Atnaujintas 2008 spalio 1 d.
Nr. 74
(1667)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Įteikta septintoji Vaižganto premija

Vytautas BAGDONAS

Nuotrauka prisiminimui:
susikaupimo akimirka
prie Vaižganto biusto Malaišiuose

Vaižganto premijos laureatės Filomenos
Taunytės autografas Svėdasų parapijos
klebonui kun. Vydui Juškėnui

Paskutinįjį rugsėjo sekmadienį Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje vyko tradiciniai Šv. Mykolo atlaidai. Tradiciškai tądien buvo prisimintas ir iškilusis kraštietis lietuvių literatūros klasikas, visuomenės veikėjas kanauninkas Juozas Tumas-Vaižgantas.

Prieš šv. Mišias daugelis svėdasiškių ir jų svečių aplankė Vaižganto gimtuosius Malaišius, padėjo gėlių prie rašytojo biusto, pabuvojo Kunigiškių kaime veikiančiame Svėdasų krašto muziejuje. (Muziejus prieš dvidešimt vienerius metus įkurdintas restauravus senovinę pradžios mokyklą, kurią vaikystėje lankė ir Tumų Juozukas, ir kuri vėliau buvo pavadinta kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto vardu).

Po šv. Mišių Svėdasų bažnyčioje vyko renginys „Alaušo varpe, žadink mus-2008“, kurį organizavo Lietuvos Rašytojų sąjunga, Lietuvos Žurnalistų sąjunga, Svėdasų seniūnija, Svėdasiškių draugija „Alaušas“ ir asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“. Šio renginio metu buvo įteikta respublikinė Vaižganto premija, įsteigta dviejų kūrybinių šalies organizacijų – Lietuvos Rašytojų sąjungos ir Lietuvos Žurnalistų sąjungos. Septintąja Vaižganto premijos laureate tapo ir Svėdasų bažnyčioje buvo iškilmingai pagerbta gydytoja, rašytoja ir žurnalistė, Lietuvos Žurnalistų sąjungos bei Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narė Filomena Taunytė-Paškonienė už knygą „Kiek sveria siela“. Tai jau penktoji medikės knyga. Joje autorė analizuoja keturis žmogaus gyvenimo tarpsnius, kiekvienam amžiui būdingas pareigas ir prievoles.

Naująją laureatę sveikino ir premiją įteikė Lietuvos Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius ir šios kūrybinės organizacijos pirmininko pavaduotoja Erika Straigytė. Nuoširdžius sveikinimo žodžius laureatei F. Taunytei-Paškonienei išsakė ir kūrybinės sėkmės, „nerūdijančios plunksnos“ palinkėjo Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, Lietuvos Žurnalistų sąjungos Senjorų klubo prezidentas Stanislovas Pleskus, Vaižganto premijos laureatas anykštėnas rašytojas Rimantas Vanagas, Pasvalio rajono „Atžalyno“ bendruomenės atstovai, žurnalistas Juozas Elekšis, publicistė Goda Ferencienė, Svėdasų klebonas kun. Vydas Juškėnas, Svėdasiškių draugijos „Alaušas“ valdybos narys, renginio vedėjas dr., doc. Juozas Lapienis ir kiti  šventinio renginio dalyviai. Rašytojai ir žurnalistei F. Taunytei-Paškonienei buvo įteikta gėlių, prisiminimo dovanų. Svėdasiškiai laureatės kaklą papuošė ąžuolo lapų vainiku. Rokiškio rajono Tarybos narys ūkininkas Vytautas Šlikas, pasidžiaugęs labai taikliu, reikšmingu ir prasmingu kūrėjos žodžiu, įteikė naminės duonos kepalą. Ta proga rokiškėnas V. Šlikas naminės duonos kepalais pradžiugino ir rašytoją Rimantą Vanagą, Lietuvos Žurnalistų sąjungos pirmininką Dainių Radzevičių bei kitus renginio dalyvius.

Naujoji  laureatė pasidžiaugė aukštu kūrybos įvertinimu – Vaižganto premija, kuri buvo įteikta ne kur kitur, o bažnyčioje, kuri mena šio iškilaus žmogaus žingsnius. Čia jaunas kunigas Juozas Tumas aukojo savo pirmąsias šv. Mišias. „Kai ateina žmogaus  gilus gyvenimo ruduo, ateina laikas atiduoti duoklę savo kraštui, savo tautai, kitiems žmonėms. Tokia duoklė ir yra skaitytojų „teismui“ atiduodamos knygos“, – kalbėjo 83  gyvenimo metų slenkstį perkopusi rašytoja ir žurnalistė Filomena Taunytė-Paškonienė, prisipažinusi, kad labai daug vertingo, reikalingo, neįkainojamo ji suranda Vaižganto raštuose. Svėdasiškių viešnia prisipažino, kad dar turi kūrybinės „ugnelės“, naujų sumanymų, tad netrukus turėtų pasirodyti dar viena jos knyga – šį kartą apie  iškilius pagarbos nusipelniusius žmones, gimtosios Lietuvos šviesuolius...

Vaižganto premijos įteikimo ceremonijai bažnyčioje labai tiko Anykščių kultūros centro Svėdasų skyriaus etnografinio ansamblio, vadovaujamo Rožės Lapienienės, atliekamos dainos bei Kaune gyvenančio svėdasiškio dailininko ir poeto Donato Šilinio skaitomos eilės. Svėdasų J.Tumo-Vaižganto gimnazijos moksleivė Monika Pajarskaitė perskaitė Vaižganto „Juodžiaus kelmą“.

Biomedicinos mokslų daktaras doc. Juozas Lapienis skaitė savo novelės apie gimtąjį Svėdasų kraštą ištrauką; Svėdasiškių draugijos „Alaušas“ sekretorius – Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos mokslinis sekretorius Vytautas Rimša supažindino su archyvuose rastais Vaižganto laiškais.

Renginio metu buvo gražiai pagerbtas ir veiklus kraštietis, aktyvus Pasaulio anykštėnų bendrijos ir Svėdasiškių draugijos „Alaušas“ narys, literatas dr., doc. Juozas Lapienis, neseniai atšventęs garbingą 70-metį. Garbingą misiją atliko Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Baura ir mero patarėjas Sergejus Jovaiša, įteikę jubiliatui Padėką, fotografijų albumą apie Anykščių šilelį ir gėlių puokštę.

Po renginio bažnyčioje Vaižganto premijos laureatė Filomena Taunytė-Paškonienė dar ilgokai dalijo autografus ant savo knygų. Ta pačia gausaus sambūrio Svėdasuose proga Svėdasų bibliotekos Meno galerijoje  buvo iškilmingai atidaryta uteniškės Nijolės Burokaitės-Aršvilienės tapybos darbų paroda, kurią apžiūrėjo ir renginio „Alaušo varpe, žadink mus-2008“ dalyviai.

Rašytojo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto premija įsteigta 2002 metais, minint Lietuvos Rašytojų ir žurnalistų sąjungos įkūrimo 80-metį (Šios draugijos įkūrėju bei vienu iš jos vadovų buvo ir Vaižgantas).

Pirmuoju Vaižganto premijos laureatu už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos dermę tapo poetas Gintautas Iešmantas. Antrasis laureatas buvo Rimantas Vanagas už meninių apybraižų ciklą „Iš vieversių gyvenimo“. 2004 metais už knygą „Kelio dulkės, baltos rožės: apie palaimintąjį Jurgį Matulaitį“ buvo premijuota žurnalistė Gintarė Adomaitytė. 2005 metais Vaižganto premija už knygą „Prarasto laiko nebūna“ paskirta žurnalistui ir rašytojui Laimonui Tapinui. Penktoji premija 2006 metais už knygą „Žmogus ir jo kalnas“ įteikta žinomai literatūrologei prof. Viktorijai Daujotytei-Pakerienei. Pernai šeštuoju šios premijos laureatu tapo rašytojas Jonas Mikelinskas, parašęs eseistikos ir publicistikos knygą „Kodėl yra taip, kaip yra“.

Iš septynių Vaižganto premijų  net penkios yra įteiktos Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte. Laureatų pagerbimo iškilmės organizuojamos įvairiose vietose, menančiose šį žymų kūrėją. Tačiau ypač gilius įspūdžius paliko premijos įteikimo renginiai, organizuoti Vaižganto gimtajame Malaišių sodžiuje ir senosios Kunigiškių mokyklos-muziejaus kiemelyje. Šiųmetinio renginio Svėdasų bažnyčioje metu dalyvavo Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“, vienijantis Vaižganto kūrybos gerbėjus iš visos Lietuvos bei užsienio. Vaižganto giminės, klubo nariai kasmet  rugsėjo mėnesį Malaišiuose arba Kunigiškiuose organizuoja naują,  iki šiol dar nebūtą, tačiau tikrai tapsiantį tradiciniu renginį – „Vaižgantines“. Čia, kur prabėgo Vaižganto vaikystė ir ankstyvoji jaunystė, kur  iki šiol išlikusios jo mėgtos, kūryboje aprašytos vietos, per „Vaižgantines“ bus įteikinėjamos ir tradicinės Vaižganto premijos.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija