Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Antrasis knygos apie Lietuvos karininkus tomas

Vasario 22 dieną Vilniaus įgulos karininkų ramovėje buvo pristatytas visuomenei daugiatomio leidinio “Lietuvos kariuomenės karininkai: 1918 – 1953” antrasis tomas. Jame abėcėlės tvarka pradedamos spausdinti Lietuvos kariuomenės karininkų ir karo kapelionų biografijos, iliustruotos nuotraukomis. Pirmą kartą pateikiama Lietuvos kariuomenės ir jos vadovybės struktūra 1918 – 1953 metais. Pateikiama žinių apie 1918-1940 metų karininkus, kariūnus, pakeltus karužais, leitenantais, 1940 metų laidos aspirantus, kariūnus ir karininkus, taip pat apie 1940 –1953 metų ginkluoto pasipriešinimo kovinių vienetų karininkus, kurių pavardės prasideda A-Č raidėmis. Knyga sukėlė ne tik karininkų, bet ir visuomenės didelį susidomėjimą, mat daugelio artimieji, senoliai, tėvai, giminaičiai yra tarnavę Lietuvos kariuomenėje.
Pradinis sumanymas išleisti enciklopedinį leidinį apie Lietuvos kariuomenės karininkus apėmė 1918-1940 metų periodą. Lietuvos kariuomenės karių, nukentėjusių nuo sovietinio ir nacistinio genocido, artimųjų sąjungos pirmininkas dr.Vytautas Jasulaitis, šio kilnaus sumanymo iniciatorius, užsuko į Krašto apsaugos ministeriją pasitarti. Susipažinęs su planuojamo leidinio turiniu, pasiūliau praplėsti aprašomąjį periodą iki 1953 metų, t.y. įtraukti į sąvadą 1941 metų birželio sukilimo, Lietuvos vietinės rinktinės, Tėvynės apsaugos rinktinės ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) bei kitų organizuoto ginkluoto pasipriešinimo dalinių karininkus. Siekiant išvengti galimos painiavos, buvo numatyta apsiriboti tik tais karininkais, kuriems nustatyta tvarka yra patvirtintas turėtas arba pagal eitas pareigas suteiktas (taip pat ir po mirties) karininko laipsnis. Leidinio redakcinė komisija į šiuos pasiūlymus atsižvelgė. Tačiau liko neaptartas iki galo klausimas karininkų, kuriems karininko laipsnis dabar galiojančia tvarka nepatvirtinamas.
Be to, tikslinga būtų į redakcinę komisiją įtraukti bent vieną lygiateisį narį iš LLKS, o gal ir iš kitų okupacijos metais veikusių ginkluoto pasipriešinimo organizacijų. Tai padėtų sklandžiau spręsti duomenų rinkimo ir teisinius klausimus.
Antrojo tomo pristatyme dalyvavo prezidentas V.Adamkus, krašto apsaugos viceministras plk.J.Gečas, buvęs Lietuvos kariuomenės kapelionas dim.plk.mons. A.Svarinskas, LAKS pirmininkas dim.plk.S.Knezys, LLKS pirmininkas dim.kpt.J.Čeponis, įžymus publicistas ir visuomenės veikėjas išeivijoje ir tėvynėje dim.ltn. Vilius Bražėnas, visų kartų karininkų atstovai, jų artimieji. Koncertavo daugelio konkursų laureatas – vyrų choras “Varpas”, diriguojamas P.Pošiūno.

Edmundas SIMANAITIS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija