„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. lapkričio 4 d., Nr. 10 (79)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Tris dienas šventė „Subatėlės vakarėly...“

Alfreda PIGAGIENĖ

Koncertuoja „Spalgena“

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija organizavo 11-ąjį folkloro festivalį „Subatėlės vakarėly...“, skirtą bendruomenių metams. Į Varėnos rajoną suvažiavo ansambliai iš visos Lietuvos. Gražų penktadienio vakarą į dzūkišką vakarušką Darželių kaime atskubėjo folkloro ansamblis „Žvangucis“ iš Alytaus, Algis Klova su savo vyrais iš Vilniaus, iš Grigiškių moterų folkloro ansamblis „Spalgena“. Pirmą kartą atvažiavo „Mėguva“ net iš Palangos. Dzūkiškos vakaruškos ir festivalio vedėjai Jonas Bajoriūnas ir Lina Černiauskienė, pasipuošę šio krašto tautiniais kostiumais, gražia dzūkų tarme pristatė svetelius, o Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius palinkėjo smagios vakaronės. O ji tokia ir buvo. Visi susirinkę taip dainavo, kad net pušelės linko. Visi kojų miklumą išbandė. Vieni kitus mokė ne tik dzūkų, aukštaičių, net latvių ratelių ir šokių. Vyresnieji žavėjosi mažosios Neringutės Mockevičiūtės, alytiškių ir darželiečių vaikų noru ir mokėjimu šokti. Šmaikštuolis J. Bajoriūnas taip gražiai prašė svetingųjų šeimininkų padainuoti, kad Rūta Vilkienė paklausė ir pievelėje skambėjo gražūs jos šeimynėlės balsai. Po tokios smagios vakaruškos Darželių kaimo gaspadinės pakvietė visus arčiau laužo prie didelio katilo, kuriame troškinosi šiupinys „su briedzo mėsa“.

Šeštadienio popietę linksmybės tęsėsi Margionių klojimo teatre. Koncertavo „Vydraga“, „Mėguva“ ir „Spalgena“. Musteikos moterys lauko sceną papuošė savo austais divonais (lovatiesėmis). Į šį kaimą atvažiavo dzūko Dariaus Mockevičiaus vadovaujama folkloro grupė „Ratilai“ iš Vilniaus ir „Seluona“ su vadove Rimute Vitaite iš Zarasų. Aukštaičiai buvo pasipuošę savo austais ir siūtais kostiumais. Linksmybės vyko šalia bitininkystės muziejaus, todėl aukštaičiai dainavo apie biteles ir ne tik. Jų kraštas priklauso sėliams, kurių palikimas – sutartinės. Tai ir jos čia skambėjo. Ne tik dainomis, rateliais, bet ir humoristiniais pasakojimais stebino „Seluona“. Kai užgrojo vilniečiai, smagiai trypė ne tik jaunimas, bet ir garbaus amželio sulaukę. Subėgo dzūkeliai ir laukę grybų supirkėjo. Smagūs folkloro grupės „Ratilai“ vyrai su susirinkusiais dainavo ne tik senovines dzūkų, humoristines, bet ir aukštaičių dainas, o fokstroto melodija kvietė visus į pajūrį, į Palangą. Tikra dzūkė, Musteikoje gimusi ir jau 89-erių sulaukusi Julė Tamulevičienė „pėtnyčion dar uogas rinko, o subaton pėsca virš kilometro in koncertų atajo“. Musteikiškiai burnoje tirpstančiais pyragėliais su miško gėrybėmis ir kitokiais dzūkiškais gardumynais visus vaišino. Po linksmybių sveteliai iš Vilniaus ir Zarasų, keli druskininkiečiai apžiūrėjo bitininkystės muziejų. Dzūkijos nacionalinio parko direktorius E. Gudelevičius (festivalio metu buvo pasipuošęs dzūkų tautiniu kostiumu) ir darbuotoja Lina Černiauskienė supažindino su muziejaus istorija ir veikla.

Šeštadienio vakarą visi kolektyvai susitiko Marcinkonyse prie gražaus Kastinio ežero. Prieš koncertą buvo mokoma senųjų Dzūkijos krašto amatų, vyko turgelis. Šioje nuostabioje vietoje, pušelių pavėsyje, prie ansamblių prisijungė dzūkeliai: „Aukso paukštės“ laureatas Marcinkonių kaimo etnografinis ansamblis ir dainuojančios Žiūrų kaimo moterys. Dzūkiškai sveikino Varėnos rajono meras Algis Kašėta, o mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius įteikė gardų šimtalapį. Sveikino Seimo narys Gediminas Jakavonis ir aktorė Olita Dautartaitė. Visi etnografiniai ansambliai ne tik skambiomis dainomis, šokiais, rateliais, sutartinėmis linksmino, bet ir humoristiniais pasakojimais. „Spalgenos“ moterys (vadovė – Dalia Mockevičienė) scenoje atidarė turgelį. Jos mokė, kaip prisivilioti bernelį ar mergelę, kitokias istorijas porino. Neringutė puikiai padainavo „Ėsk, karvute“. Senovines dzūkų dainas su Žiūrų kaimo folkloro ansambliu dainavo visi susirinkę. „Mėguva“ dainą skyrė visoms Onutėms. Žemaitės ir jų muzika į „spacerą“ pakvietė Varėnos valdžios vyrus. Jos įsitikino, kad ir dzūkai smagiai šoka polkutę. „Vydragos“ vadovas A. Klova festivalio vedėjams padovanojo ansamblio ir savo plokšteles. Koncerto pabaigoje Žiūrų moterų pageidavimu „Ratilai“ pagrojo ir padainavo „Bingelį“, o ansamblio dainininkei Marcelei paskyrė polką „Marceliukė“, kurią garbaus amžiaus senolė sušoko puikiai. Žiūrovai ilgai nenorėjo paleisti šio ansamblio, kuriame būgneliu smagiai grojo ir Neringutė.

Vaišingi ir svetingi dzūkeliai kolektyvams įteikė dėkavones, vietinių meistrų nupintus kašikus grybams rinkti ir iš šilų surinkto medaus, kad stipresni būtų. Pačias mažiausias festivalio dalyves, pasipuošusias tautiniais drabužėliais, dainininkes, muzikantes ir aktyvias šokėjas – vilnietę Neringutę ir dar mažesnę Mildutę iš Zarasų – apdovanojo knygomis.

Taip smagu buvo, kad neįmanoma visko ir apsakyti. Didysis koncertas baigėsi, kai saulė ėmė leistis į ežerą. Vėliau vyko vakaronė su Marcinkonių bendruomene.

Sekmadienį baigiamasis koncertas persikėlė į Merkinės miestelį. Čia prisijungė ir „Kukalis“. Visas dienas lydėjo puiki nuotaika, gražus bendravimas, naujos pažintys ir geras oras. Ačiū folkloro ansamblių kolektyvams, festivalio rengėjams ir rėmėjams. Gyvuokite dar daug metų!

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija