Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Beveik šimtas prakartėlių

Marijona MILIAUSKIENĖ Bronius VERTELKA

Garliaviškio Adolfo
Teresiaus dirbinys

Šios prakartėlės autorius -
alytiškis Saulius Lampickas

Keturiolikmečio varėniškio
Mindaugo Vyšniausko darbas
(vadovas Algirdas Juškevičius)

Vandos Umbrasienės
iš Elektrėnų prakartėlė

Anykštėno Jono
Tvardausko kūryba

Raimondo Dabkaus
(Alytaus dailiųjų
amatų mokykla) kūrinys

Iš septyniolikos rajonų ir miestų į Rokiškį atkeliavo 98 prakartėlės. Rajono centre atidaryta septintoji respublikinė prakartėlių paroda. Antrą kartą prieš Kalėdas jos rodomos ne Rokiškio krašto muziejuje, bet šalia jo, parke stovinčiame dideliame kluone. Ekspozicija lankoma kasdien, išskyrus sekmadienį, nuo 10 iki 18 valandos be pietų pertraukos. Jos lankymo kaina simbolinė – vienas litas.

Italo idėją pavertė tikrove

Rokiškio krašto muziejuje nuo 1998 metų Kalėdų kasmet rengiamos prakartėlių parodos. Jų organizavimo idėją pasiūlė italų dailininkas, verslininkas ir mecenatas Andželas Frosis, su Rokiškio krašto muziejumi bendradarbiaujantis nuo 1994 metų. Prakartėlių parodos dalyviams jis skyrė didelį premijų fondą. Tai buvo visai nauja idėja, todėl muziejininkams teko įdėti nemažai pastangų, kad ji virstų tikrove. 1998 metais pirmojoje prakartėlių parodoje dalyvavo vien rokiškėnai, daugiausia mokiniai ir vaikų darželių auklėtiniai.

Nuo 1999 metų prakartėlių parodos buvo respublikinės, o trečiojo tūkstantmečio pirmaisiais ir trečiaisiais metais jose savo kūrybą pristatė ir užsienio šalių - Latvijos ir Čekijos - atstovai.

Auga parodų populiarumas

Kasmet daugėja šių parodų dalyvių. 2002 metais penktojoje prakartėlių parodoje buvo eksponuojama 120 darbų iš 11 miestų ir rajonų. Šios parodos uždaryme dalyvavo Europos parlamento vicepirmininkas Gvidas Podesta, kuris nuo 1999 metų yra įsteigęs premiją už geriausią prakartėlę. Pagrindinis prakartėlių parodos rėmėjas liko A. Frosis, kuris kasmet apdovanoja visus dalyvius.

Prakartėlių parodos Rokiškio krašto muziejuje pritraukia ne tik daug dalyvių, bet ir daug lankytojų. Muziejuje kaupiama prakartėlių kolekcija, nes po kiekvienos parodos geriausius kūrinius autoriai padovanoja šiai kultūros įstaigai. Jubiliejiniais krikščionybės metais ši kolekcija buvo eksponuota Lietuvos taikomosios dailės muziejuje, parodoje „Krikščionybė Lietuvos mene“. 2004 metais 30 prakartėlių Rokiškio krašto muziejus paskolino Pasvalio ir Biržų muziejams.

Kūrėjai – labai įvairūs žmonės

Prakartėlių parodų dalyviai – patys įvairiausi, skirtingo amžiaus ir pomėgių žmonės: žinomi tautodailininkai, moksleiviai, darželinukai, pensininkai. Vyriausia parodų dalyvė - senokai 90-metį peržengusi vilnietė Michalina Počiulpienė. Itin įdomus šių parodų bruožas yra tas, kad prakartėles kuria ištisos šeimos. Kūrėjai naudoja įvairias medžiagas: medį, molį, šiaudus, pakulas, medžio žievę, liną, popierių, džiovintus augalus ir kt.

Šiemet pirmą kartą parodoje dalyvauja profesionali menininkė - keramikė Jolanta Kvašytė iš Vilniaus. Ji pati savo prakartėlei parinko vietą kluone. Spalvingos keraminės skulptūros stovi kluono gale, prie jų nesunku prieiti ir iš arti apžiūrėti.

Prakartėlė – ant muziejaus laiptų

Tarp daugybės prakartėlių, dabar eksponuojamų kluone, išsiskiria keletas, kurių figūros yra žmogaus ūgio. Neįprastai įspūdinga Garliavoje (Kauno r.) gyvenančio Adolfo Teresiaus prakartėlė. Jo išdrožtų figūrų aukštis – 180-190 cm. Meistras planavo šią prakartėlę statyti Kaune, Laisvės alėjoje, tačiau atsiradus kliūčių nusprendė, kad ji geriausiai atrodys Rokiškio krašto muziejaus parodoje. Kaunietis neapsiriko. Ši prakartėlė žavi daugelį lankytojų.

Nuo pat pirmosios parodos kasmet dalyvauja Rokiškio moksleivių ir kūrybos centro auklėtiniai, vadovaujami Arūno Augučio. Šiemet jie irgi pasiryžo padaryti dideles skulptūras. Tai yra kolektyvinis daugelio vaikų kūrinys. Alytiškio Žilvino Karkausko prakartėlė stovi ant muziejaus laiptų ir pasitinka kiekvieną lankytoją.

Parodoje labai puikiai pasirodo Dzūkijos medžio drožėjai, kurie pateikė dvylika prakartėlių. Tai yra drožėjo Sauliaus Lampicko nuopelnas. Jis pats dalyvauja kiekvienoje prakartėlių parodoje. Šiemet paskui save patraukė visą būrį dzūkų. Tai yra daugiausia jauni kūrėjai, Alytaus dailiųjų amatų mokyklos moksleiviai.

Kuria šeimos

Yra šeimų, kurios sukūrė net po keletą prakartėlių. Pasvalio gyventojai Jackūnai sukūrė tris prakartėles - tėvas ir jo sūnus išdrožė po prakartėlę iš medžio. Vytautas skulptūras nudažė, jo prakartėlė labai spalvinga, septintokas Rokas paliko natūralų medį. Dukra studentė Vitalija prakartėlei panaudojo neįprastą medžiagą - sudaužyto automobilio „Žiguli“ stiklą. Iš stiklo šukių sudėtose skulptūrėlėse mergina įtaisė lemputes. Figūrėlės šviečia. Kluono prieblandoje tai atrodo itin įspūdingai.

Garliavietis A. Teresius dalyvauti parodose prikalbina savo sūnus ir dukrą. Jie visi yra medžio drožėjai. Šiemet prakartėlę išdrožė jauniausias garsaus tautodailininko sūnus Dovydas, kuris lanko Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos aštuntą klasę.

Rokiškis

Gintauto DAINIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija