„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. vasario 20 d., Nr. 4 (163)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

V. Landsbergis apie Rusijos „mažąjį šaltąjį karą“

Buvęs Lietuvos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos Lietuvos Respublikos vadovas Vytautas Landsbergis, vasario 12 dieną Vašingtone, Nacionaliniame spaudos klube pasakė, jog Rusija su Vakarų Europa sudariusi energetikos sutartis, kurios vėliau leis Maskvai plėsti savo politinę įtaką pasitelkus įbauginimo taktiką, Baltijos valstybėms paskelbė „mažąjį šaltąjį karą“. Apie tai rašo rašo „The Washington Times“.

Rusija grįžo prie jai būdingo agresyvaus elgesio, sukeldama „didelį likusio pasaulio įtarimą“ ir griaudama „neilgai gyvavusias viltis, jog Rusija po Sovietų Sąjungos žlugimo taps demokratine valstybe“, – sakė V. Landsbergis. Jis taip pat prognozavo, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo šalininkai, didindami jos priklausomybę nuo Rusijos energijos šaltinių, sieks priversti Vakarų Europą paklusti Rusijai. Rusija jau taiko politinį spaudimą Gruzijai ir Ukrainai – svarbiausioms Rusijos energijos klientėms. Jis taip pat perspėjo apie gresiančią ekologinę katastrofą, kuri kils dėl Vokietijos ir Rusijos sandėrio nutiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu, nes statybos darbų vykdymo metu gali sukilti „nepaprastai nuodingos pramoninės nuosėdos“. V. Landsbergis baiminasi, kad tiesiant dujotiekį gali būti sujudinti „tūkstančiai tonų“ cheminių ginklų, kuriuos vokiečių kariai Antrojo pasaulinio karo pabaigoje išmetė į Baltijos jūrą.

V. Landsbergio nuomone, europiečiai klysta, tvirtindami, jog reikia įtraukti Rusiją į energijos tarpusavio priklausomybės tinklą, nes esą Rusija ims elgtis geriau, jei traktuos Europą kaip energijos klientę, o ne politinę grėsmę. „Tai sena Lenino idėja, kad kapitalistai sumokės už pakylą, ant kurios komunistai juos pakars“, – teigė jis. Rusija daro viską, kad atgautų įtaką buvusioms Sovietų respublikoms ir Rytų Europai ir kaip pavyzdį pateikia Maskvos protestą prieš NATO plėtrą ir grasinimus dėl JAV priešraketinės gynybos sistemos Lenkijoje ir Čekijoje. „Prieš Baltijos valstybes buvo naudojamas šantažas, kad mes nestotume į NATO,“ – teigė jis. Tačiau Estija, Latvija ir Lietuva įstojo į NATO aljansą 2004 metais. „Nepriklausomų tautų idėja Kremliui nesuvokiama“, – pridūrė V. Landsbergis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija