„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. liepos 1 d., Nr. 6 (75)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kelionė po Zarasų kraštą

Šv. Antano atlaidų procesija Degučiuose.
Priekyje – kun. Dainius Matiukas

„Šarmos“ kolektyvas prie Stelmužės

Birželio 12-ąją, sekmadienį, jau septintą valandą ryto Panevežio krašto Sausio 13-osios brolijos ir „Šarmos“ folkloro kolektyvo dalyviai pradėjo kelionę po Zarasų kraštą.

Pirmiausia sustota prie Ilgio ežero, kur praeityje porai jaunuolių, naktį važiavusių motociklu, pasirodė Švč. Mergelė Marija. Prie skulptūrų ir kryžių sugiedojome giesmę ,,Marija, Marija“, atsigaivinome šaltinio vandeniu.

Antrasis sustojimas – prie seniausio Lietuvoje Stelmužės ąžuolo, kurio amžius apie du tūkstančiai metų, jo apimtis – 13 metrų. Įsiamžinę prie galiūno, pasiekėme Zarasus. Aplankę bažnyčią, nuo apžvalgos rato grožėjomės ežerais ir nuostabia gamta.

Pagrindinis mūsų kelionės tikslas – Šv. Antano atlaidai Degučių koplyčioje. Į juos pakvietė Panevežyje dirbęs, o dabar Zarasų vikaras kun. Dainius Matiukas. Per Antanines kunigas šventė vardadienį, todėl pasveikinome jį sugiedodami „llgiausių metų“. Nustojus lyti lietučiui, susirinkusieji į atlaidus gamtos prieglobstyje klausėsi „Šarmos“ koncerto. Skambėjo ne tik liaudies dainos, bet ir mano autorinės. Dainas keitė poezija, kurią skaitė autorės – L. Kalinauskienė, E. Lipskienė, E. Bražėnienė, V. Jagelienė ir Z. Petronienė. Koncertą paįvairino „Šarmos“ kolektyvo humoro grupė „Šarmoje dar ne šarma“ su pašmaikštavimais.

Paskui bendruomenė ir kun. D. Matiukas visus pakvietė prie dosnaus vaišių stalo, už kurį padėkojo Sausio 13-osios brolijos pirmininko pavaduotoja R. Miliūnienė ir ansambliečiai.

Kelionę į namus lydėjo A. Čeponio armonika grojamos vingrios melodijos, dainos. Kelione likome patenkinti, praplėtėme akiratį, o tai, ką patyrėme, ilgai išliks atmintyje. Drąsiai sakau, kad Lietuvoje yra daugybė labai gražių ir dar nemažai neaplankytų vietų. Dėkojame kun. D. Matiukui už pakvietimą, o už kelionę – Sausio 13-osios brolijos direktoriui R. Čergeliui.

Jonas Mališauskas,
„Šarmos“ meno vadovas

Zitos Petronienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija