„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. vasario 22 d., Nr.2 (256)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Tarptautinio valiutos fondo misijos atstovai apie Lietuvos valdžios surenkamas pajamas

Lietuvoje lankęsi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos atstovai gyrė Lietuvos ekonomikos atsigavimo tempus po krizės, tačiau pastebėjo, kad visgi Lietuvoje perskirstoma mažiausiai pajamų, palyginus su bendru vidaus produktu (BVP) Europos Sąjungoje (ES). Misijos vadovė Julie Kozack po susitikimo su ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi teigė, kad pirmojo vizito šiais metais metu pastebėjo, jog Lietuvos ekonomikoje matomas labai aiškus progresas po 2008–2009 metų krizės. Ji sakė, kad ekonomika atsigauna ir toliau neblogės, nes,esą, mažėja infliacijos augimo tempai, buvęs labai didelis nedarbas irgi mažėja. Tačiau J. Kozack pabrėžė, kad Lietuvoje vis dar yra tam tikrų rizikų – išorinės (situacija Europos Sąjungoje) ir vidinės. TVF misija pateikė Vyriausybei pasiūlymus. Šaliai siūloma perskirstyti daugiau pajamų, nes Lietuvos surenkamų pajamų ir BVP santykis yra mažiausias ES. Kalbėdama apie bankinį sektorių, ekspertė teigė, kad bankinė sistema yra likvidi, tačiau blogų paskolų lygis vis dar aukštas, nors ir po truputį mažėja. Tai skatina ir toliau neprarasti budrumo bankų sistemoje. Matėme, kad krizės metu ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje reikėjo labai budraus priežiūros mechanizmo.

TVF misija Lietuvą giria ir už konkurencingumo išlaikymą – eksportas bei konkurencingumas auga.

Premjeras A. Butkevičius, komentuodamas TVF atstovės žodžius, teigė, kad „mums didžiausia grėsmė yra infliacijos suvaldymas, reikės labai atsakingai elgtis Seime, ypač svarstant 2014 metų biudžetą. Atsakingai reikės elgtis žiūrint į pateiktas pataisas, kurios numatytos priimant įvairiausias lengvatas. Apžvelgta ekonominė padėtis ES ir jos įtaka mūsų eksportui. Pasak Premjero, nerimą kelia TVF pastebėjimas, kad Lietuva per viešuosius finansus lyginant su BVP perskirsto mažiausiai lėšų.

TVF Europos departamento misija į Lietuvą atvyksta kas pusmetį. TVF ekspertai vizito metu išanalizuoja šalies makroekonominę būklę, ūkio raidą, finansų sektoriaus situaciją bei apžvelgia, kaip įgyvendinamos biudžeto ir socialinės politikos priemonės.

Lietuva prie TVF, kuriai priklauso 187 šalys, prisijungė 1992 metais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija