio sporto rūmuose vyko
leidinio „Lietuvos vaikų pasakos“
pristatymas, kuriame dalyvavo
600 vaikų ir pedagogų iš visos Lietuvos

Kaunas. Gegužės 2 dieną „Girstučio“ sporto rūmuose  pristatyta jau septintoji „Lietuvos vaikų pasakos“ knyga. Joje – net 55 originalios šalies vaikų sukurtos pasakos, kurias jie siuntė „Lietuvos vaikų pasakos“ konkurso organizatoriams. Pristatyme dalyvavo 600 vaikų ir pedagogų iš visos Lietuvos. Kaip pastebėjo viena iš jų, VšĮ „Aitvaro pasaga“ direktorė Odeta Venckienė, šiemet atrinkti mažųjų rašytojų  pasakas knygai buvo itin sunku – iš įvairiausių Lietuvos kampelių sulaukta net 360 kūrinėlių. Konkurso organizatoriai –  Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Turizmo ir etnokultūros ugdymo skyriaus, leidyklos „Kalendorius“, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų, Tėvynės pažinimo ir Lietuvos žurnalistų draugijų nariai – teigė, kad mokinių pasakos buvo įdomios ir savitos bei ragino vaikus nenusiminti, jeigu jų atsiųsta pasakaitė nepateko į knygą – gražiausių pasakų konkursas laukia kasmet. Jo tikslas – padėti mokiniams pažinti ir atrasti savyje kūrybos klodus ir įkvėpimą,  gaudyti mūzas savo gimtinėje. O neišdrįsusius rašyti pasakų vaikus  konkurso organizatoriai ragina paskaityti bendraamžių  kūrinius – kas žino, gal tada į galvą ateis įdomių istorijų apie palėpėje paslėptus žaisliukus, namų darbus ir pažymius ar apylinkių piliakalnius. Juk kūryba dažnai prasideda nuo pasakų.


Kronika

Jaunajam talentui įteikta premija

PRIEKULĖ. Balandžio 15 dieną Kultūros centre vyko E. Vicherto premijos įteikimo iškilmės. Ji šiemet atiteko Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos septintokui bei Priekulės muzikos mokyklos auklėtiniui talentingam jaunajam akordeonistui Einorui Petniūnui. Einoras – puikus mokinys, ne tik muzikantas, tapęs ne vieno respublikinio ir tarptautinio konkurso laureatu, bet ir įvairių respublikinių tiksliųjų ir humanitarinių mokslų olimpiadų laureatas ir dalyvis. Nesvetima jam ir meno sritis – berniukas domisi kompiuterine grafika, tapo respublikinio konkurso „Kalėdinė pasaka“ laureatu. Yra nuolatinis mokyklos renginių organizatorius, dalyvis ir visos mokyklos bendruomenės įkvėpėjas ir pažiba. Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, įteikdama Savivaldybės dovanas, linkėjo Einorui ir toliau tvirtai žengti gyvenimo keliu, išbandyti dar daugybę sričių, nepamiršti mokyklos, kuri jį išugdė. Mokinį pasveikino Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius, Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis, I. Simonaitytės mokyklos direktorius Antanas Alčauskis, mokyklos draugai ir kiti. Vokiečių rašytojo E. Vicherto, gyvenusio Priekulėje,  „Lietuviškų istorijų“ autoriaus, premija teikiama ketvirtą kartą. Premijos vertė – 500 litų. Šiemet jos rėmėju tapo jaunas verslininkas – UAB „Gora“ vadovas Ignas Jomantas.


Kronika

Įvertintos ilgakasės

Elektrėnų kultūros centro
scenoje – 6–9 metų ilgakasės

ELEKTRĖNAI. Kultūros centre jau dešimtą kartą vyko ilgakasių konkursas. Šiemet jame varžėsi dvylika mergaičių iš Elektrėnų, Varėnos, Kauno ir Vilniaus. Vyriausia dalyvė buvo 14 metų Inga Subačiūtė iš Kauno, jauniausia – trejų su puse elektrėniškė Urtė Izabelė Prūsaitė.

Ilgakasės apdovanotos ne tik už kasų ilgumą, buvo renkama storiausių kasų savininkė, fotogeniškiausia, kūrybiškiausiai prisistačiusi ir žiūrovų simpatiją pelniusi dalyvė.


Kronika

Mokinių dailės olimpiada

Nida. Balandžio 25–26 dienomis čia vyko dvidešimtoji Lietuvos mokinių dailės olimpiada. Ji sukvietė 66 mokinius bei 56 juos parengusius mokytojus iš visų šalies miestų ir rajonų. Finalinis olimpiados etapas Neringoje surengtas neatsitiktinai – beveik visus mokslo metus (nuo 2013 m. spalio iki 2014 m. kovo) 8–12 klasių mokiniai kūrė olimpiados tema „Mažosios Lietuvos kultūrinis palikimas“. Nidoje mokiniai atliko kūrybinį darbą, kurio tema susieta su Kuršių nerija. Vėliau Nidos turizmo informacijos ir kultūros centre „Agila“ buvo surengta jų darbų paroda.


Kronika

Šeimos metus mokyklos mini dalyvaudamos konkurse

Pirmoji vieta suteikta
Telšių „Atžalyno“ pagrindinės
mokyklos kompozicijai

Telšiai. Vyskupijos Katechetikos centras inicijavo kompozicijų konkursą „Tikėjimas – šeimos gyvastis“. Pirmajame konkurso etape mokyklų grupės pasirodė dekanatuose. Juose atrinktos geriausios kompozicijos parodytos visos Telšių vyskupijos baigiamajame konkurso etape Žemaičių Kalvarijoje gegužės 15 dieną, minint Tarptautinę šeimos dieną.

Telšių dekanato kompozicijų konkurso etapas vyko Telšių „Ateities“ pagrindinėje mokykloje balandžio 10 dieną. Jame dalyvavo 11 mokinių grupių iš dešimties mokyklų: Vincento Borisevičiaus, Varnių Motiejaus Valančiaus, „Džiugo“ ir Žemaitės gimnazijų, „Kranto“, „Ateities“, Kaunatavos pagrindinių mokyklų, Luokės vidurinės mokyklos, net dvi grupės iš „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos. Įdėmiai kompozicijas stebėjo vertinimo komisija, kurią sudarė Telšių dekanas prelatas Juozas Šiurys, Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Irena Daubarienė, Telšių vyskupijos katechetikos centro metodininkė Margarita Petrauskaitė, Kaunatavos pagrindinės mokyklos muzikos ir tikybos mokytoja Elena Žirgulienė ir Telšių dekanato tikybos mokytojų metodinės tarybos pirmininkė, šio konkurso organizatorė Virginija Vaidvilienė.


Kronika

Mažųjų knygos bičiulių festivalis

IGNALINA. Gegužės 7-ąją Viešosios bibliotekos didžioji skaityklos salė vos sutalpino mažuosius skaitytojus, su savo mokytojomis ir auklėtojomis dalyvavusius baigiamajame „Mažųjų knygos bičiulių festivalio 2014“ renginyje. Šį festivalį visoje Lietuvoje inicijavo Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“. Jo tikslas – skatinti mažuosius kuo daugiau skaityti, rūpintis, kad vaikiška knygelė būtų prieinama kiekvienam. Festivalyje kviesti dalyvauti vaikų darželių ugdytiniai ir pradinių klasių mokiniai. Vaikai visus metus skaitė Prano Mašioto knygeles, pagal jas kūrė spektaklius, kurie buvo nufilmuoti ir įdėti į interneto svetainę.


Kronika

Lietuvos jaunųjų filologų konkursas

IGNALINA. Per Lietuvą skrajojanti 46-ojo Jaunųjų filologų konkurso paukštė šiais metais nutūpė Ignalinoje. Tris dienas vykusiame renginyje dalyvavo apie du šimtus mokinių, mokytojų, vertintojų. Jiems organizuota darbo ir laisvalaikio programa, pristatyti geriausi Ignalinos mokinių kolektyvai, solistai ir teatras „Iki“. Šventinis konkurso atidarymas ir uždarymas vyko Ignalinos kultūros ir sporto centre, o visa veikla organizuota Česlovo Kudabos progimnazijoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija