Atnaujintas 2005 gegužės 20 d.
Nr.39
(1340)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ar tvirtos mūsų šeimos?

Gegužės 15-ąją pažymėjom Tarptau-tinę šeimos dieną.

Kokia yra šiandienos šeima? Kokios šeimos funkcijos? Ar tęsiamos šeimos tradicijos? Ar šeimas ištiko krizė? Į šeimos klausimus atsakymų ieško sociologai, psichologai, teisininkai.

Šeima – tai holistinis (visaapimantis) biosocialinis vienetas, tai socialiniai, ekonominiai ir biologiniai ryšiai bei interesais paremtas mažos žmonių grupės sąjunga, mažiausia visuomenės regeneracijos grupė.


Skaudūs pilietinės brandos reikalai

Skuodo rajono gyventojų iniciatyva paraginta vietos savivaldybės taryba balandžio 6 dieną kreipėsi raštu į Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA) prašydama daryti įtaką „Lietuvos radijo ir televizijos administracijai dėl laidų, šou programų, filmų poveikio vaikų, mokinių ir jaunimo dvasinei brandai“.


Kai dilgteli nostalgija

Šis tas gero, žinoma, buvo ir sovietų okupacijos metais. Tada nebuvo visai panaikinti idealai. Žmonės nebuvo įtikinėjami, kad jokių idealų nėra ir negali būti. Visiems buvo brukami klaidingi idealai ir reikalaujama jais tikėti. Taip buvo bandoma juos priversti užmiršti tikrąjį idealą, kuris yra Dievas ir amžinoji žmogaus paskirtis. Tokia nuostata ir auklėjimas pasirodė buvę ne visai sėkmingi tiems, kurie norėjo realizuoti savo blogąjį tikslą. Blogą idealą pakeisti geru, pasirodo, yra lengviau, negu užaugti visai netikint idealais. Tuo laiku augę vaikai ir brendę jaunuoliai ne vienas nesuprato, kad jiems grūdamas negeras idealas; juo tikėjo kaip geru, tad augo tarsi turėdami idealą. Subrendę ne vienas pamatė primesto idealo klaidingumą, jo visai arba iš dalies atsikratė ir galėjo jį pakeisti tikresniu, o savęs paties nereikėjo keisti; jie subrendo tikėdami, kad idealai yra. Tie vaikai, kuriems tėvai sakė, kad komunistų skelbiami idealai yra neteisingi, irgi neaugo be idealų. Dalis jų, instinktyviai gindamiesi nuo galinčios atsirasti beprasmybės, idealus pašalinus, tėvais netikėjo. Kiti patikėjo ir ėmėsi ieškoti tikrųjų idealų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija