„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 7 (76)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenių metai

Bendruomenė subūrė į smagią šventę

Rūta Averkienė

Šventės dalyviai gieda Lietuvos himną.
Kairėje – Birutė Švagždienė

Kun. Almantas Kibirkštis
šventina Krokšlio kaimo
bendruomenės vėliavą

Krokšlio kaimo garbės pilietis
Antanas Česnulis (dešinėje) sveikina
naująjį Krokšlio kaimo garbės
pilietį Joną Jazepčiką (kairėje)

Dainuoja Krokšlio kaimo ansamblis

Dubičių klebonas kun. Almantas
Kibirkštis aukojo šv. Mišias

KROKŠLYS. Nediduką gražiausiais pušynėliais apsisiautusį Krokšlio kaimą liepos vidurio savaitgalį papuošė šventiniai renginiai – čia buvo surengta puiki dvi dienas trukusi kaimo šventė, skirta 83-osioms legendinių lakūnų – S. Darius ir S. Girėno – skrydžio metinėms ir Bendruomenių metams paminėti. Šventė vainikavo aktyvios kaimo bendruomenės įgyvendintą projektą „Krokšliškiai – savo kaimo ambasadoriai“, jos metu buvo pašventinta ir iškelta nauja Krokšlio kaimo bendruomenės vėliava, pagerbti vyriausias, jauniausias ir aktyviausi kaimo gyventojai, smagiai koncertavo krokšliškiai ir svečiai. Buvo išrinktas netgi Krokšlio kaimo garbės pilietis, kuriuo sutartinai tituluotas aktyvus bendruomenės pirmininkas Jonas Jazepčikas. Krokšlio kaimelis smagiai šurmuliavo nuo pat ryto iki vėlaus vakaro – į gimtinę trumpam sugrįžę vaikai ir vaikaičiai drauge su savo tėvais ir seneliais susibūrė į vieną darnią šeimą.

Šventė prasidėjo „Tautiška giesme“, kurią visiems sutartinai giedant pagarbiai trispalvę iškėlė kaimo seniūnas Bronius Sereičikas ir jo pavaduotoja Ona Jazepčikienė.

Šv. Mišias už gyvus ir jau į Amžinybę iškeliavusius kaimo gyventojus bei lakūnus S. Darių ir S. Girėną aukojo Dubičių parapijos klebonas kun. Almantas Kibirkštis. „Kiekvieną kartą, kai atvažiuoju į šitą kaimą, pasitinka ramybė, čia jaučiu dvasios pakilimą. Todėl, kad čia Dievas mylimas ir gerbiamas, tvyro malda ir susitelkimas. Džiaugiuosi, kad Krokšlyje daug žmonių, kurie gali save dovanoti kitiems“, – kalbėjo bei kvietė gyventojus ir toliau savo gražiais darbais puošti savo kaimą. Po šv. Mišių klebonas kun. A. Kibirkštis pašventino Krokšlio kaimo bendruomenės vėliavą. Vėliau šventė persikėlė į erdvią ir svetingą Česnulaičių sodybą, kurioje iki vėlaus vakaro netilo dainos ir kalbos. Renginį vedė Birutė Švagždienė. Buvo iškelta naujoji bendruomenės vėliava.

Krokšlio kaimas visais laikais stipria lietuvybės dvasia buvo pavyzdys kitiems. Čia žmonės nuo pat legendinių lakūnų žūties pagarbiai puoselėjo jų atminimą – sodino ąžuolus ir statė paminklus. 1933 metų liepą, kai pasaulį nustebino S. Dariaus ir S. Girėno žygdarbis ir sudrebino jų žūtis, krokšliškiai Aleksas Gudačiauskas ir Vincas Ratkevičius jų atminimui kaimo viduryje pasodino du ąžuoliukus. 1959 metais kaimo jaunimas vėl pagerbė lakūnus ir šalia ąžuolų pastatė cementinį paminklą su užrašu „Krokšlio ir Šumo kaimų jaunimo atmintis“. 1986 metais legendinių lakūnų atminimo memorialas kaimo gyventojo Antano Tamulevičiaus dėka pasipildė Baubliu – kaimo prieigose augusiu audrų nuniokotu senoliu Stavario ąžuolu. 1989 metais Krokšlyje prie ąžuolų vyko pirmoji vieša kaimo šventė. Tuomet iš Krokšlio kilęs Antanas Česnulis padovanojo kaimui paties išdrožtą stogastulpį su varpu viršuje ir išraižytu užrašu: „Skambink per amžius vaikams Lietuvos, kad laisvės nevertas, kas negina jos“. Atgimimo pradžioje virš Stavario ąžuolo baublio kaimo vyrai iškėlė vėjarodę su stiebu trispalvei, kuri keliama per valstybines ir kaimo šventes. Prieš ketverius metus kaimas pasipuošė dar vienu legendinių lakūnų atminimo ženklu – dailia S. Dariaus ir S. Girėno skulptūra. Ji sukurta iš 1933 metais jų garbei pasodintų ąžuoliukų, kuriuos nulaužė 2010 metais praūžusi galinga audra. Skulptūros viršuje sukasi mažas lėktuvėlis – simbolinė „Lituanika“ – ir liudija, jog šiame kaime lietuviškumo, patriotizmo dvasia bus gyva amžinai, ji keliaus iš kartos į kartą. Jos autorius – medžio drožėjas, Krokšlio kaimo garbės pilietis Antanas Česnulis.

Tylos minute pagerbti po paskutinės kaimo šventės mirusieji kaimo gyventojai, pasveikinti vyriausia kaimo gyventoja, 93 metų sulaukusi Ona Stavarienė, jauniausias krokšliškis – penkiametis Jokūbas Čiočys bei šiais metais jubiliejus švenčiantys kaimo gyventojai.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas, sveikindamas bendruomenės narius su gražia švente, pasidžiaugė, kad nediduko kaimo bendruomenė yra aktyvi ir vieninga. „Džiaugiuosi bendruomenės iniciatyvomis ir gražiais darbais. Savo veikla ir įgyvendinamais projektais Jūs, krokšliškiai, esate pavyzdys kitoms bendruomenėms. Linkiu, kad ta kibirkštis, kuri dega bendruomenės gyvenime, niekada neužgestų. Simboliška, kad šventę, vykstančią S. Darius ir S. Girėno žūties metinių išvakarėse, iš savo lizdo stebi du Krokšlio gandrai – tarsi tie du lakūnai, drąsiai nešę Lietuvos vardą“. Jis drauge su Varėnos rajono savivaldybės tarybos nariu Juozu Baubliu bendruomenei įteikė šimtalapį.

Krokšliškius su švente pasveikino Kaniavos seniūnas Edvinas Grikšas, Seimo narys Vidas Mikalauskas su Varėnos rajono savivaldybės tarybos nare Laima Vilbikiene, Seimo narys Gediminas Jakavonis, Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys Marijonas Čapkovskis su iš šio kaimo kilusia Jadvyga Čaplikiene.

Šventėje netrūko dainų, šokių ir linksmybių. Krokšliškiai ir svečiai, susėdę ant suolų arba tiesiog ant žolės, klausėsi, kaip skambiai dainą apie S. Darių ir S. Girėną atlieka Krokšlio ir Lynežerio kaimų dainininkai, gražias lietuviškas dainas dainuoja dubičiškės, Lietuvos muzikos akademijos studentės Vaida ir Vida Markevičiūtės, koncertuoja ansamblis iš Vieciūnų „Avilys“, prisiminimais dalijasi kitur gyvenantys, bet širdimi visada čia esantys krokšliškiai.

Prisidėjusieji prie kaimo šventės organizavimo bei kaimo gražinimo buvo pagerbti bendruomenės padėkomis ir atminimo dovanėlėmis.

Po atviru dangumi veikė krokšliškių moterų rankomis išaustų lovatiesių, rankšluosčių paroda, A. Česnulio skulptūros, ant sienos puikavosi itin dailūs Aldonos Žydelienės siuvinėti paveikslai.

Aktyvusis bendruomenės pirmininkas Jonas Jazepčikas džiaugėsi, kad bendruomenei pavyko sėkmingai įgyvendinti projektą „Krokšliškiai – savo kaimo ambasadoriai“, kurį finansavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Varėnos rajono savivaldybė. Jo metu sukurtas filmas apie Krokšlį, išleistas kaimo istoriją liudijantis fotoalbumas.

Šventės metu Jonas Jazepčikas buvo tituluotas Krokšlio kaimo garbės piliečiu, kiti du kaimo garbės piliečiai – Antanas Česnulis ir Birutė Švagždienė – jam įteikė Garbės piliečio regalijas.

Vėliau norintys rungėsi pramoginėse ir sportinėse baidarių slalomo, krepšinio varžybose, dalyvavo estafetėse. Be dėmesio neliko ir jauniausios kaimo atžalos – joms po koncertinės programos vyko pramoga su katinu Silvestru. Paskui demonstruotas Romualdo Jarašausko filmas „Krokšlys. Du viename“.

Vakarėjant kaimo gyventojai, padedami vaikų ir vaikaičių, paruošė bendrą vaišių stalą, ant kurio netrūko dzūkiško kulinarinio paveldo valgių. Besivaišindami jie iki sutemų bendravo ir linksminosi smagioje vakaronėje.

Kitądien visi norintys turėjo galimybę, lydimi entuziastingos šių apylinkių gidės Birutės Švagždienės, leistis į ekskursiją po Krokšlio kaimo apylinkes.

Nors šiame lietuvybę puoselėjančiame kaimelyje registruota tik keliasdešimt gyventojų, tačiau mylinčių kaimą, sugrįžtančių pailsėti, pasisemti dvasinės stiprybės, papuošti jį savo prasmingais darbais yra daug daugiau. Krokšlyje apstu lietuviškumo ir meilės savo gimtinei dvasios. Norisi tikėti, kad ta dvasia šiame kaime išliks visada.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija