Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šventumo link, greta krikščionybės (2)

Alberas Kamiu

Per amžius žmonėms nuolat iškyla skeptiškos abejonės, kartais virstančios postūmiu bebaimei analizei, kurios metu apsinuogina ir negyjančios visuomenės opos.
Albero Kamiu kūrybai, jo asmenybei yra būdingi, pasak Antikos mąstytojų, „užkeiktieji klausimai“. Tai poreikis išsiaiškinti, kodėl vis dėlto mirtis ir kokia gyvenimo prasmė jos akivaizdoje, pokalbiai su likimu, su visa būtimi. Paskatų A.Kamiu kartos žmonėms susimąstyti buvo per akis. Daugelį jų būtų galima sulyginti su visuotinių sukrėtimų viršūnėmis. Rašytojo bendraamžiai gimė 1914 metų išvakarėse, subrendo 1939-ųjų išvakarėse, o perkopė į antrąją gyvenimo pusę tada, kai virš pasaulio pakilo branduolinio susinaikinimo grėsmė. Tai buvo Verdeno ir Gernikos, Osvencimo ir Hirosimos, Stalino, Hitlerio, Musolinio ir Franko epocha. Ši karta gyveno ištisų tautų trėmimo ir žudymo laikais; ji gyveno dūstančių savo mele ir tylinčių demokratijų fone, atsargios krikščioniškųjų Bažnyčių vadovų pozicijos fone. Mūsų planeta drebėjo nuo neteisybės ir springo dešimčių milijonų niekuo nekaltų žmonių krauju. Badaujančių, granatomis draskomų, nuodijamų, sugrūstų į koncentracijos lagerius, prievartaujamų vaikų akivaizdoje samprotavimai apie gailestingojo Viešpaties valią ir neišvengiamą mylinčiojo Dievo Karalystės atėjimą į žemę daug kam tada atrodė nusikalstamai naivūs. „Pasaulis, kuriame gyvenu, kelia man pasišlykštėjimą, bet aš solidarizuojuosi su jame kenčiančiais žmonėmis“, - rašė A.Kamiu. Galbūt tik Kristui užtektų stiprybės, žvelgiant į Staliną arba Hitlerį, ištarti: „Atleisk jiems, Viešpatie, nes jie nežino, ką daro“.


Gyvoji Islandijos saga

Haldoras Laksnesas - vienintelis Islandijos rašytojas, gavęs literatūrinę Nobelio premiją

Pernai sukako šimtas metų, kai gimė žymus Islandijos rašytojas, literatūrinės Nobelio premijos laureatas Haldoras Laksnesas. Tai gyvoji pačios Islandijos saga, šios tautos pasididžiavimas. Neseniai Kauno menininkų namuose vyko šio rašytojo 100-ųjų gimimo metinių paminėjimas.
Kauno menininkų namų salėje gausiai rinkosi kauniečiai ir miesto svečiai paminėti Islandijos rašytojo, Nobelio premijos laureato H.Laksneso 100-ųjų gimimo metinių. Į minėjimą atvyko Islandijos garbės generalinis konsulas Arnis Arnasonas su žmona, Kauno miesto savivaldybės pirmasis mero pavaduotojas Gediminas Budnikas, Šiaurės šalių asociacijos Lietuvoje valdybos pirmininkas Jonas Aleknavičius, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas poetas Petras Palilionis, Kauno miesto V.Kudirkos viešosios bibliotekos, kurioje šiuo metu veikia H.Laksneso kilnojamoji kūrybos paroda, direktorius Zenonas Vaškevičius, renginio organizatorė Dalia Poškienė, Baltoskandijos akademijos mokslinis sekretorius Arūnas Bliūdžius, VDU studentai, kurie studijuoja islandų kalbą.
Klausydamiesi sveikinimo žodžių, kuriuos tarė Islandijos garbės generalinis konsulas A.Arnasonas, susirinkusieji išgirdo, kaip skamba islandų kalba. Diplomatas pasidžiaugė, kad gali dalyvauti pagerbiant žymų Islandijos rašytoją Lietuvoje, Kaune. Tai svarbus įvykis Islandijos ir Lietuvos kultūrinių ryšių plėtrai, tolimesniam bendradarbiavimui, sakė konsulas.