„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. gruodžio 9 d., Nr.20 (199)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prorusiška partija gadina tarpusavio santykius

Šeštadienį Lietuvoje vykusiame Kazimiros Prunskienės inicijuotos Lietuvos liaudies sąjungos (LLS) steigiamajame suvažiavime dalyvavo Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas, pasakęs, kad su dabartinėmis Lietuvos partijomis esą negalima bendradarbiauti. Paklaustas, ar „Vieningoji Rusija“ ketina su LLS pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą, Rusijos Dūmos atstovas siūlė neužbėgti įvykiams už akių, tuo pačiu teigė, jog iki įsisteigiant K. Prunskienės inicijuotai partijai, Lietuvoje nebuvo galimų politinių partnerių. „Partijos, su kuria būtų galima bendradarbiauti, Lietuvoje iki šiol nebuvo, ir dėl to, mano vertinimu, politinis gyvenimas Lietuvoje nutolo nuo procesų, vykstančių pasaulyje, bei to, kas vyksta užsienio politikoje, tarptautiniuose santykiuose“, – sakė K. Kosačiovas. Jis sakė tikįs, kad „Vieningoji Rusija“ ir LLS galės kartu veikdamos normalizuoti Rusijos ir Lietuvos santykius. „Man asmeniškai esama situacija kelia nerimą, negaliu rasti pagrįstų paaiškinimų, kodėl Lietuvos politinis elitas vos ne skelbia antirusiškas kampanijas, ir aš manau, kad tai neatitinka nei laiko dvasios, nei pačios Lietuvos interesų“, – teigė Rusijos Dūmos atstovas. K. Kosačiovo vertinimu, šiuo metu vykdoma Lietuvos užsienio politika Rusijos atžvilgiu yra grįsta antagonizmu ir kenkia jai pačiai. Rusijos Dūmos atstovas sakė besiviliantis, jog atstovaujamos „Vieningosios Rusijos“ ir naujai įsteigtos Lietuvos liaudies sąjungos, deklaruojančios palankumą Rusijai, pastangomis šalių santykius bus įmanoma pakreipti kita linkme. Priešingai daugeliui Lietuvos politinių partijų, kurios savo poziciją Rusijos atžvilgiu esą grindžia antagonizmu ir demonizacija ir su jomis „mums nėra apie ką kalbėtis“, „K. Prunskienės kalboje buvo išsakytas konstruktyvus požiūris į Rusiją, ir čia mes tikrai būsime sąjungininkai ir partneriai“, – K. Prunskienės naująją sąjungą gyrė K. Kosačiovas. Nuo partijos „Vieningoji Rusija“ įteikdamas dovaną K. Prunskienei (beje, dabar išsilaikančiai iš signataro rentos, šiuo metu siekiančios apie 4 tūkst. litų) – dekoratyvinį partijos simbolį mešką – K. Kosačiovas sakė, jog „ji tikrai draugiška ir lietuvių nenuskriaus“.

K. Prunskienė savo kalboje teigė nesibaiminanti, jog jos sąjunga gali būti vadinama prorusiška, nes, būtent šia kryptimi ir reikia ieškoti strateginių santykių, siekiant šaliai naudos. Šis K. Prunskienės pasisakymas suvažiavimo dalyvių buvo sutiktas plojimais.

LLS programos apie užsienio politiką teigiama, jog užsienio politika turi įgyti daugiau racionalumo ir pragmatiškumo, europinio prioriteto ir siekti gerų santykių su kaimyninėmis šalimis: Lenkija, Latvija, Estija, Vokietija bei Rusija, Baltarusija, Ukraina.

Buvusi žemės ūkio ministrė K. Prunskienė, žurnalistų klausiama, ar nesibijanti klijuojamos prorusiškos etiketės, atsakė viešai kelianti tikslą keisti politinį kursą Rusijos atžvilgiu ir tame nematanti negatyvaus aspekto. „Labai apsidžiaugiau perskaičiusi vieno politologo samprotavimą, kad kur kas geriau skaidriai ir viešai, nei kaip nors kitaip ir, sakykim, vien kapitalo interesais. Tegu klijuoja tą etiketę, aš žinau, ir mano kolegos žino, kad mes dirbam tam, kad Lietuva greičiau išbristų iš krizės“, – teigė K. Prunskienė. Taigi kartu su „Fronto“ partija, naujai steigiama politinė organizacija atvirai pabrėžia orientaciją į Rusiją ir Baltarusiją. Be Rusijos politiko K. Kosačiovo, į steigiamąjį LLS suvažiavimą atvyko atstovai iš Kaliningrado srities, Baltarusijos, Kazachstano, dalyvavo ir Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė. Iš „vietinių“ svečių naująją K. Punskienės sąjungą savo dalyvavimu pagerbė Seimo nariai – socdemas Algirdas Sysas bei „darbietis“ Vydas Gedvilas, Darbo partijos lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, negausios Lietuvos laisvės sąjungos vadas V. Šustauskas. Visos jų atstovaujamos partijos neabejotinai atitinka K. Kosačiovo iškeltiems reikalavimams Lietuvos partijoms.

Savotiškai įdomūs „politiniai“ K. Prunskienės viražai. Sovietinės okupacijos metais ji priklausė komunistų partijai. Per Lietuvos sąjūdį patekusi į politiką, kūrė „ekonominio suvereniteto“ programas Lietuvai Sovietų Sąjungos ribose. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę paskirta pirmosios Vyriausybės vadove, netikėtai pakėlė svarbiausių produktų kainas ir sukūrė pretekstą kilti sovietinei agresijai, kartu su M. Burokevičiaus ir kitų slaptų (ar neslaptų) LKP veikėjų sukurtu Nacionalinio gelbėjimo komitetu, gavusiu Sausio 13-osios įvykių vardą. Dar prieš tai ji buvo gavusi Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovų palankumą ir jų rekomenduota darė vojažus po Europą. Pakeitus Vyriausybės vadovybę, K. Prunskienė demaskuota kaip buvusi KGB agentė. Netrukus ji perėmė įkurtos Moterų partijos vadovavimą, po to perkeitė ją į Naujosios demokratijos partiją ir inicijavo jos „jungdamasi“ su kitomis partijomis. Kurį laiką vadovavo Valstiečių liaudininkų ir naujosios demokratijos sąjungai. Pagaliau įkūrė Valstiečių liaudininkų sąjungą, vaizduodama perėmusi šios prieškario partijos politines nuostatas. Liepos pradžioje K. Prunskienė iš Valstiečių liaudininkų sąjungos pasitraukė. 2004-2008 metais ji ėjo žemės ūkio ministrės pareigas.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas teigė, kad yra nustebintas tokiais Rusijos politiko pareiškimais. Pasak V. Ušacką, gausus Rusijos aukštų atstovų dalyvavimas steigiamajame suvažiavime rodo bandymus įtakoti Lietuvos vidaus politinį gyvenimą, o K. Kosačiovo pasisakymai apie Lietuvos politines partijas peržengia diplomatinio etiketo ribas. Be to, Rusijos politikas nepanoro būti priimtas kai kurių Lietuvos pareigūnų.

Atsisakydamas susitikti su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku, K. Kosačiovas, kaip teigė V. Ušackas, „peržengė diplomatinio etiketo ribas, ir tai neatitinka konstruktyvaus bendradarbiavimo dvasios, kuria mes siekiame su Rusija dirbti“, nes „Lietuva visada pasisako už gerus santykius su Rusija, mes kviečiame Rusijos piliečius lankytis ir svečiuotis Lietuvoje, bet neužmiršti, kad yra svečiai“.

Reaguodamas į netinkamus K. Kosačiovo pareiškimus Lietuvoje Lietuvos užsienio reikalų ministras V. Ušackas krepšinio varžybose, stebėdamas Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA rungtynes susitiko su Rusijos vicepremjeru Sergejumi Ivanovu ir su juo bendravo neformalioje aplinkoje. Rusijos vicepremjerui V. Ušackas pasakė, jog Dūmos užsienio reikalų komiteto vadovas K. Kosačiovas, pareiškęs apie Lietuvos politines partijas, peržengė diplomatinio etiketo ribas. Per varžybas Lietuvos užsienio reikalų ministras sėdėjo šalia Rusijos vicepremjero ir Kauno krepšinio klubo savininko Vladimiro Romanovo. Po varžybų V. Ušackui ir S. Ivanovui buvo įteikti marškinėliai su „Žalgirio“ emblema.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija