„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 gegužės 13 d, Nr.2 (23)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

 

Šventieji ir Karolis

Popiežius Benediktas XVI,
dar kardinolas Jozefas
Ratcingeris, sveikina
pirmtaką Joną Paulių II

Benediktas XVI galėtų paankstinti popiežiaus Jono Pauliaus II šventumo bylą, kad nereikėtų laukti privalomų penkerių metų, tačiau tai gali nuspręsti tik Popiežius. Tai priminė Šventųjų kongregacijos prefektas kardinolas Chozė Saraiva Martinas susitikime su žurnalistais pirmadienio popietę Romoje. Kardinolas Ch. Saraiva Martinas dalyvavo naujos knygos apie popiežių Joną Paulių II pristatyme.


Bažnyčios altorių garbėje –
tikėjimo liudytojai

Mindaugas BUIKA

Sugrįžimas prie senųjų tradicijų

Įsibėgėjant popiežiaus Benedikto XVI pontifikatui, nemažo dėmesio susilaukia kai kurie nauji jo bruožai, pavyzdžiui, grįžimas prie praktikos, kai beatifikacijos apeigoms vadovauja ne pats Popiežius, bet jo deleguotas kardinolas. Gegužės 14 dieną Šv. Petro bazilikoje dviejų Dievo tarnaičių paskelbimui palaimintosiomis vadovaus šiam tikslui Šventojo Tėvo deleguotas Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Chozė Saraiva Martinsas. Į Bažnyčios altorių garbę bus iškeltos amerikietė pranciškonė sesuo Marija Barbara Kop (1838-1918), taip pat žinoma motinos Marianos iš Molokajaus vardu, ir ispanė dominikonė sesuo Florentina Nikolė Goni (1868-1940), taip pat žinoma motinos Asensjon del Korason de Chezus (Jėzaus Širdies Žengimo į dangų) vardu.


Fatima – pasaulinė Marijos sostinė

Popiežiaus Jono Pauliaus II galybės paslaptis

Sesuo karmelitė Liucija
ir popiežius Jonas Paulius II
lygiai prieš penkerius metus,
2000 m. gegužės 13 d.
susitinka Fatimoje
EPA-ELTA nuotrauka

Angelo apsireiškimas

Fatimos miestelis yra apie 112 km į šiaurę nuo Portugalijos sostinės Lisabonos. Netoli nuo Fatimos, Aljustrelio kaime, gyveno dvi giminingos šeimos: Antuanas ir Marija Santosai bei Manuelis ir Olimpija Marto. Antuanas ir Olimpija buvo brolis ir sesuo. Santosai turėjo septynis vaikus, iš kurių jauniausia buvo Liucija. Šeima buvo pamaldi ir kasdien kalbėdavo rožinį, tad Liucija Pirmąją Komuniją priėmė būdama jau šešerių metų. Manuelis ir Olimpija Marto turėjo keturis vaikus, tarp jų sūnų Pranuką ir dukrą Jacintą.


Kažkas nukreipė tą kulką...

Bulgarija pasirengusi bendradarbiauti
su Italijos parlamentine komisija, tiriančia
1981 metų pasikėsinimo į Popiežių aplinkybes

Popiežius Jonas Paulius II
po pasikėsinimo į jo gyvybę
1981 m. gegužės 13 d.

Bulgarija pasirengusi atverti savo archyvus Italijos parlamentinei komisijai, iš naujo norinčiai patikslinti kai kurias pasikėsinimo į popiežių Joną Paulių II aplinkybes. Apie tokį Bulgarijos nusistatymą paskelbė šalies vyriausybės atstovas spaudai. Vienas Italijos parlamente sudarytos komisijos grupių pirmininkų pažymėjo, kad Bulgarijos iniciatyva tikrai girtina. Ji sutampa su Bulgarijos apsisprendimu stoti į Europos Sąjungą ir rodo pastangas pagerbti Joną Paulių II, atskleidžiant Italijos parlamentui ir visam pasauliui kurtus scenarijus nužudyti Popiežių, ne be pagrindo laikytą komunizmo priešu. Tai svarbus ženklas ir kitoms buvusio Varšuvos pakto valstybėms raginantis bendradarbiauti, kad būtų atskleista tiesa apie tą žiaurų pasikėsinimą. Tokiomis svarbiomis iki galo neišaiškintomis pasikėsinimo aplinkybėmis Italijos parlamento komisija laiko komunistinių kraštų saugumo tarnybų ir sovietų KGB sąveiką vykdant šį nusikaltimą, turko Ali Agdžos pasamdymą ir jo rengimą atentatui Bulgarijos sostinės Sofijos viešbutyje Vitosha. Tas pasirengimas užtruko tris mėnesius. Pagaliau svarbu išsiaiškinti kitus ryšius ir paramą nusikaltėliams tarptautiniu mastu.


Benediktas XV – kovotojas už taiką

Popiežius Benediktas XV

Kadangi naujasis Popiežius pasirinko Benedikto vardą, norisi prisiminti jo pirmtaką, kuris irgi buvo pasivadinęs Benediktu.

Iš smalsumo perskaičiau, ką mokslo knygos rašo apie Popiežių, pasirinkusį Benedikto vardą prieš kardinolą Jozefą Ratcingerį, t.y. apie Benediktą XV, vadovavusį Bažnyčiai nuo 1914 iki 1922 metų. Kadangi jo pontifikato veikla daug kuo aktuali šiandienai ir turi lietuviškų gijų, galbūt sudomins ir laikraščio skaitytojus. Tie štrichai taip pat šiek tiek nušviečia, kas yra Popiežiaus institucija ir ką ji veikia.


Apie evangelizacijos problemas – Krokuvoje

Iš kairės: Šiaulių vyskupijos
katalikų evangelizacijos
centro direktorius Juozas
Dapšauskas, Siono
bendruomenės Anglijoje
direktorė Mišelė Moran,
„Evangelizacija 2000“
direktorius Azijoje
T.Džozefas Hyginas
Enrikesas, Vidas
Labanauskas,
Inesė Ratnikaitė

„Štai aš visa darau nauja!“ (Apr 21, 5). Tokia buvo balandžio 14-17 dienomis Lenkijoje, Krokuvoje, vykusio XVI metinio ACCSE/2000-Europa susitikimo tema. ACCSE – Katalikiškų bendruomenių evangelizacijos mokyklų asociacija. Lietuvai šiame tarptautiniame susitikime atstovavo Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centras, jau treji metai dalyvaujantis ACCSE susitikimuose ir palaikantis ryšius su pasaulio katalikiškų bendruomenių evangelizacijos mokyklomis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija