„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. vasario 20 d., Nr. 4 (163)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Valdomos demokratijos grimasos

Petras KATINAS

Buvęs KGB rezidentas Rytų Vokietijoje, dabar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas puikiai įsisavino Lubiankos mokslus. Jis sugalvojo ir paskelbė niekur negirdėtą „valdomos demokratijos“ valstybės modelį. Ir kas keisčiausia, netgi demokratinių šalių sostinėse šis modelis susilaukia nemažos dalies politikų ir intelektualų pritarimo. Esą per ilgus amžius taip susiklostė, kad rusai yra ypatinga tauta, turinti kažkokią paslaptingą „rusų sielą“, kuriai demokratija visiškai svetima ir nepriimtina. Tokias idėjas palaiko dabartiniai Kremliaus ideologai, nemaža dalis rašytojų, filosofuojančių Kremliaus dvaro pataikūnų. Todėl neatsitiktinai V. Putinas ir paskelbė visus opozicijos atstovus ar dabartinės valdžios kritikus išdavikais, šakalais, besimaitinančiais iš užsienio numestais trupiniais ir t. t.

Likus kelioms dienomis iki Valstybės Dūmos rinkimų, kuriuos net V. Putino bičiuliai užsienyje vadino komedija bei farsu ir vertino kaip dar vieną V. Putino šlovinimo akciją, Maskvoje ir Sankt Peterburge sutelktos didžiulės milicijos ir omonininkų pajėgos brutaliai susidorojo su opozicijos mitingo dalyviais. Juos, netgi moteris ir paauglius, negailestingai daužė guminėmis lazdomis, grūdo į specialiai iš anksto atvarytus autobusus. Provincijoje su opozicija jau faktiškai susidorota, o štai Maskvoje ir Sankt Peterburge tokių vis dar atsiranda. Todėl, Kremliaus įsakymu, buvo liepta suduoti dar vieną smūgį opozicijai, pirmiausia iš „Kitos Rusijos“. Toliau vyksta „liaudies priešų“ paieškos ir veiksmai prieš juos. Ne vienoje aukštojoje mokykloje studentai, drįstantys pareikšti savo nuomonę, nepalankią dabartinei valdžiai, o ypač V. Putino atžvilgiu, be ceremonijų šalinami iš universitetų ir institutų. V. Putino asmenybės kultas paskutiniuoju metu pučiamas iki begalybės. Nors tėvu ir mokytoju jis dar oficialiai nevadinamas, bet ateity tai gali atsitikti. Neseniai Maskvoje įvyko plačiai išreklamuota Pavelo Danilino knygos „Putino priešai“ prezentacija. Knygos „herojai“ – septyni asmenys, autoriaus apkaltinti visomis mirtingomis nuodėmėmis. Tai finansų magnatai: Borisas Berezovskis, Vladimiras Gusinskis, Michailas Chodorkovskis, Garis Kasparovas, Eduardas Limonovas, Andrejus Ilarionovas (buvęs V. Putino ekonomikos patarėjas) ir Michailas Kasjanovas (buvęs premjeras). Rašytojas Pavelas Danilinas, pristatydamas šį „kūrinį“, pabrėžė: „Jų neapykanta Rusijai natūraliai koncentruojasi į prezidento V. Putino asmenybę. Dėl to jie – pagrindiniai Putino priešai. Vadinasi, ir Rusijos priešai. Jeigu jūs trokštate blogo Rusijai, tai suprantate, kad pagrindinė kliūtis tam blogiui yra V. Putinas. O kenkdami jam, jūs kartu siekiate kenkti Rusijai“.

Taigi, kuo skiriasi tokie ir panašūs samprotavimai nuo juodžiausių stalinizmo represijų laikų? Tiesa, kol kas dar apsieinama be masinių areštų ir kalinimo. Tačiau P. Danilino knygos pasirodymas byloja, kad taip gali įvykti. Ir gana greitai.

Susidorojimą su opozicija pasmerkė JAV Baltieji rūmai ir Europos Taryba. Tačiau V. Putinas į tokius aptakius ir neryžtingus protestus jau seniai nekreipia jokio dėmesio.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija