2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiaulių vyskupijoje

Pakruojo dekanate

Škaplierinės atlaidai

Linkuva. Liepos 17–19 dienomis čia buvo švenčiami Karmelio Kalno švč. Mergelės Marijos, vadinamos Škaplierine, atlaidai. Jie prasidėjo liepos 16-ąją, ketvirtadienį, 19 val. šv. Mišiomis, homilija, Švč. M. Marijos litanija. Ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį nuo 20 val. buvo organizuojama naktinė žvakių procesija. Šią idėją Linkuvos klebonas kun. Saulius Paliūnas parsivežė iš Lurdo.

Iškilmingai, su bažnytinėmis vėliavomis priešakyje, kalbėdami rožinį su žvakutėmis rankose žmonės ėjo Linkuvos miestelio gatvėmis. Kiekvieną vakarą buvo pasirinktas vis kitas maršrutas, tad apeitas visas miestelis. Liepos 18 dieną po šv. Mišių žvakučių procesijoje dalyvavo ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Ganytojas stebėjosi, kad tik antrus metus organizuojamose procesijose dalyvavo tiek daug žmonių. Nėję eisenoje procesijos dalyvius sutiko šalia savo kiemo vartų. Vyskupas, eidamas pro šalį, laimino vaikus. Po procesijos kultūros namų kiemelyje vyko vakaronė ir gegužinė.

Atlaidų dienomis prisiminti šv. Pauliaus metai bei Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejus. Pimąją atlaidų dieną, penktadienį, organizuota konferencija apie apaštalą Paulių. Antrąją dieną, šeštadienį, vyko konferencija „Krikščionybė tūkstantmetėje Lietuvoje“. Konferencijose kalbėjo kun. Antanas Grabnickas, OFM, ir kun. Juozas Šumskis, OFM Cap.

Trečiąją atlaidų dieną, sekmadienį, 11.30 val. visi rinkosi prie seniūnijos, kur sutiko Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį. Šv. Mišias Ganytojas aukojo 12 val. Linkuvos atlaiduose, kaip kasmet, dalyvavo tėvai karmelitai iš Europos Sąjungos šalių: Tjeu Timmermans ir Johan Hettinga iš Olandijos, Felix M. Schandl iš Vokietijos ir Miceal O‘Neil iš Airijos.

Iškart po atlaidų tėvai išvyko į Guronių rekolekcijų namus Kaišiadorių rajone, kur vadovauja karmelitų stovyklai. Stovyklą organizuoja Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centras ir karmelitų bičiuliai. Dalyviai pasakojo, kad džiaugiasi įdomiomis paskaitomis apie psalmes bei prasmingais, kūrybingais vakarais.

Pirmąjį vakarą buvo klausomasi liudijimų. Apie savo tobulėjimo kelią pasakojo iš Ispanijos karmelitų vienuolyno atostogų atvykęs Vidas Labanauskas. Antradienio vakarą buvo klausomasi religinių baladžių, atliekamų Gintaro Razgaus. Rekolekcijos baigėsi liepos 24 dieną.

Inesė Ratnikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija