Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Daug ligų ir persekiojimų iškentęs
A†A kun. jubil. Jonas Palukaitis (1904-1927-2003)

Kun. jubil. Jonas Palukaitis

Balandžio 6 dieną mirė Prienų parapijos altaristas kunigas jubiliatas Jonas Palukaitis. Velionis pernai atšventė 75 metų kunigystės jubiliejų, o šiemet buvo bebaigiąs 99-uosius amžiaus metus.
Kun. Jonas Palukaitis gimė 1904 m. balandžio 29 d. Kudirkos Naumiesčio (tuomet Vladislavovo) parapijoje, Kasikėnų kaime. Mokėsi Vladislavovo pradinėje mokykloje, „Žiburio“ gimnazijoje Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje. 1921 metais įstojo į kunigų seminariją Gižuose, kurią baigė 1927-aisiais, ir Vilkaviškio vyskupo Antano Karoso buvo įšventintas kunigu. Iki 1941 metų kun. J.Palukaitis vikaravo Šventežeryje, Seirijuose, Žemojoje Panemunėje, Šakiuose, Vilkaviškio Katedroje ir Virbalyje. Vėliau buvo paskirtas Zapyškio klebonu, o 1950-aisiais perkeltas į Vilkaviškį šios parapijos klebonu ir dekanu. 1952 metais kun. J.Palukaitis buvo areštuotas, nuteistas 25–eriems metams lagerio ir išvežtas į Sibirą, bet po dvejų metų grąžintas į Lietuvą. Iki 1960 metų ėjo altaristo pareigas Kauno Arkikatedroje, Sintautuose ir Alytaus Šv. Angelų sargų parapijoje. Porą metų vikaravo Veisiejuose, o 1962-aisiais paskirtas Krosnos parapijos klebonu. Po metų už vaikų katechizavimą valdžia iš jo atėmė registracijos pažymėjimą ir neleido eiti pareigų. 1964 metais kun. J.Palukaitis buvo paskirtas altaristu į Leipalingį, paskui po vienerius metus vikaravo Kalvarijoje ir Kapsuke (Marijampolėje). Nuo 1967 metų ėjo klebono pareigas Sangrūdoje, o nuo 1970-ųjų – Alksninėje. 1975 metais buvo paskirtas altaristu į Kalvariją, o po metų iškeltas į Prienus šios parapijos altaristu su vikaro teisėmis ir pareigomis. Prienų parapijoje darbavosi daugiau nei du dešimtmečius. Dėl sveikatos amputavus iš pradžių vieną, o po to ir kitą koją, kun. jubil. J.Palukaitis nuo 2001 metų iki mirties gyveno pas savo giminaičius Teresę ir Vilių Valeckus Vilniuje, kur buvo jų rūpestingai slaugomas ir globojamas.
Kun. jubil. J.Palukaičio laidotuvės įvyko balandžio 9 dieną Kudirkos Naumiestyje. Jose dalyvavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, gausus būrys kunigų ir tikinčiųjų. Kun. J.Palukaitis palaidotas gimtosios parapijos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios šventoriuje.
Ilgus metus darbavęsis Viešpaties vynuogyne, daug ligų ir persekiojimų iškentęs, tegul ilsisi ramybėje.

XXI, VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija