Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ūkininkai laukia eurų

Birutė ir Antanas Liužinai –
Latvijos ūkininkai

Rytais Birutė ir Antanas Liužinai, įsijungę radiją, būtinai išklauso lietuviškos spaudos apžvalgą ir žinias. Latvijoje abu gyvena 45 metai, čia jie sukūrė šeimą. Birutės tėvelis buvo lietuvis, mama – latvė. Sunkiai susirgusi, ji pareiškė, kad norėtų mirti gimtojoje Latvijoje. Antanas yra kilęs iš Kėdainių krašto. Vykti gyventi į Latviją jam pasiūlė čia įsikūrusi jo sesuo.

Nors abu Liužinai yra pensinio amžiaus, tačiau neatsisako ūkininkavimo. Turi 56,5 ha žemės. Jai įdirbti įsigijo technikos, kurią, irstant kolūkiui, gavo už pajus. „Tokią techniką daugiau remontuoji, nei ja dirbi, tačiau su žmona visą gyvenimą sunkiai triūsėme, todėl negalėtume gulinėti ant krosnies“, - kalbėjo A.Liužinas, 66 metų vyras. Kiekvieną mėnesį jis dar gauna 65 latų pensiją, tad gyvenimo Latvijoje žmogus nepeikia. Liužinai retai perka mėsą, nes nusipeni kiaulių. Laiko dvi melžiamas karves, todėl pieno turi per akis. Dalį jo parduoda supirkėjams. Už litrą pieno gauna 16 santimų (mūsų pinigais 80 centų). Tačiau grūdinės kultūros šiemet prastai užderėjo, vėlokai pasodino bulves.

„Ūkininkai niekada nebuvo turtingi, užtat reikia išmokti taupiai gyventi“,- tikino Birutė. Kartu ji piktinosi , jog greitai kyla degalų kainos. „Mažeikių naftai“ už tai reikia duoti į kailį. Susidėjo ji su rusais, todėl taip ir išėjo... Ir ko taip Lietuvos Seime draskosi, lyg tarpusavyje kažko nepasidalytų?“- vėl stebėjosi moteris. „Ar pas mus ne tas pats, ar kitų šalių parlamentuose nevyksta ginčai?“- bandė užtarti Lietuvos Seimo narius jos vyras. „Gal dar Uspaskichą imsi garbinti? Tokiam tik suvirintoju tedirbti, tegu jis pirmiausia išmoksta žmoniškai kalbėti. Nė už ką nepatikėčiau, kad jis yra mokęsis Maskvos aukštojoje mokykloje“,- nenurimo žmona.

Antanas neseniai lankėsi Kėdainių krašte. Gimtinėje niekas jo nelaukė. Kur stovėjo tėvų sodyba, ten liko plynas laukas.

Apsipirkti Liužinai dažniausiai vyksta į Lietuvą, Biržus. Nors prekės visur tos pačios, tačiau šio miesto turguje galima ir pasiderėti dėl kainos. Be to, kelias gerokai trumpesnis ir geresnis į Biržus nei į Bauskę. Tačiau ten jie vyksta paprastomis savaitės dienomis, nes savaitgalį Biržuose nėra kur išsikeisti latų. „Greičiau įvestų eurus, nebepatirtume vargo dėl pinigų“,- sako Liužinai.

Liužinų namas, kurį statėsi savo lėšomis,- vos ne Skaistkalnės bažnyčios pašonėje. „Kiekvieną sekmadienį stengiamės jos neaplenkti“,- atsisveikindami kalbėjo sutuoktiniai.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

Skaistkalnė, Latvija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija