Atnaujintas 2005 birželio 1 d.
Nr.42
(1343)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nepabūgusi imtis daugiau vyrams tinkančio meno

Bronius VERTELKA

Netoli Merkinės, Pelekiškės
kaime, įsikūrusi juodosios
keramikos meistrė Teresė
Jankauskaitė nuoširdžiai
buvo priimta Panevėžyje

Panevėžyje, Sigito Stankūno dailės galerijoje „Menų namai“, meno gerbėjų laukia Teresės Jankauskaitės kūrybos paroda. Iš Žemaitijos kilusi, gyvenusi ir studijavusi Vilniuje, bet Dzūkijoje įsitvirtinusi profesionali dailininkė čia eksponuoja juodosios keramikos dirbinius.

Apžiūrint parodos eksponatus, nenoromis į galvą įkyriai skverbėsi mintis, jog surengti tokią ekspoziciją galėjo tiktai plačių pečių ir tvirtų rankų vyras. Pasirodo, ir tarp moterų menininkių yra pakankamai stiprių asmenybių. Baigusi anuometį Dailės institutą Vilniuje, prieš 32 metus T.Jankauskaitė išvyko į Dzūkiją.


Keraminės istorijos

Rūta JONUŠKIENĖ

Keramikė Aldona
Jonuškaitė-Šaltenienė
prie savo keramikos darbų

Vilniuje, Žirmūnų gatvėje įsikūrusioje „Dalios“ galerijoje, veikė Nacionalinės premijos laureatės (1998) keramikės Aldonos Jonuškaitės-Šaltenienės retrospektyvinė paroda „Keraminės istorijos“. Dailininkė gimė ir augo Utenoje, o į meno pasaulį ją atvedė visiems uteniškiams gerai žinomas mokytojas Utenos garbės pilietis Vytautas Petronis.


Gurbšilio žmonių portretai

Valentinas Juraitis

Vilnius. Lietuvos fotomenininkų sąjungos Vilniaus fotografijos galerijoje veikė Valentino Juraičio fotografijų paroda „Gurbšilio žmonės“.

Šįmet pusės amžiaus jubiliejų švenčiantį V. Juraitį fotografijos žiūrovai geriausiai pažįsta iš jau žinomų autoriaus ciklų „Magnitkos metalurgai“, „Nykstantis Skarulių kaimas“, „Sąjūdžio kronika“ ir kitų, taip pat kaip aktyvų žurnalistą, leidžiantį specializuotą fotografijos žurnalą „Vyzdys“. Autorių neretai domina bendruomenės, kurios dėl geografinių ar ekonominių aplinkybių gyvena gana uždarą gyvenimą. Matyt, todėl pastaraisiais metais autorius pradėjo gilintis į Gurbšilio kaimo žmonių gyvenseną.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija