„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. lapkričio 26 d., Nr.19 (178)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„XXI amžiaus saulės“ dvaras ir dvariškiai

Šiaurės Korėjos diktatorius
Kim Čen Iras

Pasaulyje pasirodžius pranešimams apie branduoline kuoka  mosuojančios Šiaurės Korėjos „mylimiausiuoju vadu“ tituluojamo diktatoriaus 67-erių metų Kim Čen Iro sunkią ligą ar net mirtį, sukruto ne tik Šiaurės Korėjos kaimynai, bet ir visas pasaulis. Tokios kalbos turi pagrindą. Tuo labiau kad „mylimiausias vadas“ rugsėjo 9 dieną nepasirodė pagrindiniame propagandiniame šou – kariniame parade, skirtame Korėjos „liaudies demokratinės respublikos“ įkūrimo metinėms. Netgi naivuoliai suvokė, kad Pchenjane vyksta kažkokie neįprasti dalykai. Susirūpino netgi tarptautinis MAGATE branduolinės kontrolės organizacijos vadovai – juk ne juokas, kai nežinai, kieno rankose atsidurs mažiausiai dešimt branduolinių užtaisų.

Tiesa, gandai apie „mylimiausiojo vado“ mirtį sklando jau ne pirmą kartą. Dar prieš ketverius metus Japonijos savaitraštis „Sukai gendai“ pranešė, kad „nacijos saulė“ mirė nuo diabeto ir jį pakeitė iš anksto parengtas antrininkas. Dabar pasaulio spauda sujudo. Pasirodė daugybė pranešimų, kad diktatorių ištiko paralyžius, insultas, infarktas ar pan. Pchenjanas įtartinai tyli, nors laikraščiuose pasirodė diktatoriaus nuotrauka, kurioje jis su generolais inspektuoja karinius dalinius Pietų Korėjos pasienyje. Seule gyvenantis Šiaurės Korėjos pabėgėlių organizacijos vadovas Li Er Honas įspėjo, kad greičiausiai Pchenjane prasidėjo kova dėl valdžios ir visi, ypač Šiaurės Korėjos kaimynai, turi susirūpinti, kad toje kovoje nesprogtų branduolinis reaktorius Jonbene. Pasak Li Er Hono, nuo Pchenjano tik ranką ištiesti iki Rusijos Vladivostoko, Kinijos ar Japonijos. Jo žodžiais, pasekmės būtų siaubingos. Tuo labiau kad Seule knibždėte knibžda Pchenjano šnipų. Todėl jeigu Kim Čen Iras mirė, ar neužims „sosto“ dar baisesnis diktatorius, kuris paspaus branduolinį mygtuką.

Apie Kim Čen Irą sklinda įvairiausi gandai. Štai Japonijos „Kiodo Cusin“ agentūra pranešė, kad iš Kinijos  į Pchenjaną atvyko penki garsūs medikai gydyti mirtinai susirgusio  diktatoriaus. O „New York Times“ rašo, kad „tėvui ir mokytojui“ padaryta galvos smegenų operacija. Dargi visada panašiais atvejais besireiškiantys astrologai atsisako pranešti, ar dar gyvas Kimas, ar jau iškeliavo į geresnį pasaulį. Beje, pačioje Šiaurės Korėjoje šis klausimas mažai ką jaudina. Pusbadžiu gyvenantys, paversti tikrais vergais ir robotais Šiaurės Korėjos žmonės siekia kaip nors palaikyti savo gyvastį, gauti saujelę ryžių ar šiaip ką nors valgomo. Jie įsitikinę, kad juos amžinai valdys Kimų dinastija. Užguitiems Šiaurės Korėjos baudžiauninkams jau seniai įdiegta į galvas, kad komunistų vadai yra amžinai gyvi. Juk ant oficialių popierių ir dokumentų iki šiol puikuojasi 1994 metais mirusio Kim Čen Iro tėvo Kim Ir Seno parašai.

Oficialiai Kim Čen Iras turi tris sūnus, kuriuos pagimdė dvi jo pagrindinės meilužės. Tačiau kuris iš jų taps vadovu, iki šiol neaišku. Ilgą laiką diktatoriaus numylėtiniu ir „kronprincu“ buvo laikomas jo vyriausias sūnus – 37 metų Kim Čen Namas, vienos garsios Šiaurės Korėjos kino aktorės Son Che Rim sūnus, 1983–1985 metais gyvenęs Maskvoje ir specialioje mokykloje mokęsis prancūzų kalbos. Tačiau iš tų mokslų nieko neišėjo, nes įpėdinis daugiausia laiko praleisdavo diskotekose. Prieš keletą metų įpėdinis kartu su dviem gražuolėmis  buvo sulaikytas Japonijos sostinės Tokijo oro uoste, pateikęs suklastotą pasą. Labai supykęs tėtušis  iš jo atėmė įpėdinio statusą.

Kitas pretendentas – 27 metų Kim Čen Čenas – populiarios balerinos Ko En Chi sūnus. Kaip pažymėjo į Seulą pabėgęs buvęs Šiaurės Korėjos Darbo (komunistų) partijos sekretorius Chvan Dian Obas, šis sūnus dabar yra realiausias įpėdinis, nes iš visų meilužių diktatorius labiausiai mylėjo jo motiną baleriną, o jai mirus išgyveno depresiją. Tačiau kiti bėgliai iš Šiaurės Korėjos, tarp jų ir buvęs asmeninis diktatoriaus virėjas, antrąjį sūnų Kim Čen Čeną laiko niekam tikusiu lepūnėliu, kuris nuolat puola į isteriją, netgi ima raudoti be jokios rimtesnės priežasties. Be to, jis tiesiog įsimylėjęs amerikiečių dainininką Eriką Klaptoną ir netgi už didžiulį honorarą pakvietė jį koncertuoti Pchenjane. Apžvalgininkai pažymi, kad naująjį įpėdinį labai palaiko armijos generolai, o neseniai jie surengė didžiulę propagandinę kompaniją, šlovindami jo motiną. Buvusi diktatoriaus meilužė (esant dar gyvai oficialiai žmonai!) paskelbta „didžiai gerbiama motina, labiausiai iš visų mylinčia didįjį vadą“.

Jauniausias sūnus 24 metų Kim Čen Unas, irgi balerinos Ko En Chi sūnus, pakliuvo į tėtušio diktatoriaus nemalonę, nes mėgsta persirenginėti moteriškais drabužiais. Žinoma, „XXI amžiaus saulei“ įpėdinis transvestitas – nepriimtinas. Nesvarbu, jog šis nuolat dalyvauja uždaruose tėtušio vakarėliuose – orgijose, kuriose ant stalų pagal amerikietišką muziką šoka nuogos balerinos. Tačiau šiaip jaunėlis stengiasi įtikti tėtušiui: žaidžia tinklinį (nors nemėgsta jo), valgo patiekalus iš  gyvų žuvų, kaip ir didysis vadas nešioja marškinėlius su amerikiečių kino žvaigždės Melo Gibsono portretu. Tiesą pasakius, šie trys sūnūs nėra vieninteliai kandidatai į įpėdinius. Netgi priėmimuose ir slaptuose partinių bonzų pokalbiuose vis dažniau užsimenama apie nuo diktatoriaus nė per žingsnį neatsiliekantį generolą O Kuk Ridą ir „XXI amžiaus saulės“ asmeninę sekretorę 42-jų metų Kim Ok. Pastaroji turi milžinišką įtaką diktatoriaus dvare ir, pasak žinovų, sugebėjusių pabėgti iš to dvaro, ji vynioja Kim Čen Irą aplink pirštą kaip tiktai nori. Beje, diktatorius visada vežasi šią apsukruolę į oficialius susitikimus su užsienio politikais, nors niekada nesiveždavo nė vienos buvusios meilužės ir tuo labiau žmonos.

Kad ir kaip ten būtų, dėl sosto įpėdinystės kova dar tęsis. Ir gana nuožmi. Vyriausiąjį sūnų palaiko Šiaurės Korėjos KGB, antrąjį – armija, trečiąjį – partinis aparatas. Yra ir kitų variantų. Visi pripažįsta, kad generolams ir partinėms viršūnėms jau įgriso absoliuti priklausomybė nuo neprognozuojamo Kim Čen Iro ir jo dinastijos, todėl negalima atmesti galimybės, kad įpėdiniu taps visiškai nežinomas asmuo. O pasauliui visiškai ne tas pats, kas kontroliuos branduolinį mygtuką.

Antra vertus, kalbos apie sunkiai sergantį ar vos ne mirties patale atsidūrusį diktatorių gali būti paties Kim Čen Iro inscenizuotos. Juk diktatorius yra labai uždaras žmogus ir paniškai bijo pasikėsinimų, užkrečiamų ligų: po kiekvieno pasisveikinimo su svečiais plaunasi rankas specialiu tirpalu, bijo skraidyti lėktuvais, per gyvenimą nedavė nė vieno interviu vietiniams ir užsienio žurnalistams. Tad visai gali būti, kad diktatorius pats sukėlė triukšmą dėl savo ligos. Pasak vieno rusų žurnalisto, žiūrėkite ir drebėkite, kad be mano kontrolės branduolinį mygtuką nepaspaustų koks nors netikėlis.

Petras KATINAS

Keli faktai iš diktatoriaus gyvenimo

Pinigai. Oficialiai skelbiama, kad besimaudantis prabangoje Kim Čen Iras, kaip ir visi jo pavaldiniai, per mėnesį gauna tik… 25 eurų atlyginimą. Pasaulio žvalgybų ekspertai nustatė, kad diktatoriaus sąskaitoje viename Honkongo banke padėta daugiau kaip 20 milijardų eurų.

Vaikai. Be jau minėtų diktatoriaus oficialiai pripažintų trijų sūnų, kurių nė vieno nepagimdė oficiali žmona, dar yra mažiausiai 13 pavainikių.

Titulai. Tokių šlovinančių titulų Kim Čen Iras turi daugiau nei šimtą. Tarp jų „geležinis viską nugalintis karvedys“, „socializmo saulė“, „XXI amžiaus saulė“, „XXI amžiaus kelrodė žvaigždė“, „partijos centras“ ir t. t.

Moterys. „Mylimiausias vadas“ nuo vaikystės jaučia begalinę silpnybę moterims. Pirmiausia meno ir kultūros sferų darbuotojoms – artistėms, balerinoms, kino žvaigždėms. Kartą, siekdamas patenkinti savo užgaidas, Kim Čen Iras savo meilužėmis padarė visą Pchenjano moterų baleto trupę. Paskaičiuota, kad per visą savo gyvenimą Šiaurės Korėjos diktatorius turėjo per tūkstantį meilužių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija