„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. spalio 30 d., Nr. 10 (264)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Nobelio premijos laureatas Robertas Shilleris – lietuvis

2013 metų Nobelio premijos laureatas ekonomikos srityje – pasaulinio garso ekonomistas Robertas Shilleris – yra grynakraujis lietuvis, trečios kartos imigrantas. R. Shilleris yra vienas iš trijų amerikiečių, reikšmingai prisidėjusių prie ekonomikos tendencijų nagrinėjimo ir ekonominės raidos bei plėtros galimybių. Šiuo metu R. Shilleris dirba Jeilio universitete JAV. Jo pavardė – Šileris (Shiller) – yra paveldėta iš senelio, atvykusio į JAV iš Lietuvos. Visi keturi jo seneliai į Ameriką atvyko prieš daugiau nei šimtą metų. R. Shillerio senelis George Ignas Schiller (pagal imigracijos dokumentus Jurgis Szileris) gimė 1885 metų gruodžio 5-ąją Tauragės rajono Gaurės kaime gyvenusioje valstiečių šeimoje, į Ameriką atvyko 1908 metais. Apsigyvenęs Gardneryje, Massachusettso valstijoje, jis susituokė su Amelia Miller, irgi atvykusia iš Lietuvos. R. Shilerio senelis kartu su žmona susilaukė Bronislavo, vėliau persivadinusio Benjaminu, Shillerio. Pradžioje Shileriai gyveno Čikagoje, po to – Detroite.

Roberto Shillerio senelis iš motinos pusės buvo Vincas Radziwil, o senelė – Rosalia Šerytė (Sherys). Motinos linijos istorija – tikrai įdomi. Radzivilų pavardė leidžia manyti, kad pasaulinio garso ekonomisto gyslomis gali tekėti ir Lietuvos didikų Radvilų kraujas. Jo protėvių gausu visame Joniškio rajone. R. Shillerio senelis Vincas Radzivila gimė Rimšonių kaime. 1907 metais išvyko į Ameriką, bėgdamas nuo rekrutų. Amerikoje sutiko ir vedė savo kraštietę lietuvę. Jiems gimė R. Shillerio motina Birutė Radzivilaitė.

R. Shillerio prašymu šeimos genealogiją išsamiai išstudijavo jo pusseserė, režisierė Nijolė Krotkutė, teigianti, kad „Šileris yra absoliučiai lietuviškos kilmės“. Šileriai kilę nuo Mažosios Lietuvos, tad kažkurioje kartoje galėjo būti giminystės ryšių su vokiečiais, tačiau to nepavyko atsekti.

Su Lietuvoje gyvenančiais giminaičiais mokslininkas palaiko glaudžius ryšius. Lietuviškai Robertas Shilleris nebemoka, nors abu jo tėvai dar puikiausiai mokėjo. Jis moka rusiškai nuo tada, kai M. Gorbačiovo laikais teko bendradarbiauti su rusų ekonomistais. Nors jis, vienas garsiausių pasaulio ekonomistų, laiko save tikru lietuviu, domisi protėviais, tačiau Lietuva juo nesidomėjo. Devintajame XX amžiaus dešimtmetyje, jau būdamas stiprus amerikiečių ekonomistas, atvykęs į Lietuvą, jis norėjo pabendrauti su mūsų ekonomistais. Paprašė pusseserės surasti Ekonomikos instituto direktorių, su kuriuo buvo susitikęs JAV. Tačiau pastarasis Lietuvoje nepanoro priimti būsimojo Nobelio premijos laureato. Paskutinį kartą R. Shilleris Lietuvoje lankėsi 2005 metų rudenį, pakvietus baltarusių universitetui EHU, įsikūrusiam Mykolo Romerio universiteto patalpose. Skaitė ten pranešimą, tačiau Mykolo Romerio universiteto ekonomistai tuo net nesusidomėjo, nors jo knyga tuo metu jau buvo išversta į 17 pasaulio kalbų.

Beje, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius laišku pasveikino vieną iš šių metų Nobelio chemijos premijos laureatų – litvaką Michaelį Levittą, kurio šeima kilusi iš Plungės, – ir pakvietė jį atvykti į Lietuvą, tačiau tikras lietuvis R. Shilleris jokio panašaus sveikinimo iš Lietuvos nesulaukė, išskyrus iš giminaičių. LRT televizija neseniai plačiai supažindino su litvaku M. Levittu, parodydama platų reportažą iš jo šeimos gimtinės Plungės, tačiau tik vienu sakiniu priminė apie Robertą Shillerį. Tikimasi, kad po Nobelio premijų įteikimo ceremonijos Švedijoje, R. Shilleris atvyks ir į Lietuvą. Jis paprastai stengiasi, netoliese būdamas, užsukti į savo protėvių kraštą.

Taigi šiemetinių Nobelio premijos laureatų gretose – net du lietuviškos kilmės žmonės: pasaulinio garso ekonomistas lietuvis Robertas Schilleris ir chemikas, iš Lietuvos kilęs žydas (litvakas) Michaelas Levitas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija