„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. lapkričio 29 d., Nr. 11 (265)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Neramumai Kijeve: mitingai, naktiniai budėjimai, susirėmimai

Sekmadienį Kijeve vyko Ukrainos asociacijos sutarties su ES šalininkų mitingas. Taip buvo norima priversti valdžią pakeisti jos sprendimą, kuriuo jau pernai parafuotą Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos sutartį buvo atsisakyta pasirašyti vakar ir šiandien Vilniuje vykstančiiame ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime. Dešimtys tūkstančių žmonių rinkosi į Kijevo centrą dalyvauti didžiausiame mitinge nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos, privertusios atšauti suklastotus prezidento rinkimų rezultatus ir surengti naują balsavimą. Kai kurie protestuotojai, mojuodami vėliavomis, padeginėdami dūminius užtaisus ir šaukdami „Revoliucija!“, bandė įsiveržti į vyriausybės būstinę, bet juos atrėmė milicija, panaudojusi gumines lazdas ir ašarines dujas. Sekmadienio vakarą dalis Kijevo Europos aikštėje prasidėjusios demonstracijos dalyvių pajudėjo prie Ukrainos ministrų kabineto būstinės. Prie pastato buvo priartėjusi apie 200 žmonių kolona su opozicijos judėjimų „Tėvynė“, „Udar“ ir „Laisvė“ vėliavomis. Demonstrantai skandavo „Gėda“ ir „Šlovė Ukrainai!“ Demonstrantai, reikalaujantys paleisti kalinamą buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, išskleidė didelį transparantą su užrašu „Laisvę Julijai!“, ragino atsistatydinti dabartinį vyriausybės vadovą Mikolą Azarovą.

Iki tūkstančio protestuotojų pirmadienį ryte vėl susirinko prie vyriausybės pastato Kijeve, siekdami priversti prezidentą Viktorą Janukovyčių šią savaitę pasirašyti Asociacijos su ES sutartį, kaip svarbų politinį ir prekybinį paktą su ES. Kai kurie protestuotojai bandė patekti į vyriausybės pastatą, bet juos atstūmė milicija ir panaudojo ašarines dujas. Protestų lyderiai sakė, kad bandymas įsiveržti į vyriausybės pastatą – jau antras per dvi dienas – buvo su opozicija nesusijusių ramybės drumstėjų darbas. Opozicinės partijos „Udar“ („Smūgis“) pareiškime sakoma: „Nepaisydami fakto, kad mitingas yra taikus, nežinomi asmenys surengė provokaciją, kuri nulėmė peštynes su milicija“. Opozicijos lyderiai žadėjo nenusileisti valdžios sprendimams atsisakyti sutarties su ES ir tęsti spaudimą. „Udar“ lyderis, pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko pareiškė susirinkusiai miniai: „Tęsime savo protestus, kol bus pasirašyta sutartis“. Jis sakė, kad mitinguotojai reikalaus vyriausybės anuliuoti savo sprendimą ir atsistatydinti. Beje, tarp mitingo iniciatorių ir organizatorių – daug jaunimo, studentų. Apmėtyti įvairiais daiktais, milicijos specialiųjų pajėgų dalinio „Berkut“ pareigūnai turėjo užsidėti dujokaukes ir suformuoti gyvąją užtvarą. Mitingo Euromaidane dalyviai priėmė rezoliuciją. Joje sakoma, kad Vilniuje nepasirašius Asociacijos su ES sutarties demonstrantai sieks prezidento V. Janukovyčiaus apkaltos už valstybės išdavystę ir pakvies visas demokratines jėgas panaudoti personalines sankcijas prieš Janukovičių ir jo režimą. Be to, mitinguotojai pareikalavo M. Azarovo vyriausybės atsistatydinimo ir surengti lapkričio 27 dieną neeilinės Aukščiausiosios Rados sesijos posėdį ir priimti prokuratūros įstatymą ir įstatymą dėl kalinių gydymo užsienyje.

Pirmadienį vakare ir naktį į antradienį demonstrantai dainavo ukrainietiškas dainas, linksmai ir optimistiškai bendravo, budėjo palapinėse, vaišinosi arbata vėstančiame ore. Kalbėtojai skambino žurnalistams į Rumuniją, Vokietiją, Belgiją, klausdami jų nuomonės apie Ukrainą. Protesto mitingai vyko ir kai kuriuose kituose Ukrainos miestuose. Numatoma, kad mitingai vyks iki penktadienio.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija