2015 m. lapkričio 6 d.    
Nr. 41
(2161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Gražus bažnyčios sukakties minėjimas

Parapijiečiai įdėmiai
klausosi vienuolių liudijimų

Vikaras kun. Ernestas Želvys
(dešinėje) dėkoja viešniai
dr. Faustai Rasai Palaimaitei SF

Pirmajai Komunijai besiruošiantys
vaikai šlovina Dievą

Gieda jaunimo šlovinimo grupė iš Panevėžio

Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas
emeritas Jonas Kauneckas

Sesuo dr. Fausta Rasa Palaimaitė SF
dalijosi liudijimu iš misijos Brazilijoje

„Kaštonų“ pagrindinės mokyklos
mokytojų ir mokinių gervės
papuošė bažnyčios šviestuvus

BIRŽAI. Eilinį spalio sekmadienį, rudeniniams lapams krintant, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia iškilmingai paminėjo neeilinę savo sukaktį – 155-ąsias metines. Kai XIX amžiuje Biržai atiteko grafų Tiškevičių giminei, ji tapo bažnyčios rėmėja, o Jonas Tiškevičius pastatė mūrinę bažnyčią, kurią 1860 metais pašventino žemaičių vyskupas Motiejus Valančius.

Bažnyčios sukakties iškilmės prasidėjo tikintiesiems ypač svarbia malda – Švč. Sakramento adoracija, kuri tęsėsi visą šeštadienio popietę. Meldėsi įvairios maldos grupės, pavieniai tikintieji, buvo kalbamas rožinis.

Šeštadienio vakaro šv. Mišiose melstasi už kunigus, vienuolius, žmones, savo gyvenimus pašventusius Jėzui. Jose dalyvavo Šventosios šeimos seserų kongregacijos vienuolė sesuo dr. Fausta Rasa Palaimaitė SF, trys jaunos merginos – Lina, Solvita ir Giedrė, kurios yra kandidatės į vienuoles, bei jaunimo šlovinimo grupė iš Panevėžio.

Sekmadienį, Visų Šventųjų dieną, bažnyčią užpildė parapijos tikintieji, vaikai ir jaunimas, besiruošiantis Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimo sakramentui. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Sumos šv. Mišiose giedojo Biržų parapijos Sumos choras. Sekmadieniui Biržuose pasiliko ir šeštadienio vakaro svečiai.

Susitikimai ir pokalbiai su seserimi Fausta vyko bažnyčioje ir pilies arsenalo salėje, kur ji kalbėjo apie savo pašvęstojo gyvenimo džiaugsmą, dalijosi patirtimi ir liudijimu iš misijos Brazilijoje. Jaunimas ypač susidomėjęs klausėsi jaunų, simpatiškų merginų – Linos, Solvitos ir Giedrės – liudijimų apie savo gyvenimą ir kelią link Kristaus. „Dievas mane ištraukė iš bedugnės, dovanojo gyvenimą“, – kalbėjo Lina ir džiaugėsi suradusi Šventosios šeimos bendruomenę, nes „reikia žmonių, kurie kartu melstųsi ir eitų“. „Daugelį metų nervinausi, kad negaliu išgyventi gyvenimo džiaugsmo, bijojau žmonių, bendravimo ir jaučiausi labai vieniša tol, kol nesutikau sesers Faustos, kuri man padėjo suprasti, kad Jėzus yra realus“, – liudijo Giedrė. 25 metų Solvita, artistiška, meniškos sielos mergina Jėzų surado atėjusi į Šlovinimo grupę. „Netrukus pajutau labai stiprų Dievo palytėjimą. Suvokiau, koks jis didis ir kokia aš menka. Viskas manyje užteršta puikybės, netobulumo, bet Viešpats vis tiek mane myli, ir aš esu saugi jo delne“, – džiaugėsi mergina.

„Netikėjau, kad vienuolės gali būti tokios linksmos, o jų gyvenimas – ne tik prasmingas, bet ir džiaugsmingas“, – po susitikimo sakė vienuoliktokė biržietė Kristina.

Abi savaitgalio dienos buvo pilnos džiugios nuotaikos. Matydami besišypsančią laimingą Faustą ir su ja būsimas vienuoles, žmonės irgi džiaugėsi. Pasirodo, reikia labai nedaug, kad pasijustum tikrai laimingas: nebijoti įsileisti į širdį meilę, šypsotis ne tik lūpomis, bet ir širdimi ir savo džiaugsmu dalintis su kitais. O svarbiausia – laikytis mylinčio Jėzaus rankos ir leisti jam vesti per gyvenimą.

Po Sumos šv. Mišių Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Algis Neverauskas ir vikaras kun. Ernestas Želvys dėkojo bažnyčios rėmėjams, patarnautojams, choristams, visiems, kurie savo buvimu ir malda prisideda prie bažnyčios išlaikymo, jos autoriteto Dievo ir žmonių akyse didinimo. Jie dėkojo Biržų „Kaštonų“ pagrindinės mokyklos mokytojams ir mokiniams už padarytas 155 gerves, kurios papuošė didžiuosius bažnyčios šviestuvus.

Šventadienio pamaldose dalyvavę žmonės, kurie, pasak vyskupo J. Kaunecko, „yra patys svarbiausi šioje švenčiančioje bažnyčioje“, dėkojo svečiams ir parapijos kunigams, o ypač – jubiliejinių iškilmių programos sumanytojui ir pagrindiniam vykdytojui kun. Ernestui Želviui, už gražią dovaną biržiečiams – nesumeluoto džiaugsmo šventę.

Stasė Eitavičienė

Pauliaus Paškausko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija