2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Paminėjo garbųjį grafą

Švč. Mergelės Marijos su Vaikeliu
paveikslas Palangos bažnyčioje

PALANGA. Rugpjūčio 9-ąją iškilmingai buvo paminėtos Lietuvos piliečio grafo Alfredo Tiškevičiaus, gyvenusio Varšuvoje (Lenkija), palaidojimo pirmosios metinės. A. Tiškevičius, gimęs Krokuvoje 1913 metais, komunistinių metų laikotarpį praleido Lenkijoje, slėpdamas savo kilmę ir dirbdamas paprastus darbus. Tik po Lietuvos Nepriklausomybės galėjo grįžti į savo namus – į Palangą, jausdamasis laimingu sugrįžęs į jaunystės miestą. Jo seneliai ir tėvai daug prisidėjo prie kurorto kūrimo ir suklestėjimo. 1997 metais už giminės nuopelnus kuriant ir plėtojant kurortą grafui A. Tiškevičiui buvo suteiktas Palangos garbės piliečio vardas. Sekmadienį, prisimenant kilnųjį grafą, kurio seneliai pastatė pirmąją (medinę) Palangos bažnyčią, o tėvų rūpesčiu buvo pastatyta dabartinė (mūrinė) bažnyčia, po šv. Mišių klebono kanauninko Algio Genučio paraginti žmonės aplankė grafo A. Tiškevičiaus ir jo artimųjų kapus. Nuskambėjus kanklių garsams atminimo žodį tarė kan. A. Genutis, prisiminimais dalijosi prof. Romualdas Baltrušis (Kaunas), papildydamas velionio, lietuvio patrioto paveikslą (pavyzdžiui, per Lietuvos Seimo rinkimus grafas pirmasis jau šeštą valandą ryto laukdavo Lietuvos ambasadoje Varšuvoje balsuoti už pasirinktus kandidatus). Palangos savivaldybės atstovai ir kiti minėjimo dalyviai padėjo gėlių prie kapo.

Vasaros metu Palangos bažnyčioje vyksta daug švenčių ir renginių. Nuo praėjusio sekmadienio iki ateinančio sekmadienio vyksta sakralinės muzikos festivalis „Ave Vita“. Į bažnyčią susirenka daug žmonių, atostogaujančių šiame pajūrio kurorte. Jau per pirmąjį koncertą praėjusį sekmadienį klausytojai susidomėję klausėsi J. S. Bacho, J. Arcadelt, H. L. Hassler, J. Naujalio ir kitų kompozitorių kūrinius, atliekamus vyrų vokalinio ansamblio „Quorum“, solistės A. Krikščiūnaitės (sopranas). Pirmadienį užsienio kompozitorių sakralinius kūrinius atliko D. Puišys (baritonas), R. Marcinkutė-Lesieur (vargonai), aktorė O. Dautartaitė, trečiadienį grojo Palangos orkestras (dirig. V. Rekašius). Šeštadienį koncertuos A. Strimaitis ir D. Dikšaitis (smuikas) bei aktorė G. Urbonaitė, o sekmadienį – G. F. Handelio, F. Schuberto, J. Naujalio ir A. Kačanausko kūrinius atliks choras „Vilnius“ (dirig. P. Gylys).

Be nuolatinės pastoracijos, Palangos parapijos kunigai ir parapijiečiai, vadovaujami klebono kan. A. Genučio, uoliai švenčia ir kitas šventes. Liepos 10-ąją Palangos dekanatas dalyvavo Žemaičių Kalvarijos atlaiduose, o rugsėjo mėnesį rengiasi dalyvauti Šiluvos atlaidų šventėje.

Šią savaitę Palangos bažnyčioje bus net dveji atlaidai: šeštadienį, rugpjūčio 15-ąją – Žolinė, o sekmadienį, rugpjūčio 16-ąją, – Šv. Roko atlaidai.

Linas ŠALNA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija