„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 7 (76)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Senoji bažnyčia įtraukta į Šv. Jokūbo kelio maršrutą

Meras Gediminas Čepulis skaito
padėkos raštą klebonui kun. Mariui
Dygliui. Dešinėje – mero
pavaduotoja Vaida Aleknavičienė

ŽAGARĖ. Prie Senosios bažnyčios pakabinta ir pašventinta keramikinė plytelė su Šv. Jokūbo kelio simbolika, žyminti, kad bažnyčia yra vienas iš šiame kelyje esančių lankytinų objektų. Šv. Jokūbo kelias – didžiausia ir ilgiausia Europos gatvė, kuria piligrimai eina nuo ankstyvųjų viduramžių. Šio kelio atšakos nuo Šiaurės Ispanijos driekiasi per visą Vakarų Europą, Lenkiją, Lietuvą, nuvesdamos tolyn į Šiaurę – Estiją, Skandinavijos valstybes.

Dabar Šv. Jokūbo kelius turime ir Lietuvoje. Per Lietuvą driekiasi penki keliai – keturi tarptautiniai ir vienas vidaus kelias – žiedas, jungiantis 11 Lietuvoje esančių Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčių. Žagarė irgi yra Šiaulių Šv. Jokūbo kelyje.

Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis ir mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė dalyvavo Senosios Žagarės bažnyčios įtraukimo į Šv. Jokūbo kelio maršrutą ceremonijoje ir įteikė padėkos raštą Žagarės klebonui kun. Mariui Dygliui už Žagarės miesto vardo garsinimą, krikščioniškų vertybių puoselėjimą ir rūpinimąsi dvasine Žagarės krašto gyventojų kultūra.

Merui G. Čepuliui, Žagarės klebonui kun. M. Dygliui ir Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijos valdybos pirmininkui Dainiui Varnui suteikta garbė atidengti lentelę, žyminčią, kad Senoji Žagarės bažnyčia įtraukta į piligrimų maršrutą, ir perkirpti simbolinę juostelę.

Klebonas įteikė rajono vadovui G. Čepuliui kryželį, parvežtą iš Santjago de Kompostelos miesto Ispanijoje, o mero pavaduotojai V. Aleknavičienei – šv. Jokūbo kriauklę.

Pašventinus lentelę, buvo pasveikintas šv. Jokūbas – apjuosus Senąją Žagarės bažnyčią dviračių bei žmonių grandine buvo skambinama dviračių skambučiais. Apvažiavus dviračiais ratą aplink bažnyčią, delegacija, pasidabinusi Šv. Jokūbo kelio atributika – marškinėliais, kepuraitėmis, vėliavėlėmis, – iškeliavo piligrimų keliu. Jaunimas vykdė akciją – Šv. Jokūbo kelio ambasadorių estafetę. Lydimi Žagarės klebono kun. M. Dyglio jaunieji keliautojai patraukė Juodeikių link ir galiausiai pasiekė Rudiškius.

Susirinkusius sveikino Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijos valdybos pirmininkas D. Varnas ir teigė, kad estafetė skirta artėjančiam Europos Tarybos 1987 metais paskelbtos Santjago de Kompostela deklaracijos 30-mečiui, Šv. Jokūbo kelių sujungimui į Europos Šv. Jokūbo kelių tinklą paminėti. Jis pakvietė visus palydėti keliautojus Šv. Jokūbo kelio piligrimų malda ir šūkiu: „Šv. Jokūbai, melski už mus!“

Edita Jonaitytė

Joniškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija