„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 7 (76)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Memorialinė lenta kraštiečiui Juozui Dringeliui

Rūta Averkienė

Grupė renginio dalyvių prie namo,
kuriame gyveno Lietuvos
Nepriklausomybės Akto signataras
Juozas Dringelis, šalia ką tik
atidengtos jam atminti skirtos
memorialinės lentos

Varėna. Čia paminėtas iškilus kraštietis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, žurnalistas ir politikas Juozas Dringelis. Ant namo, kuriame signataras ilgus metus gyveno, atidengta memorialinė lenta. Rajono vadovai, giminaičiai, bendražygiai, draugai, kaimynai ir visi, kam brangus Juozo Dringelio atminimas, dalinosi prisiminimais apie šį ypatingos tolerancijos, paprastumo ir išminties žmogų.

Atidengiant memorialinę lentą dalyvavo J. Dringelio žmona Valė, keturi broliai: Stanislovas, Albinas, Vytautas ir Matas, sūnūs Audrius ir Giedrius, marti Lina ir anūkėlis Juozukas.

Smuiku sugriežta tautine melodija signatarą pagerbė Rosita Svetikienė, o gražią patriotinę dainą sugrojo ir padainavo jaunieji varėniškiai Aidas Tamulevičius ir Guoda Beržanskaitė.

Memorialę lentą J. Dringeliui atidengė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta ir signataro brolis Matas Dringelis.

Meras A. Kašėta pasidalino asmenine patirtimi. „Su Juozu pirmuosius žingsnius į politiką žengėme kartu 1988 metų vasarą. Tuomet penkių žmonių grupelė Juozo darbo kabinete kalbėjo apie tai, kaip varėniškius išjudinti Atgimimui. Vėliau, kai po didelių nuveiktų Sąjūdžio darbų turėjome deleguoti žmogų į tuometinę Aukščiausiąją Tarybą, niekam nekilo abejonių, kad tas žmogus bus Juozas. Manau, kad tai nebuvo atsitiktinumas. Juozas turėjo tas savybes, kurias mes visi vertiname ir laikome svarbiomis – jis buvo paprastas, patikimas, nuoširdus, padorus žmogus ir didelis patriotas. Savo tolesne politine veikla jis tai įrodė. Juozas, nežiūrint politinių aukštumų ir signataro titulo, visada toks ir išliko. Kviečiu visus varėniškius puoselėti šios neeilinės Varėnos krašto asmenybės atmintį. Dažnai prisiminti jo požiūrį ir branginti tas vertybes, dėl kurių Juozas Dringelis įdėjo daug pastangų“,– kalbėjo meras.

Renginį vedęs Varėnos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Marius Galinis priminė prieš metus mirusio signataro, VI ir VII kadencijų Lietuvos Respublikos Seimo nario biografiją. Juozas Dringelis, iki Atgimimo dirbęs Varėnos ir Eišiškių rajoninių laikraščių žurnalistu bei Varėnos rajono tarybos vykdomojo komiteto sekretoriumi, 1988 metais aktyviai įsijungė į Lietuvos Persitvarkymo sąjūdžio veiklą, buvo vienas iš Varėnos rajono Sąjūdžio iniciatyvinės grupės kūrėjų, Varėnos seimelio narys, Sąjūdžio Varėnos tarybos narys. 1990 metais jis buvo išrinktas Lietuvos Respublikos Auščiausiosios Tarybos deputatu Varėnos rinkimų apygardoje. Dvi kadencijas dirbo Seime. Juozas Dringelis gerai suprato pietryčių Lietuvos gyventojų problemas ir skyrė didelį dėmesį joms spręsti. Būdamas kraštotyrininkas, rinko medžiagą apie savo rajoną, išspausdino apie trisdešimt kraštotyros darbų, išleido knygą „Varėnos rajonas“.

„Nepriklausomybės Atkūrimo Akto tekstas man kaip ir daugumai deputatų sąjūdininkų buvo žinomas iš anksto, tačiau jo klausydamasis tą kovo 11-osios vakarą ir matydamas salės priekyje vietoje sovietinių simbolių kylančią mūsų trispalvę, negalėjau sulaikyti džiaugsmo ašarų. Regis, džiūgavome visi, tartum viena tautos valią pareiškusi šeima“,– apie Kovo 11-ąją rašė signataras J. Dringelis. 2000-aisiais jis apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu.

Visų giminaičių vardu kalbėjęs brolis Matas paminėjo, jog „brolis Juozas buvo labai paprastas ir kuklus žmogus. Buvo labai geras, nes tik toks žmogus sugeba pasijuokti iš savęs. Jis nesistengė būti geresnis nei yra. Buvo labai sąžiningas, niekuomet nesinaudojo tarnybine padėtimi, puikiai atlaikė išbandymą valdžia. Jis nebuvo prisitaikėlis, populistas. Juozas sugebėjo būti laimingas, turiningai leisdamas laisvalaikį, rinkdamas kraštotyrą. Jis rinko medžiagą giminės genealoginiam medžiui, tačiau nespėjo. Jeigu reikėtų trumpai apie brolį Juozą pasakyti, labai tiktų tokia frazė: „Kuo dirbi?“ „Tarnauju pavyzdžiu“. „O ką už tai turi?“ „Autoritetą“.

Mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius sakė, kad visiems labai trūksta Juozo išminties, o varėniškiai prisimena jį kaip labai padorų ir nuolat besišypsantį žmogų.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Saulius Pečeliūnas pasidžiaugė, kad Varėnos rajono savivaldybė rado galimybę atidengti memorialinę lentą šiam iškiliam žmogui. Jis paminėjo, kad signataras prisimenamas kaip labai patikimas žmogus, su kuriuo visada buvo galima eiti į žvalgybą.

Vėliau visi susirinkusieji dalinosi gražiais prisiminimais apie Juozą Dringelį, kuris buvo tikras valstybininkas, visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvai.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija