„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. lapkričio 4 d., Nr. 10 (79)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Dalios Tamulevičiūtės profesionalių
teatrų festivalio laureatai
su komisija ir rajono meru

Kalba pjesės „Neišmoktos
pamokos“ autorius ir režisierius
Aleksandras Špilevojus. Kairėje
– aktorius Remigijus Vilkaitis

Dalios Tamulevičiūtės
giminių prizu apdovanotas
aktorius Dalius Skamarakas

Geriausia festivalio aktore
pripažinta Aldona Bendoriūtė

Geriausias festivalio aktorius
Darius Meškauskas ir komisijos
pirmininkas režisierius
Algimantas Pociūnas
Autorės nuotraukos

Varėnoje simbolines duris užvėrė visą mėnesį vykęs septintasis žymios kraštietės, iš Senosios Varėnos kilusios režisierės Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Uždarymo renginys Varėnos kultūros centre prasidėjo aktorės Dalios Jankauskaitės, kompozitoriaus ir atlikėjo Andriaus Kulikausko bei birbynininko Kastyčio Mikiškos kūrybine programa „Su peteliške ant lūpų“. Jį vainikavo iškilminga geriausių scenos kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurios metu dvylikai festivalio nominacijų laureatų įteikti apdovanojimai – puikios menininkės Violetos Ganusauskienės kurtos skulptūros.

Šiemet festivalyje buvo parodyta 19 ir suaugusiems, ir mažiesiems žiūrovams skirtų įvairių Lietuvos teatrų spektaklių. Juos vertino komisija: D. Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, Savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijos pirmininkas dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, ką derėtų įvertinti festivalio nominacijomis.

Daugiausia prizų – net keturi – iškeliavo į Klaipėdos dramos teatrą, po du prizus išsivežė „Cezario grupė“ ir Vilniaus teatras „Lėlė“. Po vieną prizą iškeliavo į Klaipėdos jaunimo teatrą, Lietuvos nacionalinį dramos teatrą, Vilniaus mažąjį teatrą ir „Teatriuką“.

Nominacija „Geriausia spektaklio scenografija“ atiteko Neringai Keršulytei Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklyje „Atrask mane“, režisuotame Rolando Kazlo.

Nominacija „Geriausia jaunoji aktorė“ įvertinta Karolina Kontenytė už dukters Bertos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame Mara Kimele.

Nominacijos „Geriausias jaunasis aktorius“ laimėtoju tapo aktorius Donatas Želvys už šauktinio vaidmenį Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Šauktiniai“, režisuotame Pauliaus Pinigio.

Nominacija „Geriausia antraplanė aktorė“ įvertinta aktorė Dalia Storyk už motinos vaidmenį Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Intymūs pokalbiai“, režisuotame Vytauto Rumšo.

Nominacija „Geriausias antraplanis aktorius“ įvertintas aktorius Mantas Vaitiekūnas už labdario vaidmenį Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Bedalis ir labdarys“, režisuotame Gabrielės Tuminaitės.

Geriausia aktore pripažinta Aldona Bendoriūtė už žmonos Lauros vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame Mara Kimele.

„Geriausio aktoriaus“ nominacija įvertintas Darius Meškauskas už tėvo Adolfo vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame Mara Kimele.

Geriausia režisiere nominuota Mara Kimele (Latvija) už Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Tėvas“.

Nominacija „Geriausias spektaklis vaikams“ skirta „Teatriukui“ už spektaklį „Žalia gyva“, režisuotą Agnės Sunklodaitės.

Nominacija „Talentingiausia lietuvių klasikos interpretacija“ įvertintas „Cezario grupės“ spektaklis „Tamošius Bekepuris“, kurio režisierius Cezaris Graužinis.

Geriausiu spektakliu pripažintas Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Atrask mane“, režisuotas Rolando Kazlo.

„Žiūrovų simpatijų“ nominaciją pelnė „Cezario grupės“ spektaklis „Tamošius Bekepuris“.

Dalios Tamulevičiūtės giminių prizas įteiktas kraštiečiui aktoriui Daliui Skamarakui, vaidinusiam dviejuose spektakliuose – Keistuolių teatro spektaklyje „Heraklis“ ir „Knygos teatro“ spektaklyje „Pakalnučių metai“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, sveikindamas festivalio dalyvius, sakė: „Turėjome puikų, aristokratišką mėnesį, nes Varėnos kultūros centre vyko tikra dvasios puota. Visą mėnesį jautėmės teatro kritikais, vertintojais. Scenoje buvo visko – juoko, džiaugsmo, rimties, ir spektakliai dažniausiai nenuvylė. Dėkoju ir Varėnos publiką visą mėnesį džiuginusiems aktoriams, ir ištikimiems teatro mylėtojams. Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis yra labai prasmingas, nes geresnio būdo žymiai režisierei „sugrįžti“ į gimtinę sugalvoti neįmanoma“.

Komisijai pirmininkavęs režisierius Algimantas Pociūnas sakė, kad šis festivalis išskirtinis tuo, jog puoselėja lietuvišką dramaturgiją, toks ir buvo festivalio tikslas. Jis padėkojo visiems, kurie ryžosi atvažiuoti į Varėną vaidinti iš įvairių Lietuvos teatrų. „Septintasis festivalis įrodė savo svarbą. Džiaugiuosi, kad šiais metais nebuvo atsitiktinių spektaklių. Dėkoju komisijai, kuri visą mėnesį kantriai dirbo. Tikiu, kad atrinkome geriausius spektaklius, o juos įvertinti buvo labai atsakingas darbas“. Jis dėkojo visiems varėniškiams už nuoširdumą ir betarpiškumą.

Uždarymo šventėje dalyvavo ir aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas kultūros ministru, inicijavo D. Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, o šiais metais buvo D. Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso komisijos pirmininkas.

Geriausia festivalio aktore pripažinta Aldona Bendoriūtė, dėkodama už įvertinimą, prisipažino: „Džiaugiuosi, kad gyvenime teko laimė būti mokomai Dalios Tamulevičiūtės. Ir pirmame aktoriaus meistriškumo kurse, ir po dešimties metų pertraukos aš jos bijojau, bet kartu ir labai džiaugiausi dėl kiekvieno jos griežto, bet teisingo žodžio. Ir vėliau, kai jos nebetekome, po premjerų pagalvodavau: „O ką pasakytų Dalia?“ Ačiū, kad padrąsinote. Ačiū už įvertinimą“.

Geriausiu festivalio aktoriumi nominuotas Darius Meškauskas pripažino, kad septynis kartus suvaidintas spektaklis „Tėvas“ Varėnoje buvo pats geriausias. „Teatre kiekvieną kartą vaidini iš naujo. Todėl labai svarbus susitikimas su žiūrovais. Jiems šiame procese skiriama ne mažesnė funkcija nei aktoriams. Jūs, Varėnos publika, tikrai labai padėjote, kad suprastume, kaip iš tikrųjų šį spektaklį reikia vaidinti“.

Viena iš Dalios Tamulevičiūtės „auksinio dešimtuko“ aktorių Dalia Storyk pasidžiaugė, kad į Varėną važiuoja nuo pirmojo festivalio ir važiuos visada su didžiausiu malonumu. „Noriu būti šio puikaus projekto, kuris neleidžia pamiršti mylimos režisierės, dalimi“.

Aktorius Dalius Skamarakas, atsiimdamas D. Tamulevičiūtės giminės prizą – „Šviesos Angelą“, kurį iš vilnos sukūrė režisierės pusbrolis Algirdas Guntulionis su žmona Onute, – šmaikštavo, kad savo gimtinėje pamažu tampa mažu pranašėliu.

Aktorius Paulius Čižinauskas, spektaklyje „Tamošius Bekepuris“ suvaidinęs pagrindinį vaidmenį, atsiimdamas „Žiūrovų simpatijų“ prizą, sakė, kad jei bent kiekvienas kultūros centras surengtų po tokį festivalį kaip Varėna, kultūra Lietuvoje būtų daug aukštesnio lygio.

Po iškilmingos festivalio uždarymo ceremonijos teatralai neskubėjo skirstytis – jie turėjo puikią galimybę pabendrauti.

Festivalis, tradiciškai prasidėjo rugsėjo 30-ąją, režisierės gimimo dieną, minėjimu D. Tamulevičiūtės gimtinėje, Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią. Šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis.

Pagerbti režisierės atvyko jos bendražygė aktorė Elena Savukynaitė, režisierius Algimantas Pociūnas, buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai Remigijus Vilkaitis, Dalia Overaitė, Dalia Storyk, kiti Lietuvos teatro žmonės, varėniškiai.

Renginio dalyvius pasveikino rajono meras A. Kašėta, Seimo narys Vidas Mikalauskas, muzikologas Vaclovas Juodpusis. Aktorius R. Vilkaitis sakė, kad šiemet išsipildė jo svajonė – laureatų atranka vyko Varėnoje ir vienuolikos įvairių Lietuvos teatrų pateiktų eskizų peržiūros buvo viešos, jas galėjo žiūrėti visi norintys. R. Vilkaitis sakė, kad šio konkurso nugalėtoją turėtų rinkti ne komisija, o Varėnos žiūrovai. Jis dėkojo organizatoriams už puikiai surengtą festivalio atidarymo renginį Lietuvos muzikų rėmimo fondo vadovei Liucijai Stulgienei, kurios dėka čia skamba Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kvarteto muzika. Kartu su kvartetu koncertavo kylanti muzikos žvaigždė – kraštietis, merkiniškis Šarūnas Šapalas.

Prisiminimais apie mylimą dėstytoją dalindamasi jos mokinė aktorė D. Overaitė sakė, kad tų prisiminimų yra begalės, tačiau visi jie – be liūdnos gaidos, linksmi, šeimyniški. „Dalia buvo mūsų sielų gelbėtoja, didelis autoritetas mums visiems, nes įskiepijo darbštumą, atsakomybę ir meilę savo darbui. Ji buvo maksimalistė, pati negalėjo pakęsti netikrumo ir melo nei scenoje, nei gyvenime. Ir buvo labai atsidavusi savo profesijai“, – prisiminė D. Overaitė.

Po prisiminimų apie režisierę apdovanotas D. Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laimėtojas – Lietuvos rusų dramos teatras. Jis įvertintas už aktoriaus Aleksandro Špilevojaus lietuvišką pjesę „Neišmoktos pamokos“. Pjesės eskizą peržiūrų metu pristatė LMTA studentai (kurso vadovas – Jonas Vaitkus, pedagogė – Airida Gintautaitė).

Tądien Varėnos kino ir parodų salėje buvo parodytas 2015 metų Dalios Tamulevičiūtės premijos laureato – Klaipėdos jaunimo Pojūčių teatro – kamerinis spektaklis „Akmuo. Vanduo. Geluonis“. Jo režisierės K. Žernytės teigimu, spektaklis paremtas lietuvių mitologija ir senaisiais tikėjimais, žiūrovui leidžiama pačiam įsivaizduoti siužetą. Jis skirtas neregiams ir nedidelei žiūrovų grupei, o tądien Varėnoje vykusio spektaklio metu šeši žmonės užrištomis akimis patys buvo simboliniai personažai ir galėjo patirti bei pajusti spektaklio siužetą.

D. Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso komisijos pirmininkas R. Vilkaitis bažnyčioje teatro aktoriui, pjesės autoriui ir režisieriui A. Špilevojui įteikė konkurso ženklą – stilizuotą paukštelį su užrašu „Teatras. Dalia.“ ir kultūros ministro Šarūno Biručio pasirašytą konkurso laureato diplomą. Šio teatro spektakliui pastatyti skirta daugiau nei dvidešimt tūkstančių eurų. Apdovanojimą atsiėmęs A. Špilevojus sakė tikįs, kad spektaklis pavyks ir žiūrovai bus patenkinti.

Šio konkurso programoje iš viso pristatyta ir ekspertų komisijos įvertinta vienuolika spektaklių.

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija