„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. balandžio 9 d., Nr. 6 (165)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Sportas ir politika

Pekino vasaros olimpinių žaidynių belaukiant

Petras KATINAS

Prieš olimpines žaidines Pekine
nesiliauja protestai dėl žmogaus
teisių pažeidimų Kinijoje
ir neramumų Tibete
Reuters nuotrauka

„Šaltojo karo“ laikais Sovietų Sąjunga, ypač jos satelitai iš vadinamųjų liaudies demokratinių respublikų ir Kubos, siekė paversti sporto varžybas komunistinės santvarkos triumfu. Esą tiktai komunistinėje ar socialistinėje santvarkoje žmonėms sudaromos visos sąlygos vystyti savo talentus, pasiekti fizinį ar net dvasinį tobulumą. Ypač sportininkai buvo priversti tarnauti komunistinei propagandai Rytų Vokietijoje, kuri buvo vos ne komunizmo bastionu Europoje. Dargi labiau nei Sovietų Sąjungoje. Vadinamoje VDR netgi buvo įkurtas specialus slaptas institutas, dirbęs STAZI struktūroje, kuriame mokslininkai, eruditai kūrė specialius preparatus ir vaistus, populiariai tariant – dopingą, skirtą stimuliuoti fizines sportininkų jėgas siekiant pasaulio ir olimpinių rekordų. Nesvarbu, kad nemažai tų rekordininkų, kurie pumpavo šiuos preparatus, gana jauni išėjo į aną pasaulį arba visam gyvenimui tapo neįgaliais arba netgi dvasios invalidais. Žlugus SSRS, tokių publikacijų ir dokumentinių straipsnių buvo pasirodę ir Rusijos spaudoje.

Dabar kažkas panašaus vyksta Kinijoje, tam skiriant milžiniškus pinigus. Beje, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovai, pavyzdžiui, buvęs Maskvos bičiulis Ch. A. Samarančas atvirai, aišku, ne už dyką, dirbo Maskvai tiesiogine to žodžio prasme. Kai kurie užsienio žvalgybos specialistai rašė, kad Ch. A. Samarančas buvo netgi KGB-GRU agentas ir nuolat teikė informaciją Lubiankai.

Antrąją šv. Velykų dieną Graikijos Olimpijoje buvo uždegta olimpinė ugnis, kuri rugpjūčio mėnesį pasieks Pekiną, kur bus atidarytos XXIX olimpinės žaidynės. Visai nesvarbu, kad daugelis labai garsių pasaulio sportininkų, medicinos specialistų vis dažniau atvirai reiškia priekaištus TOK vadovybei, kad ji neatsakingai pasirinko Pekiną olimpiados vieta, paklusdama Kinijos valdžios spaudimui ir vis didėjančiai jos įtakai pasaulyje. Specialistų vertinimais, olimpinės žaidynės Pekine taps sunkiu išbandymu sportininkams. Visų pirma dėl nepaprastai didžiulio oro užterštumo, kuris peržengė visas ribas. Štai šiomis dienomis pasaulio rekordininkas, maratono ir kitų ilgų distancijų bėgikas iš Etiopijos Haile Gebrselasija padarė sensacingą pareiškimą, kad jis atsisakysiąs dalyvauti olimpiadoje, jeigu oro užterštumas Pekine nebus sumažintas iki saugesnio lygio. Specialistų duomenimis, metų pradžioje išmetamų dujų koncentracija Pekine peržengė visas leistinas normas mažiausiai 12 kartų! Ir tai užfiksuota žiemos metu. O rugpjūčio mėnesį, kada prasidės olimpiada, užterštumo lygis bus nepalyginamai didesnis.

Ne tik Estijos pasaulio rekordininkės, bet ir kitos sporto žvaigždės, jau nekalbant apie specialistus, per visus olimpinio judėjimo metus nebuvo susidūrę su tokiomis neprognozuojamomis sąlygomis, kokios jų laukia Kinijoje. Pagrindiniu ekstremaliu faktoriumi specialistai įvardija vietos klimatą, nepaprastai užterštą orą kartu su didžiule drėgme. Pavyzdžiui, pernai rugpjūtyje oro temperatūra Pekine buvo 45 laipsniai ir daugiau karščio, o drėgmė pakilo iki 80-90 proc.! Tai, anot mokslininkų, sudaro žmonėms, o ypač sportininkams, tiesiog pragariškas sąlygas. Ne paslaptis, kad daugelis maratono bėgikų apskritai atsisako dalyvauti varžybose, jeigu starto metu oro temperatūra didesnė nei 20 laipsnių šilumos. Todėl specialistai kaltina TOK lengvabūdiškumu – juk jie galėjo nukelti žaidynes į palankesnį rugsėjo mėnesį. Bet esmė ta, kad kinai ir jų komunistiniai vadovai labai tiki esą stebuklingu skaičiumi „8“, kuris neša sėkmę. Todėl jie net girdėti nenorėjo apie olimpiados perkėlimą į rugsėjį. Tuo labiau kad šį kartą atidarymo dienos datoje yra netgi trys aštuoniukės: 2008 08 08.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Žakas Roggas unisonu su Kinijos valdžios ir sporto vadovais bandė įtikinti nacionalinius olimpinius komitetus ir sportininkus, kad iki olimpiados pradžios pavyks išspręsti bent jau vieną problemą – sumažinti siaubingą oro užterštumą. Ne paslaptis, kad Pekinas po kelias dienas per mėnesį, o kartais ištisas savaites skendi dusinančio smogo debesyse. Mat, be viso kito, Pekinas yra išsidėstęs gana nepatogioje vietoje – žemumoje, iš kelių pusių apsuptoje kalnų. O miestas ir jo apylinkės tiesiog perpildytos įmonėmis, fabrikais ir gamyklomis, kurios beveik visos kūrena akmens anglį. Iš dešimties tūkstančių kaminų dieną naktį kamuoliais veržiasi juodi dūmai, nežmoniškai teršdami orą. TOK jau įspėjo žaidynių organizatorius, kad olimpiados dienomis, jeigu didžiulis užterštumas nebus sumažintas, sportiniai startai gali būti perkelti vėlesniam laikui. O tam faktų daugiau negu reikia. Pirmaisiais šių metų mėnesiais užregistruota, kad viename Pekino oro kubiniame metre buvo užfiksuoti negatyvūs rekordiniai skaičiai – 600 mikrogramų dulkių ir dūmų dalelių. Tai 12-14 kartų viršija Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą lygį. Esant tokioms sąlygoms, pagyvenusiems žmonėms išvis nerekomenduojama išeiti į gatvę, o dirbantiesiems – kuo mažiau būti atvirame ore. Žaidynių organizatoriai žada, kad olimpinių žaidynių dienomis oro užterštumas sumažės iki 150 mikrogramų vienam kubiniam metrui, tačiau tai vis tiek daugiau kaip tris kartus viršija leistiną normą. Beje, pernai rudenį vykusiose priešolimpinėse kalnų dviračių lenktynėse Pekine dauguma dalyvių paliko distanciją, skųsdamiesi aštriais skausmais plaučiuose, sausu kosuliu. Amerikiečių olimpinės bokso rinktinės gydytojas Frenkas Filiberto po varžybų, vykusių Pekine, pareiškė, kad dešimt jo sportininkų pasijuto labai blogai vien tik prabėgę trumpą atstumą Pekino gatvėje.

Negalima pamiršti dar vieno dalyko – tai gana dažnai Pekiną siaubiančios smėlio audros, kartais pasiekiančios katastrofišką mastą. Iš Kuntago, o ypač iš garsiosios Gobi dykumos, esančios vos už 150 mylių nuo Pekino, atslenkančios smėlio audros sukelia tragiškų padarinių. Bet nieko nepadarysi. Olimpiados dalyviams teks sukti galvas, kaip nors iš dalies apsisaugoti nuo negatyvių gamtos reiškinių, o ypač baisaus oro užterštumo. Jau skelbiama, kad įvairių šalių olimpinių žaidynių sporto medikai bei specialistai skubiai rengia specialius sportininkų kostiumus iš vėsinančios tekstilės, atšaldymo liemenes. Neatmetama galimybė, kad bus panaudoti jau pamiršti oro respiratoriai. Britų ir amerikiečių medikai parengė specialias maitinimo programas sportininkams. Bėgikams, pavyzdžiui, rekomenduojama naudoti kuo daugiau antioksidantų, vitaminų C ir E. Sudaryti produktų ir maisto papildų sąrašai. Pasak Didžiosios Britanijos rinktinės vyriausiojo gydytojo Briuso Hamiltono, visiems britų olimpiečiams parengta speciali dieta, kuri leis pagerinti kvėpavimą smarkiai užterštoje Pekino atmosferoje.

Jau uždegant olimpinę ugnį Graikijos Olimpijoje žmogaus teisių organizacijų vadovai surengė protestus prieš Kinijos vykdytą ir tebevykdomą Tibeto žmonių persekiojimą ir suėmimus. Per neramumus Tibeto sostinėje Lhasoje, Tibeto migracijos vadovų pranešimais, buvo nužudyta apie 130 tibetiečių. Vyksta masinės represijos. Ne tik Tibete, bet ir kaimyniniame Nepale, į kurį yra pabėgę daug tibetiečių. Mat Nepalo valdžia, įsiteikdama Pekinui, klusniai vykdo jo nurodymus. Tai ir suprantama. Juk niekas negarantuotas, kad ir Nepalo neištiks Tibeto likimas. O dėl demokratinių jėgų ir žmogaus teisių gynėjų raginimų boikotuoti Pekino olimpines žaidynes, tai vargu ar jie bus išgirsti. Niekas nenori gadinti santykių su nepaprastai sustiprėjusia Kinija. Tokiais atvejais, kaip jau ne kartą yra buvę, apie demokratines laisves pamirštama. O Kinija, be abejo, olimpiadą išnaudos savo galybės ir tvarkos demonstravimui. Tuo labiau kad ES ir netgi Amerikos vadovai apsimeta tikintys, jog Tibeto žmonių demonstracijos tėra ekstremistų sukelti neramumai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija