Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šv. Lukas globos Kauno klinikas

Džiuljeta KULVIETIENĖ

Šv. Mišių koncelebracijai
naujoje Šv. Luko koplyčioje
vadovavo arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius

Šv. Lukas yra gydytojų globėjas. Didžiąją savaitę, antradienį, Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) pacientai ir gydytojai susirinko naujoje Šv. Luko koplyčioje.

60 sėdimų vietų koplyčią pašventino ir šv. Mišių koncelebracijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Šv. Mišiose giedojo moterų ansamblis „Kolegės“.

Matomais prisikėlimo ženklais arkivyskupas pavadino Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios grąžinimą tikintiesiems ir Šv. Luko koplyčios atidarymą KMUK teigdamas, kad koplyčia buvo vienintelis „kabinetas“, kurio dar trūko Kauno klinikoms.


Šviesus Šančių poetės atminimas

Benjaminas ŽULYS

Kun. Virginijus Veprauskas
aukoja šv. Mišias
už poetę J.Degutytę

Pirmadienį Kauno Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) bažnyčioje buvo aukotos iškilmingos šv. Mišios mūsų tautos poetės Janinos Degutytės atminimui Kaune įamžinti. Prieš šv. Mišias ir jų metu buvo paskaityta poetės kūrinių, trumpai prisimintas jos nelengvas gyvenimo kelias. Parapijos klebonas kun. Virginijus Veprauskas aukos metu pakvietė susirinkusiuosius prisiminti šviesų ir prasmingą poetės gyvenimą, pasimelsti už ją. Gražių, dvasingų giesmių pagiedojo „Žiburio“ vidurinės mokyklos vokalinis ansamblis. Prisiminti kažkada poetės pasakyti žodžiai, kad poezija – tai sakralinis aktas, malda ir palaiminimas. Šv. Mišių pabaigoje klebonui buvo įteiktos atnašos – poetės poezijos rinkiniai: „Ugnies lašai“ (1955 m.), „Dienos dovanos“ (1960 m.), „Ant žemės delno“ (1963 m.) ir kt., iš viso – devyni rinkiniai. Be to, dar – poetės megzta puošni skraistė, kuri taip pat buvo padėta prie altoriaus.


Aptarti Bažnyčios reikalai

Kovo 16 dieną Kaune įvyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos (LVK) plenarinis posėdis, kuriame su Lietuvos vyskupais dalyvavo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas ir nunciatūros patarėjas monsinjoras Charles Balvo.

Vyskupai parengė laišką, raginantį tikinčiuosius uoliai dalyvauti Maldos už pašaukimus savaitėje, kurią ankstesniame LVK posėdyje buvo nutarta paskelbti prieš Gerojo Ganytojo sekmadienį (balandžio 11–17 d.).


Lietuvai reikia Evangelijos šauklių

Laiškas maldos už pašaukimus savaitės proga

Brangūs tikintieji, vienas dažniausių prašymų, su kuriuo kreipiatės į vyskupus, tai prašymas paskirti kunigą. Parapijos ir mokyklos, maldos grupės ir katalikiškos draugijos, šeimų būreliai ir piligrimų organizacijos nori turėti savo kleboną, savo kapelioną, savo dvasios tėvą. Tai gražus ir gerai suprantamas noras, nes bendruomenei palaikyti ir kurti, tikintiesiems dvasiškai augti neužtenka pripuolamos dvasininko pagalbos. Nors ir skaudama širdimi, ne visuomet galime šiuos jūsų prašymus patenkinti – kunigų stygius jaučiamas visose vyskupijose, visose Bažnyčios veikimo srityse.


Šventiniai renginiai Vilniaus seminarijoje

Kovo 18 dieną Vilniaus šventojo Juozapo kunigų seminarijoje vyskupas Jonas Kauneckas suteikė lektoriaus ir akolito skyrimus vyresniųjų kursų seminarijos auklėtiniams. Pagal seną Bažnyčios tradiciją lektoriaus skyrimai suteikia teisę skaityti Šventojo Rašto skaitinius liturgijoje, akolitas gali dalyti šv. Komuniją bei tvarkyti liturginius indus. Skyrimai į minėtas tarnystes yra neatsiejama pasirengimo kelio į kunigystę dalis.


Mylėti Jėzų tada, kai sunkiausia

Inesė RATNIKAITĖ

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis kalbėjo apie
Jėzaus išsiskleidusią meilę

Kovo 13-oji atėjusiems į susitikimą su fokoliarais buvo pripildyta bendravimo, pasidalijimų, artumo malonės. Susitikimas sekmadieno rytą prasidėjo Šiaulių Katedroje šv. Mišiomis. Po jų susirinkta jaukioje Šiaulių vyskupijos Katechetikos centro salėje.

Susitikimą svečiai – Jolanta, Robertas ir Džoja – pradėjo fokoliarų judėjimo naujovėmis. Robertas pasakojo apie Lietuvoje susibūrusią medikų grupę. Susitikimuose jie dalijasi savo patirtimi: kaip, būdami gydytojai, gali gyventi krikščioniškai, keisti darbą ligoninėse, kaip į savo grupę pakviesti daugiau kolegų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija