Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Aktoriaus dovana gimtinės muziejui

Nors iš Svėdasų (Anykščių r.) kilęs aktorius Ferdinandas Jakšys senokai gyvena ir dirba sostinėje, gimtojo krašto jis nepamiršta. Aktorių galima sutikti tradiciniuose „Vaižganto skaitymuose“, vykstančiuose Svėdasų krašte, kituose renginiuose. Dažniausiai jis skaito kito svėdasiškio – literatūros klasiko Vaižganto kūrybą.

Prieš kurį laiką, atvykęs dalyvauti „Vaižganto“ skaitymuose, aktorius F.Jakštys Svėdasų krašto muziejui padovanojo Jaunimo teatre statyto Kosto Ostrausko monospektaklio „Vaižgantas“ afišą su savo autografu. Šiame spektaklyje aktorius atliko vienintelį – Vaižganto – vaidmenį ir tuo labai didžiavosi. Spektaklis ne vienerius metus su dideliu pasisekimu buvo rodomas miestų ir miestelių scenose.

„Vis ketinau monospektaklio afišą dovanoti šalies Teatro muziejui. Paskui persigalvojau ir nusprendžiau padaryti dovaną gimtinės muziejui, – tvirtino aktorius. – Dar paieškosiu namie nuotraukų, spektaklio programų ir taip pat padovanosiu“. Aktoriaus dovana papuošė Svėdasų krašto muziejaus, veikiančio Kunigiškių kaime, ekspoziciją, skirtą Vaižgantui.

Muziejus šiame kaime buvo įsteigtas 1987 metais, restauravus nuo carizmo laikų išlikusią buvusios pradžios mokyklos pastatą. Šioje mokykloje mokėsi ir Tumų Juozukas – gabus vaikas keturis skyrius išėjo per dvi žiemas. Vėliau, jau būdavo garsiu rašytoju, visuomenės veikėju, dvasininku, jis savąją mokyklą globojo, siuntė knygų, mokymo priemonių, šelpė vargingesnius vaikus. 1930 metais Kunigiškių pradžios mokykla buvo pavadinta kanauninko J.Tumo-Vaižganto vardu.

Muziejuje atkurta senovinė klasė, ekspozicija pasakoja apie žymius svėdasiškius rašytojus J.Tumą-Vaižgantą, Bronę Buivydaitę, Stepą Zobarską, dailininkus Kajetoną Sklėrių, Joną Rimšą ir kitus.

Vytautas BAGDONAS

Svėdasai, Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija