2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Aštuntasis Puodžių karalius

Aštuntasis Lietuvos puodžių
karalius Vydmantas Vertelis

KURŠĖNAI. Lauryno Ivinskio aikštėje vyko Puodžių karaliaus rinkimai. Aštuntuoju Lietuvos Puodžių karaliumi išrinktas Vydmantas Vertelis – kuršėniškis, trečios kartos keramikas, sėkmingai tęsiantis tėvų ir senelių darbo tradicijas. Naujasis karalius apvainikuotas ąžuolo lapų vainiku, Šiaulių rajono savivaldybės meras Algimantas Gaubas jam uždėjo karūną, įteikė premiją. Aikštėje savo darbų parodas surengė keramikai – pretendentai į karūną: Rūta Indrašiūtė, Marijus Labanauskas, Artūras Matonis, Mindaugas Turolevičius ir Vydmantas Vertelis. Pretendentai į karūną varžėsi, kuris pagamins aukščiausią, mažiausią ir kokybiškiausią dirbinį. Trys keramikai sėdo prie žiedimo staklių, du – Rūta Indrašiūtė ir Artūras Matonis – per 15 minučių turėjo nulipdyti puodynę.

Gražu buvo žiūrėti, kaip pusantro kilogramo molio gabalas per penkias minutes keramikų rankose virsta aukšta vaza ar mažučiu ąsotėliu. Keramikai jaudinosi. Jaudinosi ir žiūrovai, dauguma „sirgo“ už kuršėniškį V. Vertelį, nors žavėjosi ir to neslėpė kitų keramikų darbštumu ir pastangomis.

Aukščiausią dirbinį nužiedė Vydmantas Vertelis, mažiausią asotėlį – Mindaugas Turolevičius. Patikrinti puodynės sienelių storį buvo kviečiami komisijos nariai, kurie lyg peiliu per sviestą – valu pjaudavo ką tik išžiestą puodynę pusiau ir taip tikrino jos kokybę.

Keramikų darbus vertino septynių narių komisija, kurios pirmininkas – Lietuvos tautodailininkų sąjungos vadovas Jonas Rudzinskas. Vadovaudamiesi nuostatais jie vertino ne tik tai, kas padaryta šventės dieną, stovyklos metu; buvo atsižvelgiama į praeities nuopelnus, pasiektas pergales, iškovotus apdovanojimus. Balsuota. Daugiau nė pusė komisijos narių savo balsą skyrė Vydmantui Verteliui.

Ant scenos buvo pastatytas šimtametis sostas – krėslas, išsaugotas Lambardžių dvare ir specialiai atvežtas karūnavimui. Į sceną pakviesti ir ąžuolo vainikais papuošti Lietuvos Puodžių karaliai: penktasis – Vytautas Valiušis iš Utenos rajono – ir septintasis – kuršėniškis Algimantas Tamašauskas. Meras Algimantas Gaubas išrinktojo karaliaus galvą papuošė Algimanto Tamašausko pagaminta karūna, įteikė premiją, pasveikino. Tituluotą keramiką pasveikino Seimo narė Rima Baškienė, Kuršėnų miesto seniūnas Vytautas Gedmontas ir kiti.

Atvykusieji į šventę galėjo ne tik stebėti varžytuves, bet ir pamatyti archajišką molio apdirbimo techniką – raugo keramikos gimimą. Savaitę keramikų stovykloje pagamintus dirbinius Mindaugas Turolevičius su ilgakotėmis replėmis traukė iš krosnies ir merkė į duonos, miltų raugą, skraidino ore, nardino į vandenį. Žiūrovų akyse ąsočiai, puodynės, švilpukai, kamšteliai nusidažydavo įvairiais raštais, nusispalvindavo įvairiomis spalvomis. Nosį kuteno salsvas raugo kvapas.

Žiūrovams pasirodė vaikų ir jaunimo teatras „Ikaras“, suaugusiųjų teatras „Mozaika“, kiti saviveiklininkai, aikštėje šurmuliavo Kuršėnų politechnikos mokyklos mokiniai, pasirodė Šiaulių šaulių 6-osios rinktinės Kuršėnų kuopa. Buvo vaišinamasi koše, arbata. Netrūko linksmybių. Džiugesio neslėpė ir VIII Lietuvos Puodžių karalius V. Vertelis. Apvainikuotas, karūnuotas, pasveikintas ir išbučiuotas jis šoko tarp savo keramikos dirbinių, o vieną net sudaužė, kad šukės laimę neštų...

Gitana Kudulienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija