„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. spalio 7 d., Nr. 9 (78)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rožinio mėnesio pradžia Telšių vyskupijoje

Prie Birutės kalno papėdėje esančios
Lurdo grotos kalba Palangos parapijos
klebonas kun. Marius Venskus (dešinėje).
Antras iš kairės – Telšių kunigų
seminarijos rektorius kun. Ramūnas Norkus

Maldinga eisena į Palangos bažnyčią

Palanga. Spalio 1 dieną, kai Visuotinėje Katalikų Bažnyčioje prasideda Rožinio maldos laikas ir minima Šv. Jėzaus Kūdikėlio Teresėlė, tradiciškai Rožinio mėnesio pradžia Telšių vyskupijoje iškilmingai švenčiama Palangoje, prie seniausios Lietuvoje Lurdo grotos. Tos dienos pavakarę prie Birutės kalno papėdėje esančios Lurdo grotos rinkosi maldininkai, kur kartu su Palangos parapijos kunigais ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikais, vadovaujant Telšių kunigų seminarijos rektoriui kun. Ramūnui Norkui, meldėsi, kalbėdami Rožinį. Įžangos žodyje rektorius pasveikino visus susirinkusiuosius ir pakvietė kalbant Rožinį melstis už šeimas, naujus pašaukimus į kunigystę, drąsino maldininkus pasitikėti Viešpačiu ir Dievo Motinos Marijos galingu užtarimu bei globa. Susirinkusiesiems buvo perduoti Telšių vyskupijos ganytojo vyskupo Jono Borutos SJ sveikinimai ir linkėjimai. Po Rožinio maldos į visus kreipėsi ir Palangos dekanato dekanas, Palangos parapijos klebonas kun. Marius Venskus. Jis pasidžiaugė atėjusiaisiais prie Lurdo grotos bendrai maldai, palinkėjo šios maldos praktikos neužmiršti visą spalį, kai bažnyčiose kiekvieną dieną bus kalbamas Rožinis, ir pakvietė visus tradiciškai kasdien kuo gausiau susirinkus visiems drauge šią maldą kalbėti. Klebonas visus pakvietė maldingai eisenai į Palangos bažnyčią. Maldininkai, giedodami giesmes, nuo Lurdo grotos, į bažnyčią kur 18 val. buvo aukojamos šv. Mišios, patraukė Palangos miesto gatvėmis.

Vakaro šv. Mišių koncelebracijai vadovavo Telšių kunigų seminarijos rektorius kun. R. Norkus, koncelebravo Vydmantų parapijos klebonas kun. Karolis Petravičius bei Palangos parapijoje besidarbuojantys kunigai, liturgijoje patarnavo seminaristai. Pamoksle kun. R. Norkus kalbėjo apie Rožinio maldos praktikos svarbą, ugdant dvasinį gyvenimą. Anot jo, Rožinio malda reikalinga ne Dievui ar Marijai, o mums kiekvienam, nes malda padeda ugdyti žmogaus gyvenimą, tokiu būdu kuriamas santykis su Dievu ir žmonėmis. Rožinio malda yra galinga ir jos praktikavimas yra puiki pagalba ugdant dvasinį gyvenimą.

Po šv. Mišių tradiciškai Palangos klebono kun. M. Venskaus dėka Telšių kunigų seminarijos klierikams, vadovams ir kartu besimeldusiems kunigams surengta vakarienė, vyko gražus tarpusio pabendravimas.

Jau antras dešimtmetis, kai prie seniausios Lietuvoje Lurdo grotos Palangoje Telšių vyskupijoje iškilmingai pradedami Dievo Motinai Marijai skirti gegužė ir spalis – Gegužinių pamaldų bei Rožinio mėnesiai.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Klier. Raimundo ZIMKOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija