„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. sausio 23 d., Nr. 1 (161)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lankėsi JAV kongresmenas lietuviška pavarde

Prezidentas Valdas Adamkus
priėmė Jungtinių Amerikos Valstijų
Kongreso narį Džoną Šimkų

Praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi lietuviškos kilmės, turintis ir airiško, ir Amerikos indėnų, ir vokiečių kraujo Jungtinių Valstijų Kongreso narys Džonas Šimkus (John Shimkus). Kokių nors saitų su Lietuva jis jau neturi, tačiau didžiuojasi savo lietuviška pavarde. Dž. Šimkus yra Atstovų rūmų Baltų sambūrio pirmininkas ir turi pareigą atstovauti savo protėvių krašto interesams. Dabar jis dalyvavo Lietuvoje vykusiame užsienio politikos strategų susirinkime, aptariusiame svarbius tarptautinių santykių aspektus. Nuo 1999 metų kongresmenas Lietuvoje lankėsi jau penkis kartus. Jis susidarė įspūdį, kad iš totalitarinio režimo išsivadavusi Lietuva eina demokratijos keliu. JAV Kongresas yra parėmęs Dž. Šimkaus iniciatyvą – rezoliuciją, pasmerkiančią Baltijos šalių okupaciją. Tačiau kongresmenas abejoja, ar sovietų okupacijos metais patirtą žalą turėtų kompensuoti „nauja, demokratinė” Rusija – geriau viešinti žalos klausimą, pasakant, kad Sovietų Sąjunga, pasirašydama Ribentropo–Molotovo paktą pasielgė blogai, neteisėtai.

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus priimdamas Dž. Šimkų, sakė: „Jūs visuomet buvote Lietuvos draugas ir daug prisidėjote prie valstybės euroatlantinės integracijos proceso. Jūsų indelis buvo ir yra labai svarus ginant Lietuvos interesus Jungtinėse Amerikos Valstijose“.

Kongresmenas Dž. Šimkus sakė su džiaugsmu atvykęs į Lietuvą, kuri pati yra pergyvenusi ne vieną priespaudos režimą, o šiandien yra aktyvi demokratijos gynėja. JAV Kongreso nario nuomone, Lietuva vykdo reikšmingą misiją skleisdama laisvės vertybes Rytų Europoje ir Pietų Kaukaze. Kongresmenas Dž. Šimkus padėkojo Lietuvai už veiklą tarptautinėse taikos misijose Afganistane ir Irake, už aktyvų darbą vadovaujant Goro provincijos atkūrimo grupei.

JAV atstovas pažymėjo, kad Lietuva padarė didelę pažangą siekiant bevizio režimo su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Jo nuomone, Lietuva jau greitai galės džiaugtis atkaklaus ir kryptingo darbo šioje srityje rezultatais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija