„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. vasario 5 d., Nr. 1 (70)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kunigą pagerbė kraštiečiai

Renginio šeimininkai su svečiais

Alfonsas Vitkauskas ir Kalvarijos
meras Vincas Plikaitis

KALVARIJA. Sausio 22-osios popietę bibliotekos salėje susirinkusieji prisiminė įžymųjį kraštietį vienuolį salezietį kun. Praną Gavėną (1918 10 11–1949 07 03–2000 02 07). Renginio vedėjas, literatų klubo „Rasa“ pirmininkas Šarūnas Sėjūnas, pasidžiaugęs gausiu susirinkusiųjų būriu, pristatė kunigo bendražygį, saleziečių bendradarbį Alfonsą Vitkauską, kuris, pasitelkęs gausią vaizdinę medžiagą, plačiai apžvelgė nueitą prasmingą kun. Pr. Gavėno kelią.

Penkiolikmetis berniukas iš Zapalimų kaimo (Marijampolės r.) saleziečių patriarcho kun. Antano Skelčio (1884 01 05–1914 08 05–1960 07 28) paskatintas, 1933 metais išvyko į Italiją, įstojo į Saleziečių draugiją, kuri jam padėjo ir materialiai. Baigęs mokslus 1949 metais Italijoje įšventintas kunigu, gyvenimą paskyrė Dievui, kovai už Lietuvos laisvę, misijoms kitose pasaulio šalyse. 1992 metais sugrįžęs į Lietuvą atnaujino „Saleziečių žinių“ leidimą, rašė knygas jaunimui, straipsnius regiono laikraščiams apie šv. Jono Bosko idėjas, dalyvavo Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio veikloje, organizavo vasaros stovyklas jaunimui, inicijavo paminklų statybą įžymiems Lietuvos veikėjams. „Tegul jo darbai skambės mums tarsi dangiškųjų sferų muzika“, – linkėjo pranešėjas.

Kalvarijos meras Vincas Plikaitis pabrėžė, kad ne žodžiais, o darbais didelė žemė: „Pranas Gavėnas parodė kelią į gėrį, grožį, dvasingumą. Mes juo einame. Tai rodo ir šis gražus renginys. Garbė Lietuvai, garbė Suvalkijai, pagimdžiusiai tokį dvasios milžiną. Padėka ir gėlių puokštės Alfonsui ir Šarūnui už šio dvasininko idėjų sklaidą“, – sakė meras.

Prisiminimais apie kunigo veiklą dalijosi „Rasos“ klubo narys Edmundas Venslova, alytiškė pedagogė Bronislava Tamulynienė, jo šviesią aurą skleidė kiti dvasininko gerbėjai.

Eiles, skirtas kun. Pr. Gavėnui SDB atminti, skaitė Alytaus regiono literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkė Emilija Krušinienė. „Didžiuojas Brukai, Zapalimai, / Suvalkijos žmonės didžiuojas, / kad lietuvis, jų krašte gimęs, / savo darbus Dievui aukojo“, – skambėjo poetės Scholastikos Kavaliauskienės žodžiai. Savo kūrybos eilėmis džiugino ir kiti.

Gražų žiedą į kun. Pr. Gavėno SDB atminimų vainiką įpynė Kalvarijos moterų choras „Sonantem“, vadovaujamas Ausmos Kavaliauskaitės, stebinantis muzikalumu, balsų darna, jaunutės solistės Rimantės Sakalauskaitės daina. Paskui renginio dalyviai aplankė kunigui atminti skirtą turtingą fotografijų bei knygų parodą.

Renginio vedėjas Š. Sėjūnas padėkomis bei rožių puokštėmis pamalonino Alytaus regiono literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkę E. Krušinienę, choro vadovę Ausmą Kavaliauskaitę, „Rasos“ klubo įkūrėją, puoselėtoją, dabar jo garbės narę Astą Jankeliūnienę.

Per neakivaizdinį pokalbį su kun. Pr. Gavėnu SDB tarsi pažvelgta į tautos moralinę būseną, į save, į mūsų visų pareigą Lietuvai – tarsi gurkštelta pagarbos ir meilės vienas kitam eliksyro.

Bronislava Tamulynienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija