Atnaujintas 2005 sausio 5 d.
Nr.1
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Politinis akibrokštas ir valstybės orumą žeidžiantis nesusipratimas

Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimo Pirmininkui, Ministrui Pirmininkui Kreipimasis dėl svarstomų galimybių dalyvauti pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimo iškilmėse Maskvoje

Rusija – SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja – rengia SSRS pergalės prieš hitlerinę Vokietiją 60-mečio minėjimą. Į iškilmes numatoma kviesti antihitlerinės koalicijos ir kitų valstybių vadovus bei atstovus. Lietuva, nepriklausiusi antihitlerinei koalicijai (valstybingumą buvo praradusi), priskiriama prie kitų, numatomų kviesti į iškilmes, valstybių.

Pasigirdus svarstymams dėl Lietuvos galimybių dalyvauti Maskvoje organizuojamose iškilmėse, Lietuvos Sąjūdis ir kitos patriotinės organizacijos tokius svarstymus Lietuvos ir pasaulio visuomenės akivaizdoje laiko politiniu akibrokštu, mūsų valstybės orumą žeidžiančiu nesusipratimu.

Lietuva Antrojo pasaulinio karo metu išsivadavusi iš hitlerinės Vokietijos okupacijos iškart pakliuvo į sovietinę, atnešusią Lietuvai nuožmiausią tautinį, religinį, socialinį, ideologinį genocidą, okupaciją. Lietuvos vadovų ar kitų oficialių valstybės asmenų dalyvavimas Rusijos Federacijos organizuojamose iškilmėse prilygtų tarsi teisėtam Lietuvos inkorporavimo į SSRS pripažinimui, pripažinto niekiniu Molotovo-Ribentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų reanimacijai bei pateisinimui, antrosios Lietuvos okupacijos prilyginimui teisėtam Lietuvos grįžimui į SSRS sudėtį.

Kol SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja Rusija neišreiškė apgailestavimo dėl praeities okupacijų, neatsiprašė ir neatlygino okupacijų padarytos žalos, nė vienas mūsų valstybės vadovas bei oficialus asmuo iškilmėse neturėtų pasirodyti. Atsisakymas dalyvauti iškilmėse turėtų būti viešas, parodant Lietuvos ir pasaulio visuomenei tikrą, nemaskuojamą ir neglaistomą diplomatiniu grimu, atsisakymo priežastį.

Rytas Kupčinskas
Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pirmininkas

Jonas Burokas
Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos
valdybos pirmininkas

Jonas Čeponis
Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio
Prezidiumo pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija