2016 m. rugpjūčio 12 d.    
Nr. 29
(2197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Žaizdos
kūne mūsų...


XXI Amžius


Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas „Naujajam amžiui“ skyrė 9000 eurų projektui „Žaizdos kūne mūsų...“ „XXI amžiaus“ laikraštyje. vykdyti. Projekto rubrikos: „Akistata su Tėvyne“, „Dezinformacijos labirintuose“, „Eterio balsai iš anapus“, „Gailestingumas – lietuvių tautos bruožas“, „Kova be taisyklių“, „Laikas ir žmonės“, „Laisvės daigai nelaisvės tamsoje“, „Likimai“, „Nelietuviai – Lietuvai“, „Partizanų kovų ir disidentų darbų atspindžiai literatūroje“, „Slaptųjų tarnybų dokumentus pasklaidžius“, „Valstybės kūrėjai“, „Žmogaus dvasia – neįveikiama“.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Kryžių kalnelyje pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę

Rūta Averkienė

Renginyje kalba partizanų vado,
pulkininko leitenanto Juozo
Vitkaus-Kazimieraičio vaikaitis
kun. Gintaras Vitkus SJ

MERKINĖ. Kryžių kalnelyje nuaidėjo tradicinis Lietuvos partizanams ir jų rėmėjams, tremtiniams ir politiniams kaliniams pagerbti skirtas renginys „Leiskit į Tėvynę“. Kaip ir kasmet Dainavos krašto partizanų pagerbimo renginys prasidėjo šv. Mišiomis Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje. Jas už žuvusiuosius Merkinės Kryžių kalnelyje ir už gyvus likusius laisvės kovų dalyvius aukojo legendinio partizanų vado, pulkininko leitenanto Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vaikaitis kun. Gintaras Vitkus SJ ir Merkinės dekanato dekanas kun. dr. Robertas Rumšas.

Po šv. Mišių pėsčiomis eita į Kryžių kalnelį. Čia sunkiais pokario metais atgulė per 700 nekaltų žmonių, kurie buvo nukankinti, išžudyti, nuteisti be teismo... Dabar šioje vietoje pašventinta maždaug du šimtai kryžių. Prie 1994 metais statytos koplytėlės susirinko nedaug jau garbaus amžiaus sulaukusių laisvės kovų dalyvių. Kasmet Kryžių kalnelyje vykstančiuose renginiuose dalyvaujantieji primena, kad kova prieš blogį niekuomet nesibaigia, o žuvusių partizanų dvasios palikimas šiandien saugomas mūsų atmintyje ir širdyse.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Paminėjo tris kunigus kovotojus

Vėliavos prie monsinjoro
Alfonso Svarinsko kapo

Liepos 16-ąją, šeštadienį, Ukmergės rajone buvo paminėtos monsinjoro Alfonso Svarinsko antrosios mirties metinės. Ukmergės rajono mero Rolando Janicko ir Panevėžio vyskupo emerito Jono Kaunecko globojamas renginys sutraukė gausų būrį žmonių, kurie nuoširdžiai meldėsi už prieš dvejus metus mirusį monsinjorą prie jo kapo Dukstynos kapinėse bei jo gimtajame Kadrėnų kaime įkurtame Didžiosios kovos apygardos partizanų parke.

„Šiandien minime antrąsias monsinjoro Alfonso Svarinsko mirties metines. Atmename jo gyvenimo žygdarbį. Tačiau pačiam monsinjorui visuomet rūpėjo priminti ne save, o kitus kilnius Lietuvos sūnus ir dukteris, savo gyvenimą ir gyvybę aukojusius Tėvynei ir Bažnyčiai. Todėl šiandien prisiminsime ir monsinjoro bendražygius – laivės kovotojus ir kankinius kunigus Juozą Zdebskį ir Bronių Laurinavičių. Šiandien susitiksime su šiais trimis lietuvių tautos perlais, kad jie mums padėtų tapti tuo, kas iš tiesų esame, – savo tautos vertais sūnumis ir dukromis“, – į susirinkusiuosius kreipėsi viena iš renginio organizatorių, Kauno technologijos universiteto docentė Lina Šulcienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija