Atnaujintas 2008 rugpjūčio 27 d.
Nr. 64
(1657)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paroda galerijoje be ... stogo

Bronius VERTELKA

Plenero organizatoriai Vidas Poškus
ir Aistė Gabrielė Černiūtė

Skudutiškio bendruomenės
padėką plenero dalyvei
Raimondai Kasparavičienei
įteikė Algis Cibulskas
Autoriaus nuotraukos

Ir tokia erdvė tiko paveikslui

Rugpjūčio 17-ąją gražiame Molėtų rajono kampelyje Skudutiškyje vyko tapybos darbų, atliktų plenero metu, parodos pristatymas.   

Profesionalių menininkų kūryba buvo iškabinta ant sienų namo, kuriame apie 70 metų žinių siekė vaikai. Šiandien šis namas vadinamas „Galerija be stogo“, o vertinti ar apžiūrėti parodą galėjo bet kas čia užsukęs. Belaukdami iškilmių, prisėdę tiesiog ant lentų krūvos, klausėsi Videniškių kaimo kapelos, vadovaujamos Juozo Vasiliausko, atliekamų dainų ir muzikos. Vaikai, sutūpę ant žemės, piešė, jiems geranoriškai patarė čia pat buvę dailininkai.

Dvi savaites grupė menininkų iš Vilniaus ir Kauno gyveno ir kūrė Skudutiškyje. Pagrindinis jų rėmėjas ir globėjas buvo Algis Cibulskas. Jis ir parodė kelią menininkams  į Skudutiškį.  Vieno plenero  metu A.Cibulskas užkalbino jo rengėją Aistę Gabrielę Černiūtę ir pasiūlė jai ką nors panašaus padaryti Skudutiškyje. Tokiai minčiai dailininkė mielai pritarė. A. Cibulskas džiaugėsi, jog  tarp miestelėnų ir menininkų nebuvo jokių kivirčų ar  menkiausių nesusipratimų.   

Tapybos pleneras, kurį organizavo Vidas Poškus ir Aistė Gabrielė Černiūtė,  čia  buvo  antras. Pernai į Skudutiškį  pavyko sukviesti 11, šiemet jau 16 dailininkų. Didžioji dalis jų čia sugrįžo.

A. G. Černiūtei tai buvo šeštas, o Skudutiškyje – antras  jos organizuotas pleneras. Dailininkė dėkojo rėmėjams, ypač A. Cibulskui, nes be jo, be jo šeimos paramos nebūtų buvę šitokio gražaus renginio.

Plenero dalyviams jų globėjas A. Cibulskas įteikė Skudutiškio bendruomenės  padėkas su vietos bažnyčios vaizdu.   

V. Poškus – ne tik žinomas menininkas, bet ir mokslininkas, humanitarinių mokslų daktaras. Jo ir jo tėvo Kosto Poškaus, gyvenančio Alytuje, kūrybos paroda šiuo metu veikia Molėtuose. V. Poškus, vienas iš plenero organizatorių, pasakojo, kad vieni dailininkai dirbti į Skudutiškį  atvyko jau su savo idėjomis, kitiems kūrybinio įkvėpimo suteikė šio krašto kalvos, ežerėliai ir melsvas dangus. Ši vietovė, pasak kalbėjusio, turėtų ilgai neišblėsti menininkų atmintyje. Plenere labai produktyviai dirbo Linas Gelumbauskas. Jis matydavo, kaip rytais su kirviu rankoje ateidavo moteris į pievą perkelti savo karvės. Tokią ją  norėjo perkelti į drobę, tačiau savo ketinimo nebespėjo įvykdyti.

Kaip gyveno, kuo buvo gyvas Skudutiškis, apie tai yra sukurtas maždaug šešių minučių trukmės filmukas. Tai pavyko padaryti ne  filmuojant  videokamera, bet sudėjus 3000 fotoaparatu įamžintų kadrų.  Pirmojo filmuko apie Skudutiškį autorius dailininkas Aurimas Švedas.

Skudutiškis,  Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija