2009 m. spalio 9 d.
Nr. 71
(1763)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Turiningi atlaidai

Iškilmingoje procesijoje gausiai
dalyvavo jaunimas

Atlaidų Sumos šv. Mišias aukoja
kraštietis, iš Plungės atvykęs
kun. Julius Meškauskas

Votyvos šv. Mišias aukoja klebonas
kun. Antanas Gutkauskas

Iki šių dienų Rietavo
Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią puošia
Bogdano Oginskio laikų sietynas

RIETAVAS. Šis prie Žemaičių plento prigludęs miestelis garsėja savo didinga Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, kurią kadaise pradėjo statyti kunigaikštis Irenėjus Oginskis, o po jo mirties statybą užbaigė jo sūnus Bogdanas Oginskis. Nuo tada rugsėjo mėnesio pabaigoje rietaviškiai iškilmingai švenčia titulinius Šv. arkangelo Mykolo atlaidus, o jų išvakarėse surengia Mykolinių šventę. Šiemet ji įvyko rugsėjo 26-ąją dar nuo Oginskių laikų išlikusiame Rietavo parke ir buvo skirta Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Jos metu vyko šventinė Mykolinių mugė, žemaitukų veislės žirgų konkūro varžybos kunigaikščių Oginskių taurei laimėti, buvo pagerbti gražiausių sodybų konkurso nugalėtojai. Vakare miestelėnus linksmino Gytis Paškevičius ir Mantas, paskui jaunimas linksminosi diskotekoje.

Rugsėjo 27-ąją, sekmadienį, bažnyčia tikinčiuosius pasitiko jauno ir energingo klebono kunigo Antano Gutkausko, tik prieš mėnesį vyskupo Jono Borutos SJ paskirto vadovauti Rietavo parapijai, gražiai sutvarkyta šventoriaus aplinka. Pati bažnyčia atlaidų dalyvius buvo papuošta žaliais vainikais ir gėlėmis. Tiesa, bažnyčios viduje remontas dar vyksta, todėl šv. Mišios buvo aukojamos prie laikinai įrengto altoriaus-stalo. Tačiau tai niekam nesugadino nuotaikos, matant tolimesnius šios didingos bažnyčios vidaus remonto bei restauracijos darbus. Jau iš pat ryto bažnyčią užtvindė ne tik rietaviškiai, bet ir iš aplinkinių parapijų atvykę tikintieji – vien adoruoti ir pabūti ministrantais panoro gausus būrys mergaičių ir berniukų. Tad ir jaunimo netrūko.

 Prieš Votyvos ir Sumos šv. Mišias kunigas klebonas A. Gutkauskas trumpai supažindino atlaidų dalyvius su kunigaikščių Oginskių įnašu Rietavo kultūrai ir švietimui. Mat šiemet sukako šimtas metų nuo kunigaikščio Bogdano Oginskio mirties. Ši data Rietavo bažnyčioje buvo pažymėta maždaug prieš savaitę šv. Mišiomis už šios didingos bažnyčios statytoją bei fundatorių. Juolab kad 1872 metais Rietave kunigaikščio iniciatyva buvo įsteigta pirmoji Lietuvoje profesionali šešiametė muzikos mokykla, o 1885 metais Rietavas turėjo 60 muzikantų simfoninį orkestrą. Miestelis dar garsėja ir tuo, kad 1882 metais čia pradėjo veikti pirmoji telefono linija, sujungusi Rietavą su Plunge ir Kretinga (tai buvo tik šešeriais metais vėliau už pirmąją telefono liniją JAV), be to, 1892 metais Rietave pradėjo veikti pirmoji Lietuvoje elektrinė ir balandžio 17 dieną elektros lemputės pirmą kartą įsižiebė bažnyčioje ir kunigaikščio B. Oginskio rūmuose. Kai kunigas A. Gutkauskas parodė į bažnyčioje kabantį didžiulį metalinį sietyną, išlikusį iš anų laikų ir šiandien dar tebetarnaujantį, daugelis atlaidų dalyvių net aiktelėjo iš nuostabos!.. 1860 metais  šio  kunigaikščio dvare suorganizuota pirmoji žemės ūkio paroda, kuri vėliau išaugo iki tarptautinių parodų, neskaitant Rietave veikusio vandens malūno, dviejų plytinių, lentpjūvės, žemės ūkio padargų gamyklos, sviesto ir sūrių įmonės, spirito gamyklos. Be to, kunigaikštis B. Oginskis rėmė lietuviškos spaudos gabenimą iš Prūsijos, palaikė glaudų ryšį su vyskupu Motiejumi Valančiumi, pinigais paremdavo knygų leidybą. Tačiau, pasak kun. A. Gutkausko, didžiausia kunigaikščio dovana – tai didžiulė Rietavo šv. arkangelo Mykolo bažnyčia.

Įsižiebus Oginskio laikų sietynui, Votyvos šv. Mišias aukojo kunigas klebonas A. Gutkauskas, o homiliją apie meilę artimui pasakė šiuos atlaidus vedęs Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas, kilęs iš Rietavo, kun. Julius Meškauskas. Jis drauge su rietaviškiu kunigu Arvydu Mačiuliu klausė ir atlaidų dalyvių išpažinčių. Po Votyvos buvo kalbamas Rožinis ir vyko Švč. Sakramento adoracija. Kunigas A. Mačiulis, atlaidų dalyvių prašymu, pašventino  automobilius.

Pati iškilmingiausia atlaidų dalis – iškilmingos Sumos šv. Mišios, kurias aukojo ir homiliją apie žmonių vienybę, artumą, tarpusavio meilę pasakė kunigas svečias J. Meškauskas. Šv. Mišių metu giedojo Rietavo parapijos choras, vadovaujamas maestro Juozo Barsteigos, jam pritarė Rietavo meno mokyklos dūdų orkestras, vadovaujamas Algio Jankausko.

Gražų įspūdį paliko procesija aplink bažnyčią, į kurią įsijungė labai daug jaunimo. Pasibaigus atlaidų šv. Mišioms, kun. A. Gutkauskas nuoširdžiai padėkojo visiems atlaidų dalyviams už dalyvavimą, o paskui asmeniškai kiekvienam, savo darbu prisidėjusiam prie atlaidų suorganizavimo. Už atlaidus ir turiningas homilijas, už tai, kad buvęs kraštietis J. Meškauskas pasirinko kunigo kelią ir sėkmingai darbuojasi Kristaus Vynuogyne, rietaviškiai jam įteikė rožių puokštę.

Džiugu, kad kun. A. Gutkauskas neabejingas ir katalikiškai spaudai. Atlaidų dieną tikintieji galėjo įsigyti „XXI amžių“, „Artumą“. Bažnyčios gale yra aukų dėžutė, į kurią tikintieji gali įdėti auką katalikiškai spaudai paremti. Ir atlaidų dieną klebonas nepamiršo priminti, kad kiekvienam katalikui derėtų prenumeruoti ir skaityti katalikišką spaudą. Jis taip pat kvietė įsigyti ir albumą „153 įdomiausios Lietuvos bažnyčios“, kuriame puikuojasi ir Rietavo bažnyčia.

Vytautas STRAKŠYS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija