Atnaujintas 2005 gruodžio 23 d.
Nr.97
(1398)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Atpažinkime Atpirkimo paslaptį

Brangūs broliai ir seserys,

Štai aš skelbiu jums didį džiaugsmą... Šiandien jums gimė Išganytojas (Lk 2, 10–11)

Kalėdos – tai šeimos susibūrimas, vaikų džiaugsmas, senolių paguoda. Tačiau pirmiausia Kalėdos yra tikėjimo šventė. O drauge jos yra ir mūsų tikėjimo išbandymas. Mes regime mylinčių tėvų globos bei nustebusių gyvulėlių apsuptą mažutėlį Kūdikį ir esame raginami tikėti Jo dieviškumu. Jis dar nenuveikė jokių didžių darbų, nepadarė jokių stebuklų, nemokė, nepamokslavo ir neatpirko. O mus šventinės liturgijos žodžiai jau kviečia priimti giliai širdin – jums gimė Išganytojas, Jis yra Viešpats Mesijas.


Šventųjų Kalėdų šviesa

„Šiandien šviesa nušvito: mums užgimė Viešpats. Ateikite, tautos, pagarbinkite Viešpatį!“ – šiais žodžiais esame kviečiami ateiti prie Betliejaus prakartėlės ir pamąstyti apie Kalėdų slėpinį. Kristaus mokinys Jonas šį slėpinį pavadino gyvybės pilnu Dievo Žodžiu, per kurį yra sukurtas pasaulis ir kuris atėjo apdovanoti mus savo dieviškuoju gyvenimu. Šv. Jonas Kristų pavadino tamsoje spindinčia Šviesa, kurios pasaulis nepažino ir nepriėmė, nes nenorėjo atsisakyti tamsos darbų. Šiandien mes pilni džiaugsmo sveikiname ne tik gimusį Betliejaus Kūdikį, bet ir vieni kitus, kurie tą Šviesą priėmėme ir norime ją skleisti aplink save. Niekas negali suteikti didesnio džiaugsmo, kaip suvokimas, jog Dievas mus be galo myli ir yra su mumis.


Įsipareigokime keistis

Visiems, kurie jį priėmė, jis davė galią tapti Dievo vaikais – tiems, kurie tiki jo vardą“ (Jn 1,12)

Broliai, seserys Kristuje,

Šv. Kalėdų dienos Evangelijos ištrauka ragina mus priimti Jėzų ne vien per Kalėdas, bet stengtis, kaip krikščionys ir Dievo vaikai, „visuose dalykuose ieškoti Dievo; visų pirma patikti Dievui; viską daryti didesnei Dievo garbei; visur liudyti Dievą“, kaip aiškina Palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis.


Įsileiskime į savo namus Dievo Motiną

Gerieji Žmonės,

Garbė ir gyrius Motinai Mergelei – Aušros Vartams, Jūrų Žvaigždei, Paslaptingajai Rožei, Malonių Tarpininkei – andai ištarusiai žmonijos vardu lemtingąjį TAIP ir priėmusiai Dievo Sūnų – Kūdikį Karalių, idant pradėtų naują amžių, palaimintų jauną erą, naikintų įgimtąją ir įgytąją nuodėmę. Garbė ir gyrius Moterų Moteriai, 13-ąją dieną nukreipusiai brolžudišką nuodėmės struktūrų kulką nuo Šventojo Tėvo, idant pervestų į XXI amžių, atvertų dialogo kultūrai, dinamiškam žvilgiui į tikrovę.


Advento vakaras – kad surastum Jėzų širdyje

Gruzdžių seniūnė Nijolė
Bagdonavičienė (antra iš dešinės)
dėkoja vyskupui Eugenijui Bartuliui
(dešinėje) už tai, kad jis atvyko
ir palaimino Dargaičių kaimo
bendruomenę, palinkėjo stiprybės,
sveikatos ir gražių šv. Kalėdų
švenčių. Antras iš kairės –
Gruzdžių klebonas
kun. Kęstutis Daknevčius

Įvairiose Šiaulių vyskupijos vietose vykę adventiniai vakarai rodė, kad šis pasiruošimo laikotarpis buvo svarbus žmonėms, kad Advento rimtis nepasilieka tik bažnyčiose, kur buvo intensyviai rengiamos rekolekcijos, sakomi pamokslai. Vienas toks vakaras buvo surengtas Dargaičių kaime, Gruzdžių seniūnijoje. Šis kaimas Šiaulių rajone išsiskiria išlikusia archajiška XIX amžiaus gyvenamųjų namų architektūra. 2003 metais buvo įkurta kaimo bendruomenė, siekianti išsaugoti šį lietuvių medinės architektūros unikalų etninį-istorinį kaimą. Kaimo bendruomenė rūpinasi ne tik išlikusiais senoviniais pastatais, bet ir šiame kaime gyvavusių tradicijų atgaivinimu.


Kalėdos, arba „Kas eis gelbėti?“

Didysis dovanų metas. Rašydami gražiausius sveikinimų atvirukus, lankydami draugus apsikeičiame, dalijamės didžio įvykio savyje atspindžiu. Tai vadiname džiaugsmu. „Sunku pasakyti, kas yra laimė ir džiaugsmas. Žmogaus džiaugsmas yra tokia jo nuotaika, kai jis tik vienas apie tai žino. Žmogaus laimei reikia daugiau nei šio pasaulio. Akis nepasisotina vien regėjimu ir ausis – vien girdėjimu. Sielos troškimai daug platesni, kaip mūsų regimoji visata“, – „Draugo“ vedamajame gyvenimo išmintimi neseniai dalijosi kun. dr. Viktoras Rimšelis, MIC. Jausmas ir mintis įkvepia ieškoti atsakymo, nuojauta veda į tikėjimo ir džiaugsmo gilumą.


Adventinis vakaras bendruomenei

Kairių pagrindinės mokyklos
direktorius Artūras Kulikauskas
su mokiniais laiko Betliejaus taikos ugnį

Adventas – nelengvas metas. Tačiau visi, suėję kartu, pasidaliję suvokta ar atrasta prasme, tiesiog pabuvę Advento rimty, prasmingiau pasiruošiame Dievo įsikūnijimo šventei – šv. Kalėdoms.

Gruodžio 15 dienos vakarą Kairių kultūros centras ir Kairių parapija, esanti Šiaulių vyskupijoje, surengė adventinį vakarą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija