„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. spalio 28 d., Nr.17 (196)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Azija kuria Valiutos fondą

Petras KATINAS

Nesibaigiant pasaulio ekonominei krizei Azijos valstybės ėmė kurti savo regioninį rezervinį fondą, kuris gali tapti rimta alternatyva Tarptautiniam valiutos fondui. Ir tai ne šiaip sau svajonės ar iliuzijos – tokį sprendimą priėmė Indonezijos kurorte Balyje susirinkę Pietryčių Azijos asociacijos (ASEAN) finansų ministrai. Japonijos, Kinijos ir Pietų Korėjos ministrai susitarė įsteigti 120 milijardų dolerių fondą, kuris pradės veiklą jau šių metų pabaigoje.

Steigiamasis fondas turės išspręsti susiklosčiusius finansinius sunkumus įsisiūbavus pasaulinei ekonominei krizei Pietų ir Pietryčių Azijoje ir tapti papildoma tarptautine finansų organizacija. Pagal ambicingus planus vadinamasis Azijos fondas taps alternatyva Tarptautiniam valiutos fondui, kurio lėšų aiškiai nepakanka visiems tų lėšų trokštantiems. Du trečdaliai kuriamo Azijos fondo lėšų teks Japonijai (iki 32 proc.) ir Kinijai, kuri dabar laikoma trečia šalimi pasaulio ekonomikoje. Japonija ir Kinija įneš į kuriamą fondą po 38,4 milijardus dolerių. Pietų Korėjos dalis sudaro 16 proc. – 19,2 mlrd. dolerių. Likusius 20 proc. – 24 mlrd. dolerių į kuriamą Azijos fondą įneštų kitos ASEAN asociacijai priklausančios šalys.

Idėją sukurti Azijos šalių rezervinį fondą ASEAN narės iškėlė po 1997–1998 metų finansinės krizės. Tačiau JAV spaudžiamos Japonija ir Pietų Korėja tada nepalaikė tokios iniciatyvos, o Kinija užėmė neaiškią laukimo poziciją. Dabar „didysis Azijos trejetas“ – Japonija, Kinija ir Pietų Korėja – palaikė ASEAN iniciatyvą ir nusprendė siekti sukurti tarptautinį finansinį institutą – kaip alternatyvą Vakarų institutams.

Savo ruožtu Azijos fondų rinkos reagavo į susitikimą Balyje energingais veiksmais stiprindamos ekonominį augimą. Savo vaidmenį atliko ir pasklidusi informacija apie Kinijos sprendimą smarkiai padidinti pramonės gamybą per artimiausius devynis mėnesius. Kaip seksis kuriamam Azijos Tarptautiniam valiutos fondui – pamatysime jau netrukus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija