2009 m. gruodžio 16 d.
Nr. 89
(1781)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

LEKS’as lietuvių nesudomino, tačiau gal suvilios SEKS’as ar bent jau PEKS’as?       

Šiemet Austrijos miestas Lincas visus metus didžiavosi garbingu Europos kultūros sostinės titulu. Tačiau Lietuvoje apie tai mažai kas buvo girdėti. Taip pat neteko sutikti ir tokių žmonių, kurie toje kultūros sostinėje būtų apsilankę ir pasakotų parsivežtus įspūdžius apie LEKS’o kultūrinius renginius. Lygiai taip pat nepavyko sutikti į Vilnių užplūdusių austrų, norinčių pamatyti mūsų sostinėje daug metų kompanijos VEKS organizuojamus kultūros renginius.  

Išvada peršasi viena – kiek Lietuvoje girdėjome apie minėtą miestą, tiek proporcingai ir apie kitą šių metų Europos kultūros sostinę Vilnių domėjosi ir austrai bei kitų šalių gyventojai.

2007 metų pabaigoje, kai Europos kultūros sostinės titulu dar džiaugėsi Sibiu, „Ekspertai.eu“ suorganizavo nedidelę apklausą, kuri labai aiškiai iliustruoja visą šio Europos biurokratų sugalvoto projekto, pavadinto „Europos kultūros sostinė“ esmę. Apklausos metu buvo užduodamas klausimas: ar ruošiatės apsilankyti, o gal jau apsilankėte Sibiu? 99 proc. apklaustųjų į klausimą atsakė klausimu – o kas tai yra? Paaiškinus, kad Sibiu – tai 2007 metų Europos kultūros sostinė, visi kaip vienas paklausdavo – o kur ji yra?

Ar bereikia platesnių komentarų?

Tačiau negalima teigti, kad lietuviška Europos kultūros sostinių versija, pavadinimu VEKS, stokojo vietos gyventojų ir įvairių valstybės kontrolierių, Generalinės prokuratūros, kitų specialiųjų tarnybų dėmesio. Už dosnius mokesčių mokėtojų pinigus pastatyti paminkliniai vamzdžiai, organizuoti komerciniai koncertai, pašaudytos petardos virš Katedros, prikurta begalė internetinių svetainių ir dar begalė įdomių reiškinių nepaliko abejingo nė vieno Lietuvos gyventojo dėl pinigų įsisavinimo meno.

Labiausiai džiugino brangiausia VEKS programos dalis – infrastruktūriniai objektai. Atsiradusių 18 naujų, renovuotų ir pritaikytų neįgaliesiems kultūros infrastruktūros objektų ir 11 naujų ir renovuotų viešosios infrastruktūros objektų daugelį metų primins apie šios šventės palikimą ateities kartoms.

Sakote nepastebėjote tokios gausos objektų? Atidžiau perskaitykite Vyriausybės nutarimą, ten jie tikrai yra. Ir kas dar svarbiau – tam skirtos biudžeto lėšos sėkmingai išnaudotos.

Ne be reikalo Vilniaus vicemero, VEKS valdybos pirmininko G.Babravičiaus teigimu, vis dar pasirodantys neigiami atsiliepimai apie programą viešojoje erdvėje – tai „gerai apmokamų žmonių“ darbas.

„VEKS programa – daugiau nei sėkminga. Bandymas ją diskredituot – arba piktų, arba kvailų, arba gerai apmokamų žmonių darbas. Daug jų pažįstu – jie linksmi, nepikti, todėl, matyt, gerai apmokami“, – žurnalistams yra sakęs G. Babravičius.

Smagu prisiminti, kad mūsų šalyje ši programa finansuojama jau nuo 2004 metų, o aktyvi kultūrinė programa vykdoma nuo 2006 metų. Oficialusis VEKS finišas pagal galiojančius įstatus suplanuotas tiktai 2010 metų vasarą. Tačiau galima numanyti, žinant mūsų teisėsaugos apkrovas ir ikiteisminių tyrimų tempus, kad VEKS performansas dar tęsis mažiausiai keletą metų ir apie ją ir jos organizatorius tikrai išgirsim dar ne vieną įdomią pikantišką detalę.

Tikėkimės, kad kitąmet visus suvilios SEKS’as – juk Stambulas – Europos kultūros sostinė 2010. Ar bent jau PEKS’as – Pečas – Europos kultūros sostinė 2010.

Ekspertai.eu

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija